Κάννες 2015: Βραβεύθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής έλαβε ο Γιώργος Λάνθιμος για τον «Αστακό» του στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Δείτε αναλυτικά τους νικητές της κυριακάτικης τελετής.
Κάννες 2015: Βραβεύθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με μια σπουδαία διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο και, κατ' επέκταση, για το ελληνικό σινεμά, έκλεισε την αυλαία του το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών. Ο έλληνας δημιουργός έφυγε από τη Γαλλική Ριβιέρα με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το τρίτο τη τάξει μετά το Χρυσό Φοίνικα και το Μεγάλο Βραβείο που πήγαν αντίστοιχα στον Ζακ Οντιάρ για το “Dheepan” και στον Λάζλο Νέμες για το “Son of Saul”.



Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο βετεράνος ταϊβανός Χου Σιάο-Σεν για το “The Assassin” ενώ για το σενάριό του βραβεύτηκε ο ανερχόμενος μεξικανός Μίτσελ Φράνκο (του εξαιρετικού “After Lucia”) για το “Chronic”. Η Ρούνι Μάρα, πρωταγωνίστρια στο “Carol” του Τοντ Χέινς, και η Εμανουέλ Μπερκό απ' το “Mon Roi” της Μαϊγουέν, μοιράστηκαν φέτος το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Το αντίστοιχο για τους άντρες κατέληξε στα χέρια του Βίνσεντ Λίντον για τη δουλειά του στο “The Measure of a Man” του Στεφάν Μπριζέ. Το πρώτο βραβείο του τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα” πήρε ο ισλανδός Γκρίμουρ Χακόναρσον για το “Rams” και την Χρυσή Κάμερα, ο ισπανός Σέσαρ Αουγκούστο Ασέβεδο για το “La Tierra y la Sombra”.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την απονομή του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στην βετεράνο του γαλλικού σινεμά Ανιές Βαρντά για τη συνολική της προσφορά στην 7η τέχνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v