TS Spivet: Απολαυστικό παραμύθι για μεγάλους

Ο Ζαν Πιερ Ζενέ στήνει, με τα γνώριμα υλικά του, ένα τρυφερό σύγχρονο παραμύθι για την ενηλικίωση και τη διαχείριση της απώλειας.
TS Spivet: Απολαυστικό παραμύθι για μεγάλους
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Λίγο μετά την επανέκδοση της “Amelie”, στις αίθουσές μας έρχεται η νέα ταινία του μαέστρου των εικόνων Ζαν Πιερ Ζενέ με τον χαρακτηριστικό τίτλο “The Young and Prodigious TS Spivet”. Η ιστορία του μικρού και ταλαντούχου Τι Ες Σπίβετ είναι ένα τρυφερό, σύγχρονο παραμύθι, για ενήλικες μάλλον παρά για παιδιά, που αποδίδει με τρόπο εξαιρετικό, την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνει μια ιδιαίτερη οικογένεια μετά το χαμό ενός απ’ του δύο γιους της.

Η υπόθεση

Ο μικρός εφευρέτης Τι Ες Σπίβετ ξεκινά απ’ τη Μοντάνα για την Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή βράβευσής του για το σχεδιασμό μιας επαναστατικής μηχανής αέναης κίνησης. Στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν δε γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν δωδεκάχρονο, οι γονείς του δε γνωρίζουν πού βρίσκεται και γιατί, κι ο ίδιος ο Τι Ες δεν έχει συσχετίσει ακόμη τη συμπεριφορά τους και τη φυγή του με το θάνατο του δίδυμου αδερφού του λίγο καιρό πριν...



Η κριτική

Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς απ’ τον Ζαν Πιερ Ζενέ από μια οπτική πανδαισία κι εκείνη την απολαυστική παλινδρόμηση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας που τον έχει κάνει τόσο αγαπητό ως δημιουργό; Η ιστορία του μικρού πανεπιστήμονα Τι Ες Σπίβετ και η περιπέτεια που ο μικρός ζει μέσα στον ίδιο τον εσωτερικό του κόσμο αφού γίνεται μάρτυρας στον θάνατο του δίδυμου αδερφού του μοιάζει σαν τέλεια πρώτη ύλη για ένα κινηματογραφικό παραμύθι α λα Ζενέ, διασκεδαστικό όσο και συγκινητικό κι αισθητικά, όσο και τεχνολογικά, άρτιο.

Ο Τι Ες μεγαλώνει σε ένα παράξενο σπίτι στην απεραντοσύνη των κοιλάδων της Μοντάνα υπό την επίβλεψη των ιδιόρρυθμων γονιών του, ενός σύγχρονου κάουμποϊ, προσκολημένου στους τρόπους άλλων καιρών, και μιας εντομολόγου, προσκολημένης στο κυνήγι μιας μεγάλης εντομολογικής ανακάλυψης. Παρέα του είναι ο δίδυμος αδερφός του, ο μικρός κάουμποϊ Λέιτον, ο σκύλος τους, ο Ταπιόκα, και η μεγάλη αδερφή τους, η ονειροπαρμένη Γκρέισι. Ο Τι Ες είναι κάτι σαν παιδί-επιστήμονας και, στον άπειρο ελεύθερο χρόνο που φαίνεται ν’ απολαμβάνει στη φάρμα, καταφέρνει να σχεδιάσει μια μηχανή αέναης κίνησης την οποία καταθέτει στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον απ’ το οποίο μαθαίνει ότι θα βραβευτεί. Αυτή είναι η αφορμή για ένα ταξίδι φυγής, όχι μόνο προς ένα ευτυχές γεγονός, αλλά και από μια έντονη, σοκαριστική εμπειρία.

Σημαντικό στοιχείο σε κάθε ταινία του Ζενέ είναι η οπτική αναπαράσταση όσων ημιπαλαβών ιδεών έχει αποτυπωμένες στα χαρτιά του. Έτσι κι εδώ, πετυχαίνοντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό των ζωντανών χρωμάτων και των εικαστικών και σουρεαλιστικών στοιχείων με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εικόνας, ο Ζενέ φτιάχνει έναν κόσμο, αυτόν που βλέπουμε μέσα απ’ τα μάτια του μικρού ήρωά του, ο οποίος μοιάζει άλλοτε πραγματικός κι άλλοτε εξ' ολοκλήρου φτιαχτός, κομμένος και ραμμένος, δηλαδή, στα μέτρα του Τι Ες.

Η σχέση των φαινομενικά αταίριαστων γονιών του, δύο ανθρώπων με συγκεκριμένες εμμονές στις οποίες έχουν οχυρωθεί μετά το χαμό του γιου τους, απασχολεί ιδιαιτέρως τον μικρό εφευρέτη, ειδικά αφού κανείς τους δεν έχει συζητήσει για το ατυχές γεγονός από τότε, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Η σχέση του πατέρα του με τον αδερφό του, μικρογραφία του σκληροτράχηλου κάουμποϊ σε αντίθεση με τον Τι Ες, υπογραμμίζει την έλλειψη επικοινωνίας του μικρού με το στενό του περιβάλλον και την υποκινούμενη απ’ τις ενοχές αίσθηση ότι ίσως χάθηκε ο λάθος γιος. Μόνον η εξωστρεφής αδερφή του, μια τυπική εγκλωβισμένη έφηβη κι επίδοξη βασίλισσα ομορφιάς, παίζει ίσως τον λιγότερο σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τι Ες, όσο και στην αποκρυπτογράφηση της ιστορίας μας.

Όλα αυτά, όπως και το τι σημαίνουν για τον μικρό ήρωα, τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από μια σειρά αναπολήσεις και περιγραφικές παρατηρήσεις, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς μια απότομη ενηλικίωση και καθ’ οδόν για την παραλαβή ενός βραβείου που προορίζεται για φτασμένους ενήλικες, δίνεται από φτασμένους ενήλικες και ως τέτοιος καλείται να το αντιμετωπίσει. Όπως δηλαδή και το χαμό του αδερφού του μπροστά στα αθώα παιδικά μάτια του. Στο τέλος, κι αφού έχουμε εντρυφήσει στους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους, το ταξίδι αυτό μοιάζει περισσότερο με μια φαντασίωση, όσο και με μια παραβολή γύρω απ’ την ενδοοικογενειακή κατάθλιψη στον απόηχο μιας αναπάντεχης απώλειας.

Το “The Young and Prodigious TS Spivet” είναι ένα καλοφτιαγμένο και καλοπαιγμένο παραμύθι, με τη γνωστή συνταγή του Ζενέ και το έξτρα συστατικό του 3D για τους πιο γκουρμέ οπαδούς.

Βγαίνουν ακόμη:
Το συμπαθητικό βιογραφικό μελόδραμα “The Railway Man”, η περιπέτεια δράσης “3 Days to Kill”, το ισπανικό θρίλερ “Sleep Tight”, το γαλλικό δράμα “38 Witnesses” και η αμερικάνικη κωμωδία “Walk of Shame” με την Ελίζαμπεθ Μπανκς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v