Θερινό σινεμά: 12 ταινίες για να δούμε τον Αύγουστο

Οι κορυφαίες επανεκδόσεις, τα «διαμαντάκια» της περσινής σεζόν και οι ολοκαινούριες ταινίες που θα απολαύσουμε αυτόν τον Αύγουστο στα θερινά σινεμά της πόλης.
Θερινό σινεμά: 12 ταινίες για να δούμε τον Αύγουστο
του Γιώργου Κόκουβα

Το μοναδικό μας αποκούμπι που εγγυημένα θα κρατήσει παρέα σε όσους από εμάς μείνουμε πίσω στην Αθήνα τον Αύγουστο, τα θερινά σινεμά της πόλης ετοιμάζουν τις μπομπίνες τους και μας προτείνουν «δροσερές» ταινίες, από τις οποίες επιλέγουμε τα ωραιότερα κινηματογραφικά διαμαντάκια που προβάλλονται αυτόν τον μήνα. Δείτε ποιες επανεκδόσεις αγαπημένων κλασικών ταινιών, ποια highlights της περασμένης κινηματογραφικής σεζόν και ποιες καινούριες ταινίες αξίζει να δούμε κάτω από τα αστέρια πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Οι καλύτερες επανεκδόσεις

Μία Νύχτα στην Όπερα (1935)
Η υπόθεση: Ένας ταπεινός επιχειρηματίας και δύο φίλοι των αδελφών Marx τους βοηθούν να επιτύχουν στην όπερα όπου τραγουδούν, γελοιοποιώντας έτσι τους εχθρούς τους. Σκηνοθετεί ο Σαμ Γουντ και παίζουν οι αδερφοί Μαρξ με τους Άλαν Τζόουνς, Μάργκαρέτ Ντουμόντ, Σιγκ Ρούμαν, Κίτυ Καρλάιλ κ.α.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα θα την δείτε στον δημοτικό κινηματογράφο Αιολία (Σολομωνίδου και Φιλαδέλφειας, Καισαριανή) στις 20.45 και 23.00.

Σύντομη Συνάντηση (1945)
Υπόθεση: Κλασικό δράμα, από τις κορυφαίες στιγμές του βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν, για δύο αγνώστους που ερωτεύονται αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι είναι και οι δύο παντρεμένοι και δεν μπορούν να είναι ποτέ μαζί. Με τους Σίλια Τζόσον, Τρέβορ Χάουαρντ, Στάνλεϊ Χόλουγεη.

Πού προβάλλεται: Στην ταράτσα του κινηματογράφου Παλάς (Υμηττού 109, Παγκράτι) στις 21.10-22.50 (Δευτ-Τετ) και στην αίθουσα 1 (Πεμ-Κυρ στις 20.30).

Οι καλύτερες της περασμένης σεζόν

Αύγουστος (2013)
Υπόθεση: Αύγουστος στην Οκλαχόμα. Ο Μπέβερλι Γουέστον είναι ένας ποιητής με πρόβλημα αλκοολισμού, ενώ η γυναίκα του, Βάιολετ, πάσχει από καρκίνο του στόματος κι έχει εθιστεί στα φάρμακα. Όταν ο Μπέβερλι εξαφανίζεται, η οικογένειά του επανενώνεται στο πατρικό, σε συνθήκες καύσωνα και ακολουθούν αποκαλύψεις μυστικών και ομηρικοί καυγάδες, με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν.

Πού προβάλλεται: Στον «Ορφέα» (Λ. Σαρωνίδας 60, Σαρωνίδα, Δευτ-Τετ 21.00 και 23.10) και στον δημοτικό κινηματογράφο Σινέ Νίκαια (Θηβών 245, Νίκαια, 21.00 και 23.00).

Her (2013)
Η υπόθεση: Στο Λος Άντζελες του κοντινού μέλλοντος, ένας μοναχικός άνδρας αναπτύσσει ερωτική σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο έχει τη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον. Ο Σπάικ Τζόνζι σκηνοθετεί και ερμηνεύει εξαίσια ο Χοακίν Φίνιξ, σε μια πολυεπίπεδη ταινία για τον έρωτα και όχι μόνο.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα θα το δείτε στη Νέα Μασκώτ (Κων/λεως 2, Ταύρος, 21.00 και 23.00) και στο Σινέ Πετρούπολις (25ης Μαρτίου 168, Πετρούπολη, 21.00 και 23.10).

Το Παρελθόν (2013)
Η υπόθεση: Ο Αχμάντ καταφθάνει στο Παρίσι από το Ιράν για να υπογράψει το διαζύγιό του με την Μαρί, αλλά εκεί τη βρίσκει με έναν νέο σύντροφο και με την οικογένειά της να αλληλοσυγκρούεται με φόντο περίεργα μυστικά. Εξαιρετικό δράμα από τον κορυφαίο ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, με τους Μπερενίς Μπεζό, Ταχάρ Ραχίμ και Αλί Μοσάφα.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα θα το δείτε στον δημοτικό κινηματογράφο Χολαργού (Περικλέους 53, 20.45 και 23.00).

Dallas Buyers Club (2013)
Η υπόθεση: Βρισκόμαστε στα μέσα των ‘80s όταν ο ιός του HIV βρίσκεται σε έξαρση και ένας straight τεξανός μαθαίνει πως έχει μολυνθεί και πως του μένει ένας μήνας ζωής. Τότε ξεκινά μια εκστρατεία για την εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών και συμμαχεί με μια τρανσέξουαλ. Σκηνοθετεί ο Ζαν Μαρκ Βαλέ και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τον Μάθιου Μακόναχι και τον Τζάρεντ Λίτο.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα θα το δείτε στο Αμίκο (Επιδαύρου και Ανδρούτσου 20, Χαλάνδρι) στις 20.50.

Philomena (2013)
Η υπόθεση: Ένας βρετανός δημοσιογράφος αναλαμβάνει ελαφρώς απρόθυμα να ερευνήσει την ιστορία μιας γηραιάς κυρίας, η οποία κάποτε, όταν ζούσε σε ένα μοναστήρι, έδωσε τον γιο της για υιοθεσία. Η αναζήτηση θα τους φέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θα τους προσφέρει μαθήματα ζωής. Ο Στίβεν Φρίαρς σκηνοθετεί μια γλυκύτατη Τζούντι Ντέντς, συνοδευόμενη από τον Στιβ Κούγκαν.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα θα τη δείτε στο «Μαϊάμι» (Κυανής Ακτής 12, Μάτι, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 και 23.00) και στην «Αθηναία» (Χαλκούτσι, ώρες 21.00 και 23.00).

Ξενοδοχείο Grand Budapest (2014)
Η υπόθεση: Ο Μουσταφά διηγείται την ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου Grand Budapest και τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκησαν οι ιδιόρρυθμοι άνθρωποί του κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μετρ της χιπστερικής συμμετρίας Γουές Άντερσον σκηνοθετεί τους Ρέιφ Φάινς, Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Τζουντ Λο, Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ κ.α.

Πού παίζεται: Αυτή την εβδομάδα θα το δείτε στο Αμίκο (Επιδαύρου και Ανδρούτσου 20, Χαλάνδρι, ώρα 21.00), στο Αθηνά Piscines Ideales (Σολωμού 18, πλατεία Χαλανδρίου, ώρα 23.05) και στο «Μαϊάμι» (Κυανής Ακτής 12, Μάτι, Σάββατο 21.00 και 23.00 και Κυριακή στις 22.00).

Το… καινούριο πράγμα

Το Λάθος Αστέρι
Η υπόθεση
: Δύο έφηβοι καρκινοπαθείς γνωρίζονται σε μια ομάδα υποστήριξης και μια ζεστή φιλία ξεκινά που παλεύει να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Δραματική ταινία του Τζος Μπουν, μεταφορά του ομώνυμου best seller, που φιλοδοξεί να γίνει σταθμός στις δραμεντί της δεκαετίας και να ενεργοποιήσει τους δακρυγόνους σας.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα στο Αελλώ (Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα) στις 21.00 και 23.10. 

Joe: Μια δυνατή φιλία 
Η υπόθεση
: Ο Τζο Ράνσομ είναι ένας σκληρά εργαζόμενος, ευέξαπτος πρώην παράνομος που προσπαθεί να ελέγξει τα ένστικτα του για να αποφεύγει τις φασαρίες. Μέχρι που γνωρίζει ένα άτυχο 15χρονο παιδί, τον Γκάρι. Η συνέχεια διά χειρός Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με τον Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα στο Σινέ Δεξαμενή (πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι) στις 20.45 και 23.00. 

Locke 
Η υπόθεση: Ο Άιβαν Λοκ έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να χτίσει μια καλή ζωή. Σήμερα, αυτή η ζωή καταρρέει γύρω του. Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, ο Άιβαν δέχεται ένα τηλεφώνημα που ξεκινάει μια σειρά γεγονότων που αναστατώνουν τη δουλειά του, την οικογένεια του, την ψυχή του. Γυρισμένο εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το Locke αποτελεί ένα δυνατό δράμα με τον Τομ Χάρντι στον μοναδικό ρόλο της ταινίας. Ίσως το πιο "ανδρικό" κοινωνικό δράμα των τελευταίων ετών. 

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα στην «Αβάνα» (Κηφισίας 234, Χαλάνδρι, 21.00 και 23.00), στο Βοξ (πλατεία Εξαρχείων, 21.00 και 23.00), Μίμης Φωτόπουλος (Αγ. Κων/νου 40, Μαρούσι, 21.00 και 23.00), Σπόρτινγκ (Κ. Παλαιολόγου 18, Νέα Σμύρνη, 23.00), Μάριελ (Λ. Μαρκοπούλου 39, Πόρτο Ράφτη, 21.00 και 23.00), Αρκαδία (Φορμίωνος 222, Πάρκο Βύρωνα, 21.00 και 23.00), Ρία (Αφροδίτης 8, Βάρκιζα, 21.00 και 23.00). 

Marina 
Η υπόθεση: Ο 10χρονος Rocco ζει σε ένα πανέμορφο βουνό, μέχρι που ο πατέρας του αποφασίζει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του στα γκρίζα τοπία των ορυχείων του Βελγίου. Ο Rocco βάζει σκοπό της ζωής του να ξεχωρίσει και η νεαρή Marina θα γίνει η μούσα του και θα του χαρίσει την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το ομότιτλο τραγούδι που θα της γράψει για να την κερδίσει.

Πού προβάλλεται: Αυτή την εβδομάδα στο «Αελλώ» (Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα, Πεμ-Κυριακή στις 21.00 και 23.00).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v