10 ελληνικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε

Δέκα άκρως ενδιαφέροντα ελληνικά ντοκιμαντέρ που μπορείτε να απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη, σε DVD ή online.
10 ελληνικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε
Πρόσφατες παραγωγές, ντοκιμαντέρ που προβάλλονται ακόμη στις σκοτεινές αίθουσες, εγχώριες crowdfunding προσπάθειες, αλλά και θρυλικές ταινίες άλλων δεκαετιών: Συγκεντρώνουμε 10 καλές επιλογές για να ανακαλύψετε τον μαγικό και παραγνωρισμένο κόσμο του ελληνικού ντοκιμαντέρ, που μας καλούν σε γνωριμία με μεγάλες προσωπικότητες, τόπους και γεγονότα της Ελλάδας.

Αρκαδία Χαίρε  

Ο δημιουργός ενός από τα πιο διάσημα ελληνικά ντοκιμαντέρ, της «Αγέλαστου Πέτρας», επέστρεψε φέτος με το «Αρκαδία Χαίρε», σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει με λέξεις και εικόνες το μυστήριο, τους θρύλους και την ταυτότητα της Αρκαδίας. Η μυθική και η σημερινή Τεγέα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του φακού του Φίλιππου Κουτσαφτή, ο οποίος δημιουργεί ένα οδοιπορικό "θραυσμάτων" σε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη τοποθεσία της Ελλάδας. Δείτε εδώ την συνέντευξη που παραχώρησε στο In2life. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους – μπορείτε να δείτε τις αίθουσες προβολής στη μηχανή αναζήτησης του in2life.  

Φασισμός ΑΕ

Οι δημιουργοί των ταινιών Catastroica και Debtocracy, που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές σχετικά με την πρόσφατη παγκόσμια και ελληνική οικονομική κρίση αποκλειστικά με την χρηματοδότηση του ίδιου του κοινού, είναι υπεύθυνοι και για τον «Φασισμό ΑΕ». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά τις πηγές του φασισμού μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες από την εποχή του Μουσολίνι και την Ελλάδα της Κατοχής μέχρι τον εμφύλιο και τη Χούντα. «Το ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα να συνεχίσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας», αναφέρουν οι δημιουργοί του. Μπορείτε να δείτε τις ταινίες τους online εδώ.  

Μια οικογενειακή υπόθεση

Η Αγγελική Αριστομενοπούλου σκηνοθετεί αυτό το ντοκιμαντέρ για την πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Οι Ξυλούρηδες, από τον θρυλικό Νίκο και τα αδέρφια του, μέχρι τον λυράρη Ψαραντώνη, τον λαουτιέρη Ψαρογιάννη και τα εγγόνια τους, έχουν να παινεύονται για τρεις γενιές μουσικών που κρατούν ζωντανή την παράδοση, η οποία αποτυπώνεται σε αυτή την παραγωγή του 2015. Μπορείτε να την βρείτε σε DVD από τα καταστήματα Public. 

Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας

Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια. Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες και προκάλεσε σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη. Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, μια παραγωγή του Εξάντα που μπορείτε να δείτε εδώ σε video on demand ή σε DVD.  

Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος υπογράφει ένα ντοκιμαντέρ με σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη, του ανθρωπιστή γιατρού, πρωταθλητή στίβου, βουλευτή και παγκόσμιου συμβόλου του φιλειρηνικού κινήματος. Μεταξύ άλλων εμφανίζεται ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, πλάνα από το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του και τη μεγαλειώδη κηδεία/διαδήλωση, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή και συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Μια σειρά από προσωπικότητες φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας του που αφύπνισε συνειδήσεις, γράφοντας τη δική της ιστορία. Μπορείτε να νοικιάσετε ή να αγοράσετε το DVD από τα καταστήματα Seven Spots. 

Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου

Ο Τζον Πέρκινς υπήρξε ένα από τα εξέχοντα μέλη της μυστικής ομάδας των «οικονομικών εκτελεστών». Οι ενοχές του τον οδήγησαν στο να γράψει ένα βιβλίο όπου ξεσκεπάζει την τακτική των ΗΠΑ, μια τακτική που βοήθησε να εξαπλωθεί η αμερικανική αυτοκρατορία μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ουσιαστικά, δούλευε για την C.I.A. Στις χώρες όπου δραστηριοποιήθηκε, όμως, εμφανιζόταν ως «εμπορικός ακόλουθος» ή με άλλους ανάλογους ψεύτικους τίτλους. Δουλειά του, να συναντά τους ηγέτες της κάθε χώρας όπου τοποθετούνταν και να τους καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ ζητούν «διευκολύνσεις» για τις οποίες ο εκάστοτε ηγέτης θα αμείβονταν πλουσιοπάροχα. Την ιστορία του, μαζί με αρχειακό υλικό, διηγείται στον φακό του Στέλιου Κούλογλου. Αποκτήστε το DVD από το Videorama.  

Πάρβας: Άγονη Γραμμή

Πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα που σκιαγραφεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στη Χώρα της Αμοργού, είναι ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και ως Πάρβας. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους που προφτάσανε να γεράσουν με αυτά που πρωτοαγάπησαν. Η ταινία αποτελεί το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα και συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή: Το ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ως τις μέρες μας. Μπορείτε να βρείτε το DVD της ταινίας στα καταστήματα Public.  

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε

Μια ομάδα ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, τη λήξη του Εμφυλίου και για 14 περίπου χρόνια παρέμειναν κρυμμένοι στο νομό Χανίων, ανασυγκροτώντας τις εκεί παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Στην ταινία βλέπουμε την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που φροντίζουν να τους κρύψουν και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου μέσα από την αντοχή του. Ο Σταύρος Ψυλλάκης έλαβε για αυτή του τη δημιουργία το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Πρώτη Ύλη – Raw Material  

Τα όνειρα μεγάλων χαλυβουργιών για σχεδόν τζάμπα άχρηστα μέταλλα, οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και το δυτικό όνειρο μιας στρατιάς παράνομων μεταναστών συναντιούνται σε μια σειρά παραγκουπόλεις, στη σκιά του Παρθενώνα. Τρεις Ρομά από την Αλβανία, δύο Ινδοί, ένας Τούρκος και ένας Ελληνας, δείγμα μόνο της απέραντης στρατιάς των ντεσπεράντος που ανακυκλώνουν τα μέταλλα μιας ολόκληρης χώρας, είναι οι ήρωες της «Πρώτης Υλης», όπως πρώτη ύλη αποτελούν κι αυτοί. Το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη καταγράφει την πορεία πίσω από αυτούς τους τροφοσυλλέκτες στις φτωχογειτονιές της Αθήνας.

100 Ώρες του Μάη

Από τα παλαιότερα εγχώρια ντοκιμαντέρ, αυτό το εγχείρημα των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού από το μακρινό 1964 συνδυάζει την δραματοποιημένη τεκμηρίωση με την αφήγηση των γεγονότων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και μέσω αυτών, σκιαγραφείται το παρακράτος που οδήγησε σε αυτή την δολοφονία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v