Όσα θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Οι πρεμιέρες, τα αφιερώματα, οι σκηνοθέτες και όλα όσα θα απολαύσουμε στο φετινό δεκαήμερο του αθηναϊκού φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας».
Όσα θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας
του Λουκά Τσουκνίδα

Με τη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, “Julieta”, ανοίγει την αυλαία του την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μπροστά στους τυχερούς προσκεκλημένους του, το 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Νύχτες Πρεμιέρας” που θα γεμίσει με σινεμά την πόλη για ένα ολόκληρο δεκαήμερο.



Ανάμεσα στις ξακουστές ταινίες που θα δούμε φέτος στο Ιντεάλ, τον Δαναό και το Οντεόν Όπερα (αν και θα υπάρξουν ειδικές προβολές και σε άλλα σημεία όπως το Gagarin και το Παλλάς), συναντά κανείς τις νέες δουλειές των Κρίστιαν Μούντζιου (Bacalaureat), Ζανγκ Γιμού (Coming Home), Μία Χάνσεν Λαβ (L' Avenir), Μπουλί Λανέρς (Les Premiers, les Deniers), Γουίτ Στίλμαν (Love and Friendship), Πάμπλο Λαραΐν (Neruda), Αντρέ Τεσινέ (Quand On a 17 Ans), Όλιβερ Στόουν (Snowden) και Παρκ Τσαν-γουκ (The Handmaiden).



Στο πρόγραμμα βρίσκουμε, όμως, και τέσσερις εντυπωσιακές ελληνικές πρεμιέρες με την υπογραφή των Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου (Nocturne), Κάρολου Ζωναρά (Pedro Nula), Άντζελα Ισμαήλου (Η Πόλη της Σιωπής) και Χρήστου Πιθαρά (Ευτυχία).

Και φέτος, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, όπου ξεχωρίζουν η βραβευμένη στο Βερολίνο ταινία του Μοχάμεντ Μπεν-Άτια “Hedi” και το θρίλερ του Ματ Τζόνσον “Operation Avalanche”, ενώ στις μεταμεσονύχτιες προβολές, ανάμεσα σε σπλάτερ και ταινίες αγωνίας, θα δούμε και το “ενήλικο” animation “Sausage Party”, λίγο πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες.



Κατά τ' άλλα, το δεκαήμερο περιλαμβάνει το καθιερωμένο τμήμα ταινιών με θέμα τη μουσική, όπου συναντούμε τους Μπίτλς, τους Ρόλινγκ Στόουνς και τον Φρανκ Ζάπα, δύο μίνι αφιερώματα στο νέο ιταλικό σινεμά και το ζήτημα των μειονοτήτων, ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού μήκους και βραβευμένα ντοκιμαντέρ, καθώς και τα πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα στους Λουί Μαλ, Μάρεν Άντε, Τόμας Βασιλέφσκι και Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Οι 22ες “Νύχτες Πρεμιέρας” θα ολοκληρωθούν με την ανακοίνωση των βραβείων και την προβολή του “Elle”, της νέας ταινίας του Πολ Βερχόφεν.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v