Τα 15 πιο τρομακτικά θρίλερ – χωρίς το Ψυχώ

Τα είδαμε, τρομάξαμε, κοιμηθήκαμε με τα φώτα ανοικτά και μέχρι σήμερα μας προκαλούν ανατριχίλες. Δείτε 15 κινηματογραφικές παραγωγές που αναβιώνουν τον απόλυτο τρόμο.
Τα 15 πιο τρομακτικά θρίλερ – χωρίς το Ψυχώ
Ναι, φανταζόμαστε ότι σε αυτήν τη λίστα θα περιμένατε να δείτε «κλασσικές» ταινίες του είδους όπως το Ψυχώ ή τα Πουλιά ή το Νοσφεράτου ή ακόμα και τον Δράκουλα. Όμως θα σας το χαλάσουμε, γιατί πολύ απλά με αυτές τις ταινίες κανένας πλέον δεν τρομάζει.

Αντί μιας ακόμα κλασσικής λίστας λοιπόν, την οποία θα δείτε χιλιο-αντιγραμμένη σε κάθε λογής ιστοσελίδες που μιλούν για τα «πιο τρομακτικά θρίλερ όλων των εποχών», αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μια άλλη λίστα.

Μια πιο σύγχρονη λίστα, η οποία χωρίς να ξεχνά τις «παλιές καραβάνες» που (πραγματικά όμως) μας έκαναν να μην κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ, δίνει… δόξα και τιμή σε όλες εκείνες τις παραμελημένες κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες ακόμα και σήμερα παγώνουν το αίμα.

Εσείς ποιες ταινίες θα βάζατε στη λίστα;

Εξορκιστής
Ό,τι και να πει κανείς για το καλτ αριστούργημα του Φρίντκιν θα είναι λίγο. Από τις λίγες ταινίες που σαράντα – ναι σαράντα – χρόνια μετά την κυκλοφορία της μας προκαλεί ακόμα ανατριχίλες.


Έκτη Αίσθηση
Ένα πιτσιρίκι βλέπει φαντάσματα, ο Μπρους Γουίλις έρχεται για να το βοηθήσει και ο Μαικλ Νάιτ Σάμαλαν σκηνοθετεί ένα άκρως υποβλητικό «παιδικό» θρίλερ για γερά νεύρα με μια από τις ομορφότερες ανατροπές που είδαμε ποτέ.


Ring
Θέλετε να δείτε το ιαπωνικό πρωτότυπο του Χίντεο Νακάτα; Θέλετε να δείτε το αμερικάνικο ριμέικ; Και οι δύο ταινίες θα σας κάνουν να κοιμηθείτε με τα φώτα ανοιχτά το ίδιο βράδυ. Αποφύγετε τα σήκουελ μόνο.


Οι Άλλοι
Ο Ισπανός Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ παίζει με το «Στρίψιμο της Βίδας» και στήνει ένα άριστα σκηνοθετημένο και ατμοσφαιρικό θρίλερ φαντασμάτων με πρωταγωνίστρια την εξίσου συναρπαστική Νικόλ Κιντμαν.


Shinning
Ο Κιούμπρικ παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας για θρίλερ και ο Νίκολσον υποκριτικής σε αυτό το αριστούργημα το οποίο βασίζεται – αρκετά χαλαρά – στην ομώνυμη νουβέλα του Στήβεν Κινγκ.


Evil Dead
Για πολλούς μαύρη κωμωδία για άλλους χιουμοριστική σπλατεριά. Για εμάς ένα υποβλητικό θρίλερ δαιμονισμού με άφθονο αίμα, χιούμορ και φρικιαστικές σκηνές δια χειρός Σαμ Ράιμι (Spider-Man).


Re-Animator
Βασισμένο σε ιστορία του θρύλου εν ονόματι H.P. Lovecraft, το Re-Animator αποτέλεσε ταινία – σταθμό του low budget τρόμου των 80s και προκαλεί ακόμα και σήμερα αίσθηση με τις σοκαριστικές του σκηνές και την gory ατμόσφαιρα του.

Night of the Living Dead
Αρκετές δεκαετίες πριν οι ταινίες με ζόμπι γίνουν παιδαριώδες θέαμα για ποπ κορν και γέλια με την παρέα, ο κύριος Τζορτζ Ρομέρο έστησε μια ασπρόμαυρη ταινία με ζόμπι διδάσκοντας το πώς μπορείς με τα ελάχιστα δυνατά μέσα να τρομάξεις τους θεατές.


Poltergeist

Μια κλασσική αμερικάνικη οικογένεια – και μαζί της και εμείς – ζει τον απόλυτο τρόμο όταν το σπίτι της καταλαμβάνεται από δαιμονικά πνεύματα. Η ταινία που καθιέρωσε το είδος του «στοιχειωμένου» θρίλερ.


Alien
Η πρώτη ταινία της σειράς είναι το απόλυτο sci-fi θρίλερ και παράλληλα μια σπουδή δια χειρός Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος έστησε το απόλυτο κλειστοφοβικό σκηνικό και μας έκανε να αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο οι εξωγήινοι είναι όντως φιλικοί όπως ο Ε.Τ.

28 Days Later
Επηρεασμένος από τη Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών (βλ. παραπάνω), ο Ντάνι Μπόιλ έκανε μια σύγχρονη ταινία τρόμου, χωρίς κοινοτοπίες και με ανατριχιαστική ατμόσφαιρα.


A Nightmare on Elm Street
Μπορεί να γνώρισε δεκάδες – άθλιες – συνέχειες, όμως η πρώτη ταινία του Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κάνει αρκετό κόσμο να αμφιβάλλει για το πόσο «ψεύτικα» είναι τα όνειρα.

The Texas Chain Saw Massacre
Ο σκηνοθέτης Τομπ Χούπερ (Poltergeist) δημιούργησε έναν εφιάλτη εξίσου τραυματικό για τους ήρωες του, όσο και για τους θεατές, μέσα από ένα φρικιαστικό κρεσέντο τρόμου που παγώνει το αίμα σχεδόν σε κάθε σκηνή.


Hellraiser
Για την εποχή της – και για σήμερα – μια φοβερά διεστραμμένη και τρομακτική ταινία, βασισμένη σε μυθιστόρημα του μετρ του τρόμου Clive Barker.


Rosemary's Baby
Από τα υποβλητικότερα θρίλερ της κινηματογραφικής ιστορίας, η ταινία του Πολάνσκι χωρίς εξάρσεις βίας ή αιμοσταγείς δολοφονίες κλιμακώνει λεπτό με λεπτό την ένταση και τον τρόμο με αποκορύφωμα την τελευταία σεκάνς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v