Καλτ ελληνικές ταινίες που πρέπει να δείτε

Δράκουλας των Εξαρχείων, Φυλακές Ανηλίκων, Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα, τα Τσακάλια. Ένα καλτ top 8 ταινιών που οφείλετε να δείτε, έστω και στο Youtube.
Καλτ ελληνικές ταινίες που πρέπει να δείτε

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ταινίες που γυρίστηκαν μερικές δεκαετίες πριν, όμως βλέπονται μέχρι σήμερα ξανά και ξανά. Ταινίες που ενδεχομένως οι δημιουργοί τους διαφορετικά να τις είχαν σκεφτεί, και διαφορετικά να τους… βγήκαν. Ταινίες που δεν αναγνωρίστηκαν όταν παίχτηκαν, όμως μερικές δεκαετίες μετά έγιναν θρύλος.

Οκτώ ελληνικές καλτ ταινίες προσφέρονται προς παρακολούθηση στο Youtube, ολόκληρες, και οφείλετε να τους δώσετε – τουλάχιστον – μια ευκαιρία, αν δεν τις έχετε δει.

Ο Δράκουλας Των Εξαρχείων (1983)

Αν η Ελλάδα είχε ποτέ το δικό της Rocky Horror Picture Show, τότε αυτό θα ήταν ο Δράκουλας των Εξαρχείων, το καλτ διαμάντι 84 λεπτών του Νίκου Ζερβού. Ένας τρελός ορθοπεδικός από τα Καρπάθια με το όνομα Βίκτωρ Παπαδόπουλος έχει εγκατασταθεί στα Εξάρχεια μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του. Για να κερδίσει χρήματα, αποφασίζει να κλέψει τα μέλη από νεκρούς μουσικούς  με σκοπό να τους ξαναφέρει στη ζωή μέσα από το ροκ συγκρότημα που θα δημιουργήσει. Κάτι… χαλάει στη συνταγή όμως, και προκύπτουν οι Μουσικές Ταξιαρχίες με τον Τζίμη Πανούση. Παράλληλα, οι νεκροί ξυπνούν, συνδικαλίζονται και με αρχηγό έναν Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας επαναστατούν.


Φυλακές ανηλίκων (1982)

Ταινία – καταγγελία για την κατάληξη των νέων στα αναμορφωτήρια της Ελλάδας. Στην βιντεοκασέτα του Ντίμη Δαδήρα, ο Στέφανος, ο Γιώργος ,ο Νώντας και ο Χρήστος είναι τέσσερις νεαροί που ζουν στον κόσμο των μπουφάν και των disco. Κάποια μέρα αποφασίζουν να βουτήξουν μία τσάντα με τρία εκατομμύρια. Πέφτουν όμως πάνω στην αστυνομία και καταλήγουν στις φυλακές ανηλίκων. Μέσα στις φυλακές θα γνωρίσουν το κύκλωμα που ελέγχει τους φυλακισμένους και θα υποστούν τη βία και τη σκληρότητα αυτών που κάνουν κουμάντο. Η ταινία είχε και σήκουελ (Η εκδίκηση στη βία), το οποίο όμως δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία.


Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα (1982)

Η απόλυτη ελληνική καλτ τριλογία, στα χνάρια των αντίστοιχων αμερικάνικου τύπου κολλεγιακών καφρο-κωμωδιών. Υπόθεση παντελώς απούσα, χαρακτήρες καρικατούρες που άφησαν εποχή (βλ. Μπίλιας), χιούμορ επιπέδου πενταήμερης και ερμηνείες… χρυσός. Στη σειρά ταινιών του Ομήρου Ευστρατιάδη οι καθηγητές ενός ιδιωτικού λυκείου περνούν τα πάνδεινα από τις πλάκες των κακομαθημένων μαθητών τους, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.


Βασικά Καλησπέρα Σας (1982)

Ίσως το απόλυτο 80s greek cult. Μια ταινία – σταθμός που υπάρχει (λογικά) σε κάθε βιντεοθήκη «ψαγμένου» λάτρη του είδους. Ραδιοφωνική πειρατεία, φλερτάρισμα, κόντρες με μηχανάκια και ένα σωρό γκαγκ με τον Στάθη Ψάλτη και την παρέα του μπλέκονται και βγάζουν γέλιο ακόμα και σήμερα με ατάκες – σταθμούς του είδους, όπως το «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!».


Καμικάζι Αγάπη Μου (1983)

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία του «Βασικά Καλησπέρα Σας», Ψάλτης και Δαλιανίδης συνεργάζονται ξανά και το ελληνικό κοινό έχει την τύχη να δει στη μεγάλη οθόνη την αφρόκρεμα της βιντεοκασέτας εκείνης της περιόδου: Σταμάτης Γαρδέλης, Μιχάλης Γιαννάτος, Βέτα Μπετίνη, Τζώννυ Θεοδωρίδης, Ρένα Παγκράτη, Καίτη Φίνου και Σοφία Αλιμπέρτη. Στην υπόθεση της ταινίας, ο Στάθης, η Ρένα κι ο Αλέξης είναι τρία θεότρελα αδέλφια. Ο πρώτος είναι αθεράπευτος λάτρης των μηχανών, η δεύτερη χορευταρού και θαμώνας των κλαμπ κι ο τρίτος σκληρός ροκάς. Ο Στάθης προσπαθεί να βρει λεφτά για ν’ αγοράσει μια μοτοσικλέτα, πράγμα δύσκολο βέβαια μιας και συνεχώς τον απολύουν από τη δουλειά του. Έτσι χάνει και την Κίτσα, την κοπέλα που αγαπάει, η οποία μη βλέποντας προκοπή τον παρατάει για έναν άλλο μηχανόβιο. 


Ας περιμένουν οι Γυναίκες (1985)

Τέλη Ιουλίου, καιρός για διακοπές. Ο Πάνος κι ο Μιχάλης είναι μπατζανάκηδες και μικροβιοτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν κεφάτοι για τη Θάσο, όπου βρίσκονται ήδη οι οικογένειές τους. Στο ύψος της λίμνης Βόλβης, η φευγαλέα γνωριμία με μια νεαρή ντιζέζ καθυστερεί το ταξίδι τους. Ο Πάνος, που έχει τσιμπηθεί μαζί της, επιχειρεί να αυτοκτονήσει και ο Μιχάλης αναγκάζεται να κατασκηνώσει δίπλα στη λίμνη. Ο Αντώνης, ο τρίτος μπατζανάκης, που ανησυχεί για την καθυστέρησή τους, έρχεται να διαπιστώσει τι συνέβη και ερωτεύεται με τη σειρά του τη μια από τις νοσοκόμες που κουράρουν τον Πάνο. Η Βόλβη, η Καβάλα, η Πελοπόννησος, τα πανηγύρια, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, τα κόμματα, η ελληνική επαρχία, η απιστία, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το ελληνικό τραγούδι. Το κινηματογραφικό σύμπαν του Σταύρου Τσιώλη δεν είναι εύκολο, όμως η ταινία κατάφερε να περάσει από γενιά σε γενιά, να γίνει θρύλος και να απολαμβάνεται σε κάθε της προβολή, λίγο παραπάνω από την προηγούμενη. Συνέβαλαν σε αυτό φυσικά και οι εξαιρετικές ερμηνείες των Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Αργύρη Μπακιρτζή. 


Τα Τσακάλια (1981)

Ο Γιώργος είναι ένας νέος της σύγχρονης εποχής που η μόνη του ασχολία είναι οι μοτοσυκλέτες, οι disco, οι καφετέριες και τα ναρκωτικά. Μαζί με τον καλύτερο του φίλο Φάνη, οργανώνουν τον ξυλαδαρμό συμμορίας που βίασε τη φίλη του Φάνη, Αθηνά. Τίποτα δεν σταματά τον Γιώργο στον κατήφορο που έχει πάρει. Ο Γιάννης Δαλιανίδης καταπιάνεται με το θέμα των ναρκωτικών – όπως μόνο εκείνος ξέρει- και το αποτέλεσμα είναι μια καλτ βιντεοκασέτα με δεκάδες σκηνές ανθολογίας. Έτη φωτός μακριά από το κοινωνικό μήνυμα που ήθελε να περάσει την τότε εποχή.


Κλασική περίπτωση βλάβης (1987)

Η ταινία που απογείωσε την καριέρα του αείμνηστου Κώστα Τσάκωνα, εστιάζει στις καθημερινές περιπέτειες του μαστρο-Γιάννη και του βοηθού του Βλάσση, ίσως των χειρότερων μαστόρων στην πιάτσα. Ό,τι αναλαμβάνουν να επισκευάσουν, καταλήγει σε καταστροφή. Και δεν φτάνει μονάχα αυτό, αλλά ο μαστρο-Γιάννης είναι προσβλητικός με τους πελάτες, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια αιθέρια ύπαρξη. Τσάκωνας και Κωστής αποτελούν φονικό δίδυμο,  και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Βουγιουκλάκη στήνουν μια ταινία – ορόσημο των κωμωδιών των 80s.


 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v