Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη 2014: Ε-ε-έρχεται

Μια ματιά στις ταινίες, τους δημιουργούς, τα αφιερώματα και τα 100 χρόνια του ελληνικού σινεμά, που πρωταγωνιστούν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη 2014: Ε-ε-έρχεται
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με το “White Dog” του Κορνέλ Μουντρούτσο, ανοίγει αυτή την Παρασκευή την αυλαία του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για 55η φορά καλώντας μας, μεταξύ άλλων, και σ' ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού σινεμά με τις 20 πιο σημαντικές ταινίες του όπως τις ψήφισε το ίδιο το κοινό. Μαζί μ' αυτές θα προβληθούν και μια σειρά απο ελληνικές παραγωγές (σχεδόν) τελευταίας κοπής, όπως τα “Xenia” του Πάνου Κούτρα, “Forget Me Not” του Γιάννη Φάγκρα και “A Blast” του Σύλλα Τζουμέρκα.



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όπως πάντα, τα αναδρομικά κινηματογραφικά αφιερώματα. H φετινή διοργάνωση θα μας συστήσει τη φιλμογραφία του ούγγρου Κορνέλ Μουντρούτσο, του οποίου η τελευταία ταινία θα ανοίξει το Φεστιβάλ, του βετεράνου πια σουηδού Ρόι Άντερσον, που έφυγε με το Χρυσό Λέοντα απ' τη Βενετία προ ολίγου καιρού, της γερμανίδας μούσας του Φασμπίντερ Χάνα Συγκούλα, του αμερικανού Ραμίν Μπαχράνι, του οποίου ταινίες πρωτοείδαμε και θαυμάσαμε στη Θεσσσαλονίκη, καθώς και του μεγάλου Σέρβου δημιουργού Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο οποίος θα παρεβρεθεί για να δώσει μια ανοιχτή διάλεξη γύρω απ' το έργο του.



Για τους λάτρεις των “ονομάτων” το Φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει και θα προβάλλει τις νέες δουλειές σκηνοθετών όπως οι Μπεντ Χάμερ (1001 Grams), Σουζάνε Μπίερ (A Second Chance), Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ (Leviathan), Φατίχ Ακίν (The Cut), αδελφοί Νταρντέν (Two Days, One Night), Κρίστιαν Πέτζολντ (Phoenix), Νιλς Άρντεν Όπλεβ (Speed Walking), Πίτερ Στρίκλαντ (The Duke of Burgundy) και Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (Itsi Bitsi), Κορνέλιου Πορουμπόιου (The Second Game) και Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν (Winter Sleep). Φυσικά, στο πλαίσιο των “Ανοιχτών Οριζόντων”, των “Ματιών στα Βαλκάνια”, αλλά και του “Διεθνούς Διαγωνιστικού”, θα απολαύσουμε πολλές δουλειές νέων και ανερχόμενων σκηνοθετών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές σινεμά.



Τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, θα κρίνουν και θα απονείμουν οι πέντε της φετινής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο αυστριακός δημιουργός Γκετζ Σπίλμαν και τον πλαισιώνουν ο Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς, η Ράσα Σαλτί, η Γιοάνα Λαπίνσκα και ο “δικός μας” Θανάσης Καραθάνος.

Το 55ο ΦΚΘ θα κλείσει με την απονομή και την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Ρόι Άντερσον “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.

Καλά να περάσουμε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v