8 ταινίες για να ανακαλύψετε το ασιατικό σινεμά

Αιματοβαμμένα θρίλερ, μελαγχολικά δράματα, ευαίσθητα ψυχογραφήματα. Οκτώ μοναδικές κινηματογραφικές παραγωγές με άρωμα… ανατολής.
8 ταινίες για να ανακαλύψετε το ασιατικό σινεμά
Η επαφή του ελληνικού κοινού με τον ασιατικό κινηματογράφο δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «άμεση». Οι ταινίες εξ’ Ανατολής που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας σπάνια βρίσκουν απήχηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Κι όμως, ο ασιατικός κινηματογράφος κρύβει ταινίες – διαμάντια οι οποίες παρουσιάζουν σινεφίλ ενδιαφέρον. Παρακάτω συγκεντρώσαμε οκτώ τέτοιες.

13 Assasins (2010)
Άκρως διασκεδαστικό μπλοκμπάστερ δια χειρός Takasji Miike, με εντυπωσιακά εφέ και ήχο, το οποίο παρακολουθεί μια ομάδα σαμουράι στην προσπάθειά της να κατατροπώσει έναν δαιμονισμένο «κακό».

Ju-On: The Grudge (2002)
Η «Κατάρα» του Takashi Shimuza αποτελεί ταινία – σήμα κατατεθέν του Japan Horror είδους με σκηνές που θα σας κάνουν να πεταχτείτε ουκ ολίγες φορές από την πολυθρόνα ή τον καναπέ σας.

Dark Water (2002)
Ακόμα ένα θρίλερ, αυτή τη φορά από τον δεξιοτέχνη Hideo Nakata, το οποίο κυκλοφόρησε αμέσως μετά την επιτυχία του «Ring» και αποτελεί πανέξυπνο συνδυασμό ταινίας τρόμου και άκρως μελαγχολικού μελοδράματος.

Hide and Seek (2005)
Υποδειγματικό anime του Shūhei Morita, το οποίο δίνει νέα πνοή στην αίσθηση του τρόμου των ιαπωνικών λαογραφικών κειμένων από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα.

Zatoichi (2003)
Στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα, ο Ζατόιτσι, ένας τυφλός περιηγητής που ασκεί με απίστευτη δεξιοτεχνία την τέχνη του σπαθιού, τα βάζει με μια συμμορία. Ένα ιαπωνικό… σπαγκέτι γουέστερν από τον εξαιρετικό Τακέσι Κιτάνο.

In the Mood for Love (2000)
Από τις πιο ερωτικές ταινίες του ασιατικού κινηματογράφου, η «Ερωτική Επιθυμία» του Γουνγκ Καρ Βάι, μας μεταφέρει στο Χονγκ Κονγκ του 1862, όπου δύο άνθρωποι όντας παντρεμένοι συνειδητοποιούν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές.

Like Father Like Son (2013)
Ο οικονομικά και κοινωνικά επιτυχημένος αρχιτέκτονας Ριότα Νονομίγια, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής όταν μαθαίνει πως ο εξάχρονος γιος του δεν είναι δικό του παιδί. Βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 2013 για αυτήν τη διασκεδαστική και καλογραμμένη προσέγγιση του ζητήματος «λάθος παιδί», από τον Χιροκάζου Κορέ- Έντα.

Battle Royale (2000)
Η ταινία που κάνει το Hunger Games να μοιάζει με power rangers, είναι μια βίαιη εποποιία πάνω στην λογική των Μέσων και στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Κουβάδες αίματος και ψήγματα μαύρης κωμωδίας σε μια ταινία που έσπασε ταμεία στην Ιαπωνία.


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v