10 ταινίες που πρέπει να δείτε γιατί… πρέπει!

Κιούμπρικ, Ταραντίνο, Ντάνι Μπόιλ, Χίτσκοκ, Γουέλλες, Κόπολα και Αρονόφσκι σε ένα Top-10 ταινιών που πρέπει να έχετε δει ή να δείτε άμεσα.
10 ταινίες που πρέπει να δείτε γιατί… πρέπει!
Κάθε φορά που η κουβέντα της παρέας περιστρέφεται γύρω από τον κινηματογράφο ο υποκειμενισμός βαράει κόκκινο και οι προτάσεις για την «τάδε καλύτερη» ή την «δείνα φανταστική» πέφτουν βροχή.

Ναι OK, ο σύγχρονος κινηματογράφος έχει να επιδείξει μπόλικες καλές παραγωγές, όμως υπάρχουν και ορισμένες ταινίες οι οποίες θεωρούνται κλασσικές και οφείλετε να τις έχετε δει ανεξαρτήτως δημιουργού, ηθοποιών, σεναρίου ή κινηματογραφικού είδους.

Είναι εκείνες που θα τις πεις και «κουλτούρα», όμως δε θα χρειαστεί προσπάθεια για να κρατήσεις το μάτι ανοιχτό. Εκείνες που θα σε προβληματίσουν, θα σε ψυχαγωγήσουν και στην τελική θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο κινηματογραφικό ζεν.

Δέκα τέτοιες ταινίες θα δείτε παρακάτω.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (1971)
Προφητική όσο λίγες, με σκηνοθεσία δεκαετίες μπροστά από την εποχή της και έναν πλήρως ριζοσπαστικό τρόπο στην προσέγγιση της βίας (και της καταστολής της από το κράτος), η ταινία του Κιούμπρικ είναι ιδανικό ξεκίνημα για να μπείτε στον κόσμο του. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει.


Pulp Fiction (1994)
Δε νοείται σινεφίλ άνθρωπος ο οποίος να μην έχει γνωρίσει το σύμπαν του Ταραντίνο και δε νοείται καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό παρά μέσα από το Pulp Fiction. Λιγότερο ουσιαστικός, περισσότερο «εξυπνίδης», σε κάθε περίπτωση απολαυστικός ο ταλαντούχος δημιουργός δίνει… ρέστα στο εν λόγω φίλμ μέσα από τις παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες των ηρώων του.


Trainspotting (1996)
Η ταινία του Ντάνι Μπόιλ είχε όλα εκείνα τα συστατικά για να γίνει instant classic στην εποχή της: καταιγιστικό ρυθμό, βιντεοκλιπίστικη αισθητική, μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ, γαμάτη μουσική και σούπερ ηθοποιούς, αρκετοί από τους οποίους μεγαλούργησαν έκτοτε – και συνεχίζουν ακάθεκτοι.


Blade Runner (1982)
Το υπαρξιακό έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ σε μουσική του Βαγγέλη Παθανασίου φωνάζει «κλασσικό» σε κάθε του σκηνή και δε θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας του μοντέρνου κινηματογράφου.


Requiem for a Dream (2000)
Από τις καλύτερες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας το Requiem μιλά για την απατηλή λάμψη της πραγματικότητας, τα ναρκωτικά, σοκάρει με τα πλάνα του και τη σπιντάτη του σκηνοθεσία και διαθέτει ένα από τα πιο εμβληματικά soundtrack που έχετε ακούσει/δει σε ταινία.


Mulholland Drive (2001)
Θα έχετε ακούσει πολλά για το σουρέαλ σύμπαν του David Lynch. Θα νοιώσετε ακόμα περισσότερα αν μπείτε σε αυτό και η κατάλληλη ταινία για να το κάνετε είναι το Mulholand Drive. Την πιο σκοτεινή και παράλληλα γοητευτική ταινία του.


Με κομμένη την ανάσα
(1960)
Ένας κλέφτης αυτοκινήτων σκοτώνει έναν αστυνομικό και καταφεύγει στο Παρίσι, όπου έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση με μια Αμερικανίδα σε αυτήν την ταινία – σύμβολο της νουβέλ βαγκ αισθητικής δια χειρός Ζαν Λυκ Γκοντάρ.


Ο Νονός (1972)
Το απόλυτο γκανγκστερικό δράμα και ταινία ορόσημο στην ιστορία του αμερικάνικου σινεμά, ο Νονός πέρα από την «μαφιόζικη» επιφάνειά της, αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στην αμερικάνικη κοινωνία και οικονομία και μια σπουδή πάνω στο πως μπορείς να φτιάξεις μια θρυλική τριλογία.


Πολίτης Κέιν (1941)
Κατά κοινή ομολογία των κριτικών κινηματογράφου παγκοσμίως, η «καλύτερη ταινία όλων των εποχών». Χρειάζεστε κάτι άλλο για να την αγοράσετε τώρα σε DVD και να την δείτε;


Δεσμώτης του Ιλίγγου (1958)
Ο μετρ του σασπένς δίνει… ρέστα σκηνοθεσίας και κινηματογραφικής δημιουργίας και ο Δεσμώτης παραμένει η κορυφαία ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και παράλληλα μια από τις καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου.


Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v