Οι ελληνικές ταινίες που θα δούμε αυτή τη σεζόν

Δείτε τις ελληνικές ταινίες που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι εγχώριοι κινηματογραφιστές για να απολαύσουμε μια σεζόν γεμάτη σινεμά made in Greece.
Οι ελληνικές ταινίες που θα δούμε αυτή τη σεζόν
Ο Πάνος Κούτρας επέστρεψε με την Ξενία. Ο Σύλλας Τζουμέρκας «εκρήγνυται». Η Αθηνά Τσαγκάρη και ο Γιώργος Λάνθιμος συνεχίζουν να «μαγειρεύουν» συνταγές για το λεγόμενο greek weird wave και οι εμπορικές κωμωδίες κάνουν comeback διά χειρός των συνήθων υπόπτων Νίκου Ζαπατίνα και Νίκου Παναγιωτόπουλου. Δείτε παρακάτω έντεκα ελληνικές ταινίες που θα προβάλλονται αυτό το φθινόπωρο ή ετοιμάζονται για να τις απολαύσουμε μέσα στο 2015.

Xenia, του Πάνου Κούτρα

Εδώ και λίγες ημέρες στις αίθουσες, η Ξενία του Πάνου Κούτρα (Στρέλλα) μας εξιστορεί την περιπέτεια δύο αδελφών από την Αλβανία που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να εντοπίσουν τον πατέρα που τους εγκατέλειψε. Σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια – η σκηνοθεσία και η χημεία του καστ (Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Κώστας Νικούλι, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς) ξεχωρίζουν.

A Blast, του Σύλλα Τζουμέρκα

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Νέο δράμα διά χειρός του Σύλλα Τζουμέρκα (Χώρα Προέλευσης) καταφθάνει τον Νοέμβριο στις αίθουσες, έχοντας ήδη διαγράψει πορεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Νορβηγία, του Γιάννη Βεσλεμέ

1984: Ο Ζανό φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα “ζεστό κορίτσι”. Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Η Νορβηγία φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμα καθάρματα και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει. “Η Νορβηγία κατεβαίνει στη Μεσόγειο”. Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της νέας ταινίας του Γιάννη Βεσλεμέ (γνωστού και ως Felizol) που έκανε πρεμιέρα στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αλεξία Καλτσίκη, Daniel Bolda, Μάρκο Λεζέ, Σόφη Ζανίνου, Γιάννη Μποσταντζόγλου.

Στο Λύκο, των Χιους και Κουτσοσπύρου

Σ' ένα απομακρυσμένο χωριό στα βουνά της Ναυπακτίας στη δυτική Ελλάδα, η ταινία παρακολουθεί τη ζωή δυο βοσκών και τη μάχη τους για επιβίωση κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών αδιάκοπης βροχής και αέρα. Για το χωριό, το τώρα πια ξεχασμένο και σχεδόν εγκαταλειμμένο, οι μέρες ευφορίας αποτελούν πλέον παρελθόν. Ο Πάχνης, ο ηλικιωμένος ασπρομάλλης βοσκός που είχε προβλέψει τα προβλήματα που ο τόπος του θα αντιμετώπιζε, έχει βυθιστεί σε απόγνωση. Ο Γιώργος, αδυνατώντας να πουλήσει τις κατσίκες του και με τα χρέη να τον πνίγουν, πίνει για να ξεχάσει. Πρόκειται για μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με ένα καστ ντόπιων και αισθητική που θέλει να προτείνει μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Οι Αισθηματίες, του Νικόλα Τριανταφυλλίδη

Ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο "Δάσκαλος" (Τάκης Μόσχος) ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλη του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Πίσω όμως από τη μάσκα του εκκεντρικού λάτρη της τέχνης, θησαυρίζει ως τοκογλύφος και αρχαιοκάπηλος, διακινώντας τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του έχουν αναλάβει να «φροντίζουν» δύο νεαροί: o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Έκαστος εκ των δύο διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του «Δασκάλου», ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι, θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα του να είναι Αισθηματίες. Η ταινία προβλήθηκε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ.

Στο Σπίτι, του Αθανάσιου Καρανικόλα

Τράβηξε το ενδιαφέρον στην περσινή Μπερλινάλε και αυτή τη στιγμή μπορείτε να το απολαύσετε στις ελληνικές αίθουσες. Το νέο φιλμ του Αθανάσιου Καρανικόλα με τους Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Τορτέκη πραγματεύεται την ιστορία μιας 40άρας από την Γεωργία που εργάζεται ως οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι νεόπλουτων Ελλήνων οι οποίοι μπαίνουν στον κόσμο των οικονομικών προβλημάτων. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Βερολίνο.

Lobster, του Γιώργου Λάνθιμου
Η πολυαναμενόμενη αγγλόφωνη ταινία του Λάνθιμου με ένα αξιοσημείωτο καστ που περιλαμβάνει τους Rachel Weisz, Colin Farrell, Ben Whishaw, John C. Reilly, Olivia Colman, Léa Seydoux και Αγγελική Παπούλια, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015 – χωρίς ακόμη να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Πρόκειται για μία ιστορία σε δυστοπικό μέλλον, όπου άνθρωποι κλείνονται σε ένα τρομακτικό ξενοδοχείο και έχουν την υποχρέωση να βρουν το ταίρι τους μέσα σε 45 ημέρες.

Chevalier, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη
Ένα αρσενικό παιχνίδι εξουσίας ετοιμάζει για την μεγάλη οθόνη η Αθηνά Τσαγκάρη (Άτενμπεργκ), σε σενάριο δικό της και του Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις). Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη λεπτομέρειες για την ημερομηνία κυκλοφορίας ή για την υπόθεση. Ξέρουμε όμως πως θα πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς και Μάκης Παπαδημητρίου.

Suntan, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου
Μετά το εκρηκτικό Wasted Youth ο σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ηλιόλουστη ταινία, που γυρίστηκε αυτό το καλοκαίρι στην Αντίπαρο. Εκεί, ο Κωστής, ένας γιατρός βιώνει τη νησιώτικη μοναξιά του χειμώνα, που διακόπτεται το καλοκαίρι από μια παρέα φοιτητών που εισβάλλει στην καθημερινότητά του. Με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγγου, Χαρά Κότσαλη, Ντίμι Χαρτ, Μάρκους Κόλεν.

Στα Καλά Καθούμενα, του Νίκου Ζαπατίνα

Ο Νίκος Ζαπατίνας επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα καστ που αναμένεται να κατατάξει την ταινία στις εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς. Η ταινία που θα κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου και η υπόθεση έχει ως εξής: Η ζωή του Μπάμπη (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), θα ανατραπεί μετά την επεισοδιακή συνάντηση του με την ωραία και δυναμική Αθηνά (Ζέτα Μακρυπούλια). Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ένα πιάνο που κρύβει ένα μεγάλο θησαυρό, και που κανείς δεν γνωρίζει, η Εύα (Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους) που το έχει σκάσει από το σπίτι της, μια περιουσία που αναζητά κληρονόμο, μια άπιστη αρραβωνιαστικιά, η εμπλοκή της αστυνομίας, ένα ύποπτο μοναστήρι και τελικά ο απρόσκλητος έρωτας μας φέρνουν μια κωμωδία για όλα όσα μπορούν να μας συμβούν… στα καλά καθούμενα. Παίζουν επίσης οι Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Τζόυς Ευείδη, Ναταλία Δραγούμη, Τάσος Παλαντζίδης, Θωμαϊς Ανδρούτσου, Γιώργος Κοψιδάς και Γιάννης Ζουγανέλης.

Η Κόρη του Ρέμπραντ, του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Με καστ γνωστών ηθοποιών επιστρέφει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που επιστρατεύει τους Γιάννη Μπέζο, Χρήστο Λούλη, Λάκη Λαζόπουλο, Αλεξία Καλτσίκη, Δήμητρα Ματσούκα, Γιάννη Στάνκογλου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε μια κωμωδία γυρισμένη σε μια πολυτελή βίλα. Εκεί, συναντάται η αθηναϊκή αφρόκρεμα, αλλά η κωμωδία γίνεται μυστήριο όταν μπαίνει στη μέση ένας εξαφανισμένος και πιθανώς ανύπαρκτος πίνακας του Ρέμπραντ.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v