9 ταινίες… εντελώς καλοκαιρινές

Θρίλερ στα κύματα, ρομάντζο σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ξεκαρδιστικές κωμωδίες κάτω από τον καυτό ήλιο. Δείτε 9 από τα πιο καλοκαιρινά διαμαντάκια της έβδομης τέχνης.
9 ταινίες… εντελώς καλοκαιρινές
Πού πήγατε για διακοπές αυτό το καλοκαίρι; Όπου κι αν σας βρήκε ο φετινός καύσωνας, εμείς σας προσκαλούμε σε εννιά ακόμα μαγικά καλοκαιρινά ταξίδια, μέσα από την οθόνη σας. Τι θα λέγατε για μια εκδρομή στην πιο τροπική παραλία της Ταϋλάνδης; Ή για μια βουτιά στην Καλιφόρνια; Για σαββατοκύριακο στην γαλλική ριβιέρα, στην Βαρκελώνη ή στην Καρδαμύλη; Ιδού εννιά εισιτήρια… άνευ επιστροφής για τα πιο δυνατά κινηματογραφικά καλοκαίρια.

Grease

Η καλοθρεμμένη Σάντι ερωτεύεται τον “greaser” Ντάνι ένα όμορφο καλοκαίρι. Μόνο που ο καλοκαιρινός τους έρωτας, ως συνήθως, χάνεται όταν τελειώνουν οι διακοπές. Τι θα γίνει όμως όταν ανακαλύψουν πως πλέον θα βρίσκονται στο ίδιο σχολείο; Το καλοκαιρινό ρομάντζο καλείται να αναγεννηθεί, με το πλέον χαρακτηριστικό soundtrack: Summer Nights.

Jaws

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, απέραντο γαλάζιο, surf στα κύματα, χαλαρωτικές στιγμές… Εκτός κι αν ζεις στο θαλάσσιο σύμπαν του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που είναι γεμάτο καρχαρίες με δυνατά σαγόνια. Και καθώς το Amity Island ετοιμάζεται για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου και όλοι κάνουν αμέριμνοι τα μακροβούτια τους, εμφανίζεται ένα κήτος που βάζει… κόκκινες πινελιές στο απέραντο γαλάζιο.

Οι διακοπές του κ. Ιλό

Ένας μεσόκοπος εργένης, ο κύριος Ιλό, ερμηνευμένος εξαιρετικά από τον δημιουργό της ταινίας, Ζακ Τατί, καταφθάνει για διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, για να αναστατώσει με τις ανεπιτήδευτες γκάφες και την ιδιαίτερη συμπεριφορά του όλο το θέρετρο. Αγνή γαλλική κωμωδία, από το μακρινό 1953.

Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι

Δύο losers προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εταιρία που δουλεύουν, και όταν προσεγγίζουν το αφεντικό τους, εκείνος τους καλεί στο σπίτι του στην παραλία. Μόνο που εκεί θα βρουν τον διευθυντή τους σκοτωμένο από τη μαφία, και θα προσπαθήσουν να κρύψουν πως είναι νεκρός από τους μαφιόζους που θέλουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Παρά το μακάβριο της υπόθεσης, η κλασική κωμωδία των ‘80s υπόσχεται άφθονες καλοκαιρινές καφρίλες, με φόντο την παραλία και πολλά χαβανέζικα πουκάμισα.

Vicky Cristina Barcelona

Δύο φίλες περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Βαρκελώνη και δέχονται το φλερτ του ίδιου μυστηριώδους ζωγράφου, ο οποίος τις προσκαλεί για μίνι εκδρομές στις καταλανικές θάλασσες και τα γειτονικά νησιά – μέχρι που εμφανίζεται η πρώην του, με την μορφή μιας δαιμονισμένα παθιασμένης Penelope Cruz. Σκηνοθετεί ο Woody Allen και πρωταγωνιστούν οι Javier Bardem, Scarlett Johansson και Rebecca Hall.

Before Sunrise/Before Midnight

Η τριλογία του Λινκλάτερ με πρωταγωνιστές ένα από τα αγαπημένα μας ζευγάρια, τον Τζέσι και την Σελίν (Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί) αρχίζει και τελειώνει με καλοκαιρινές διακοπές. Στην πρώτη τους συνάντηση, στο «Πριν το Ξημέρωμα», οι δύο νεαροί συναντιούνται σε έναν από τους σταθμούς των καλοκαιρινών τους ταξιδιών ανά την Ευρώπη, τη Βιέννη, και ερωτεύονται. Δύο δεκαετίες σχεδόν αργότερα, παντρεμένοι με παιδιά, θα βιώσουν την κρίση του γάμου τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Μάνη. Υπέροχα τοπία, καλοκαιρινή αίσθηση και ένα ζευγάρι απόλυτα γήινο, με την υπογραφή του Richard Linklatter.

Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι

Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες σινεφίλ ποιότητας ή χρυσά αγαλματίδια, αλλά μια ολόκληρη γενιά το συνέδεσε με τις καλτ καλοκαιρινές βραδιές με προβολές θρίλερ των ‘90s. Κι αυτό εδώ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και από τα πιο καλοκαιρινά: Μια παρέα εφήβων στο καλοκαιρινό τους ταξίδι χτυπά με το αυτοκίνητο έναν άνδρα και τον πετά στη θάλασσα νομίζοντας πως είναι νεκρός, αλλά έναν χρόνο αργότερα λαμβάνουν το μήνυμα που έγινε ατάκα στα τέλη της δεκαετίας του ’90: «I know what you did last summer».

The Beach

Ο νεαρός τότε Leonardo DiCaprio μας σύστησε μέσα από τα πλάνα του Danny Boyle την πιο εξωτική παραλία που έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη. Είναι η παραδεισένια ακτή της Ταϋλάνδης, την ηρεμία της οποίας διαταράσσει η περιπέτεια του βρετανού σκηνοθέτη. 

Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές

Η οικογένεια Γκρίζγουολντ μαζεύει τα πράγματα της και ξεκινά οδικώς από το Σικάγο για την Καλιφόρνια και το θεματικό πάρκο Walley World. Κανείς τους δεν ξέρει το τι τους περιμένει. Όπως για παράδειγμα ξανθιές παρουσίες με Φεράρι, πικ νικ στο Γκραν Κάνιον, προκλήσεις σε πισίνες και άφθονο καλοκαιρινό γέλιο, με μία από τις καλτ κωμωδίες των ‘80s.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v