Αυτός είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα!

Δείτε ποιος αγαπημένος δημιουργός του πολιτικού σινεμά έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα και ποιοι άλλοι βραβεύθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Κανών.
Αυτός είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα!
Μέσα στο λαμπερό, υπερπολυτελές περιβάλλον του Φεστιβάλ των Κανών, ο ογδοντάχρονος πια Κεν Λόουτς ένιωσε, κατά τα λεγόμενά του, περίεργα καθώς έπαιρνε στα χέρια του τον Χρυσό Φοίνικα για το “I, Daniel Blake”, μία ταινία που ενέπνευσαν άνθρωποι οι οποίοι ζουν στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Ας είναι. Για έναν βετεράνο του πραγματικού “κοινωνικού” σινεμά και αγνό σοσιαλιστή, αυτή η αντίφαση δεν θα 'πρεπε να είναι τίποτα το ασυνήθιστο, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έχει τιμήσει τα “θέματά” του με την καλλιτεχνική συνέπεια και την μετρημένη στάση ζωής του.



Ναι, ήταν σχετική έκπληξη η μεγάλη νίκη του δηκτικού, μα πάντα ευγενικού και αγαπητού σε όλους, Κεν Λόουτς, όπως ήταν και τα υπόλοιπα βραβεία που μοιράστηκαν σε νεότερους, αλλά με εμπειρία από Κάνες, σκηνοθέτες. Ο Ξαβιέ Ντολάν πήρε το “Μεγάλο Βραβείο”, το δεύτερο δηλαδή, για το “It's Only the End of the World” και το “Βραβείο της Επιτροπής” η Αντρέα Άρνολντ, που ποτέ δε φεύγει με άδεια χέρια απ' τις Κάνες, για το “American Honey”.

Για τη σκηνοθεσία τους στα “Graduation” και “Personal Shopper” αντίστοιχα, βραβεύτηκαν από κοινού ο Κρίστιαν Μούντζιου και ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ενώ καλύτερο σενάριο αναδείχθηκε εκείνο του Ασγκάρ Φαράντι για το θρίλερ, “The Salesman”, που έφερε και το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στον πρωταγωνιστή του, Σαχάμπ Χοσέινι. Στις γυναικείες ερμηνείες, ξεχώρισε η Ζάκλιν Ζόσε απ' το “Ma' Rosa” του Μπριγιάντε Μεντόσα, ενώ για την τεχνική κι αισθητική αρτιότητα της δουλειάς του βραβεύτηκε ο Ρίου Σονγκ-χίε για το “Agassi” του Τσαν-γουκ Παρκ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v