Οκτώ ταινίες που αποκήρυξαν οι σκηνοθέτες τους

To ότι τις σκηνοθέτησαν δεν σημαίνει ότι τις αγάπησαν σαν παιδιά τους. Δείτε οκτώ σκηνοθέτες και τις ταινίες που αποκήρυξαν.
Οκτώ ταινίες που αποκήρυξαν οι σκηνοθέτες τους
Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι μια ταινία είναι για τον σκηνοθέτη κάτι σαν πνευματικό του «παιδί». Είναι; Όχι πάντα. Τα παραδείγματα ταινιών οι οποίες είτε λόγω παρέμβασης από το στούντιο είτε λόγω προσωπικών θεμάτων του σκηνοθέτη δεν… αναγνωρίστηκαν ποτέ από τους δημιουργούς τους δεν είναι λίγα. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά.

Tony Kaye, American History X
Από τα πιο εμβληματικά φιλμ των 90’s, το American History του Tony Kaye δεν ήταν αυτό που θα ήθελε να δούμε ο δημιουργός του. Οι παραγωγοί ήταν ικανοποιημένοι από την τελική κόπια της ταινίας, όμως ο Kaye όχι, καθώς ήθελε περισσότερο χρόνο για να την τελειοποιήσει. Εν τέλει το στούντιο αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια μεγαλύτερη, διάρκειας 119 λεπτών κόπια της γεγονός που εξόργισε τον σκηνοθέτη. Ο ίδιος καταφέρθηκε δημόσια κατά της ταινίας όταν έκανε πρεμιέρα, ενώ προσπάθησε να βγάλει το όνομά του από τους τίτλους.


Woody Allen, Annie Hall
Μπορεί να κέρδισε τέσσερα Όσκαρ και να θεωρείται μια από τις καλύτερες δουλειές του, όμως ο Woody Allen θεωρούσε τον «Νευρικό Εραστή» μεγάλη αποτυχία. «Η ταινία υποτίθεται ότι θα αφορούσε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα και θα έπρεπε να δείτε ένα ρεύμα συνείδησης στο μυαλό του. Όμως εν τέλει αυτό που βγήκε ήταν εντελώς ασυνάρτητο. Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβαινε στην ταινία και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η σχέση μου με την Keaton», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης. Μάλιστα ο ίδιος ήθελε την ταινία να μπει στο ράφι τόσο πολύ που προσφέρθηκε να γυρίσει δωρεάν μια ακόμα ταινία για τους παραγωγούς, εφ’ όσον την απέσυραν.
 
David Lynch, Dune
To 1984 μετά την επιτυχία του Ανθρώπου Ελέφαντα, ο David Lynch ανέλαβε το δύσκολο έργο να μεταφέρει την νουβέλα του Frank Herbert στην μεγάλη οθόνη για τον παραγωγό Dino De Laurentis. Ήταν η τρίτη κατά σειρά απόπειρα μεταφοράς της μετά από τις προσπάθειες άλλων παραγωγών και, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η πιο επίπονη και μακροχρόνια. Το αρχικό υλικό δεν γινόταν να γυριστεί, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ το μπάτζετ ήταν αρκετά χαμηλό και ο ίδιος δεν μπορούσε να ελέγξει εικαστικά το αποτέλεσμα. Εν τέλει αποστασιοποιήθηκε από την ταινία, ενώ σε κάποιες κόπιες της το όνομά του έχει αντικατασταθεί με το ψευδώνυμο Alan Smithee.


Joel Schumacher, Batman and Robin
Ο Schumacher είχε πάρει… όρκο να μη σκηνοθετήσει ποτέ στην καριέρα του σήκουελ αν μια από τις ταινίες του ήταν επιτυχημένη, όμως τον έσπασε με το ανεκδιήγητο Batman και Robin το 1997. «Ανέκαθεν ήξερα ότι αν είσαι τυχερός, θα πρέπει να «την κάνεις». Όμως ενώ γύριζα το Time to Kill, το στούντιο ήταν γενναιόδωρο με εμένα και η DC και η Warner περίμεναν πολλά από εμένα», είχε πει τότε. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια από τις χειρότερες ταινίες κόμικ που έγιναν ποτέ και ο Schumacher απολογήθηκε δημόσια για αυτήν.


Alfred Hitchcock, Rope
Η ταινία του μετρ ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια βασισμένη σε θεατρικό έργο του 1929. Ο σκηνοθέτης ήθελε την μεταφορά να ακολουθεί την ίδια δομή με το θεατρικό έργο, όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Παρά την εμπορική επιτυχία που είχε το έργο του, ο Hitchcock αγόρασε όλα τα δικαιώματα της ταινίας με την ελπίδα ότι το Rope θα εξαφανιζόταν δια παντός. Παρ’ όλα αυτά, μετά τον θάνατό του, το 1980 η ταινία επανακυκλοφόρησε στους κινηματογράφους.


Stanley Kubrick, Fear and Desire
Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος από το ντεμπούτο του το 1953. Ο Kubrich θεωρούσε την ταινία ερασιτεχνική και «αγυάλιστη» και έφτασε στο σημείο να αγοράσει τα πρωτότυπα αρνητικά και όλες τις διαθέσιμες κόπιες της για να μην δημοσιοποιηθούν ποτέ. Μόνο μία νόμιμη κόπια έμεινε, από το αρχείο του George Eastman, η οποία και επανεκδόθηκε το 2012.


Michael Bay, Transformers: Revenge of the Fallen
Παρά την τεράστια επιτυχία της στο box office, η ταινία του Michael Bay είναι από τις χειρότερές του. Το σενάριο είναι τραγικά… απόν και φυσικά το αποτέλεσμα δε συγκρίνεται με τον Βράχο, τον Αρμαγεδδών ή την πρώτη ταινία Transformers. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε συνέντευξή του μετά την κυκλοφορία της, την χαρακτήρισε «σάπια».


David Fincher, Alien 3
Μετά από την καριέρα του στη σκηνοθεσία μουσικών βίντεο, ο Fincher ανέλαβε το πρώτο κινηματογραφικό του project με την τρίτη κατά σειρά ταινία Alien. Οι περιπέτειες κατά τα γυρίσματά της ήταν πολλές, αφού ο Fincher ξεκίνησε να δουλεύει χωρίς καν να έχει στα χέρια του το τελικό σενάριο, το οποίο συνεχώς άλλαζε χωρίς να μπορεί να ελέγξει την πορεία του. Εν τέλει ο ίδιος αποσύρθηκε από την προσπάθεια και όταν το 2003 κυκλοφόρησε η τετραλογία Alien σε DVD, ήταν ο μοναδικός σκηνοθέτης του franchise που δεν συμμετείχε στην παραγωγή ή την κυκλοφορία του.


Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v