Τα 10 ωραιότερα θερινά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας

Ταράτσες με θέα Ακρόπολη, κήποι με γιασεμιά, προβολές με γλυκό του κουταλιού: Δέκα αγαπημένα θερινά σινεμά στην πόλη μας καλούν να υποδεχτούμε το καλοκαίρι.
Τα 10 ωραιότερα θερινά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Σινεφίλ προβολές σε δροσερές ταράτσες. Τρυφερές κομεντί σε καταπράσινους κήπους. Κινηματογραφικά αφιερώματα με φόντο το φουντωτό ευωδιαστό γιασεμί. Βραδιές με ταινία, γλυκό του κουταλιού και θέα τον Παρθενώνα και τα αστέρια. Το αθηναϊκό κέντρο και τα πέριξ του, από τα Εξάρχεια ως τα Πετράλωνα και από το Θησείο ως τον Κεραμεικό, μας θυμίζει πως δεν γίνεται καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμαδάκι, κι εμείς τιμάμε την «παράδοση» σε δέκα από τα ομορφότερα που διαθέτει η πόλη. 

Cine Paris 
Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τετάρτη 5€)

Είναι… 95 ετών, κι όμως δεν του φαίνεται καθόλου: Το θερινό σινεμά που γαλούχησε γενιές και γενιές Αθηναίων αλλά και τουριστών, συνεχίζει να γεμίζει τα καλοκαιρινά βράδια μας με ωραίες ταινίες και εικόνες της Ακρόπολης από την άνετη ταράτσα του με τον ωραίο εξώστη. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά για το εισιτήριο, καθώς αυτή η ταράτσα της Πλάκας αποτελεί ένα από τα “SOS” κάθε ταξιδιωτικού οδηγού που βρίσκεται στην τσέπη των επισκεπτών της πόλης, αλλά αξίζει τον κόπο. 

Σινέ Θησείον 
Απ. Παύλου 7, τηλ: 210 3420864
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Στο μέσο της πιο όμορφης πεζοδρομημένης διαδρομής της πόλης, εκεί που η Αποστόλου Παύλου και το Θησείο συναντούν το πλακόστρωτο του Φιλοπάππου και, από εκεί, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το ιστορικό σινεμαδάκι που φιγουράρισε ως το ομορφότερο του κόσμου στη σελίδα των New York Times άπλωσε και φέτος τις ρετρό πορτοκαλί του καρέκλες, κλάδεψε το καταπράσινο πλαίσιο της οθόνης, ετοίμασε και τα θρυλικά γλυκά του κουταλιού του, και μας προσκαλεί για κινηματογραφικά ταξίδια, με την άκρη του ματιού μας να «πιάνει» πάντα Παρθενώνα. 

Δεξαμενή 
Πλ.Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 210-3602363-210-3623942
Τιμή εισιτηρίου: 7,50€


Βρίσκεται στα ψηλά της γειτονιάς του Κολωνακίου, στην πιο εναλλακτική και δροσερή πλατεία της περιοχής: Το σινεμαδάκι της Δεξαμενής το αγαπάμε ιδιαίτερα όχι μόνο για το αεράκι που επιβάλλει ζακέτα ακόμη και τον Αύγουστο ή για τις φρεσκοψημένες πίτσες του στο διάλειμμα της προβολής, αλλά και για τα αφιερώματα που συχνά-πυκνά φιλοξενεί, με θεματικές προβολές και σινεφίλ ταινίες. Μετά – ή και πριν- την προβολή, επιβάλλεται ουζάκι και μεζέδες στο καφενεδάκι ακριβώς δίπλα. 

Ζέφυρος 
Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3462677
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Είναι με διαφορά ο πιο σινεφίλ θερινός κινηματογράφος της πόλης και το αποδεικνύει με την αποκλειστική του συνεργασία με την New Star, που του εξασφαλίζει επανεκδόσεις αριστουργημάτων από παλαιότερες δεκαετίες – ήδη για παράδειγμα φέτος ξεκίνησε δυναμικά με προβολές ταινιών των Monty Pythons, του Ταρκόφσκι και του Μπέργκμαν. Σημειώστε πως τις Κυριακές, από το πρωί ως το απόγευμα, η ιδιαίτερα προσεγμένη αυλή του φιλοξενεί την φρέσκια ιδέα του «Πραθήναι», ένα «garage sale» παζάρι όπου μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα είδη σε καλές τιμές.

Παναθήναια
Λ. Αλεξάνδρας & Μαυρομιχάλη, τηλ.: 210 6425714
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Νεάπολης, μια ανάσα από τα Εξάρχεια και την βουή της Αλεξάνδρας, κρύβεται η πιο όμορφη αυλίτσα της περιοχής: Τα «Παναθήναια» απλώνουν τις κίτρινες καρέκλες σκηνοθέτη πάνω στο λευκό χαλίκι, και το φόντο πλαισιώνεται από γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια, πυκνούς θάμνους, ρετρό σιντριβάνια-αγάλματα και όμορφα δεντράκια.

Ριβιέρα
Βαλτετσίου 46, τηλ: 210 3837716
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Δευτέρα και βραδινή Κυριακής 6€)

Η μυρωδιά του γιασεμιού θα σας βρει πολύ πριν φτάσετε στην είσοδο της αίθουσας, στον όμορφο πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Το εξαρχειώτικο σινεμαδάκι μας κακομαθαίνει παραδοσιακά, με ενδιαφέρουσες προβολές και σινεφίλ αφιερώματα, ενώ μας βάζει σε πειρασμό κάθε φορά να συνεχίσουμε τη βραδιά στα γύρω στέκια, όπως η χαριτωμένη αυλή του Ζάχαρη κι Αλάτι, ο πίσω κήπος του Salero ή οι Γιάντες με τα «νόστιμα» τραπεζάκια κάτω από τα ψηλά δέντρα. 

Αίγλη 
Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Μπουκαμβίλιες, γιασεμιά, πυγολαμπίδε, πάνινα καθίσματα, η δροσιά του μεγαλύτερου κήπου στην καρδιά της πόλης και η ιδιαίτερη μέριμνα για σωστό ήχο είναι οι λόγοι που επιστρέφουμε με όρεξη κάθε καλοκαίρι στα πέριξ του Ζαππείου. Κι αν πρέπει να σημειώσουμε έναν ακόμη λόγο, θα λέγαμε ότι το hot dog που ετοιμάζει η καντίνα είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. 

Παλάς 
Υμηττού 109, Παγκράτι, τηλ.: 2107511868
Τιμή εισιτηρίου: 5€, τρεις ταινίες με 9€

«Από το 1925 ψυχαγωγεί και τέρπει», μας ενημερώνει η νοσταλγική πινακίδα στην είσοδο του παγκρατιώτικου Παλάς, και μας προετοιμάζει για την ακόμη πιο νοσταλγική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε χώρο του ιστορικού αυτού κτιρίου. Δεν είναι μόνο η μεγάλη χειμερινή αίθουσα, με τα χρυσοποίκιλτα διακοσμητικά και τις old school καρέκλες Μεσοπολέμου που καθιστούν το Παλάς μια χρονομηχανή. Είναι και η γλυκύτατη ηλικιωμένη ταμίας, το πιο-ρετρό-πεθαίνεις κυλικείο του ημιωρόφου, οι μαρμάρινες σκάλες που οδηγούν στο εν πολλοίς άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό θερινό σινεμαδάκι στην ταράτσα, και είναι, τέλος, οι αποκλειστικά σινεφίλ ταινίες που προβάλλονται όλη τη χρονιά. Η θερινή σεζόν, για παράδειγμα, φέτος, εγκαινιάστηκε στην ταράτσα του Παλάς με το «Singin’ in the Rain» με τον Φρανκ Σινάτρα. Στα «πλην», οι όχι και τόσο καλές προδιαγραφές προβολής. Στα «συν», η χαμηλή τιμή (5€ γενική είσοδος, 4€ για νέους έως 25 ετών και 9€ για τρεις προβολές, ανεξαρτήτως ημερομηνίας). 

Εκράν 
Ζωναρά και Αγαθίου, Νεάπολη, τηλ.: 210 6461895
Τιμή εισιτηρίου: 7,50€ (κάθε Τετάρτη 5€)

Κερδίζει επάξια τον τίτλο του θερινού που θυμίζει «παλιά αθηναϊκή γειτονιά», ανάμεσα στα χαμηλά σπιτάκια της Νεάπολης, και προτιμάται από τους φαν του ευρωπαϊκού και ανεξάρτητου σινεμά, αφού οι επιλογές ταινιών δεν τους απογοητεύουν ποτέ: Ήδη για παράδειγμα, στον πρώτο μήνα της φετινής του λειτουργίας, έχει «ποντάρει» στις καλύτερες παραγωγές της περασμένης σεζόν, με ταινίες όπως «η Αφροδίτη με τη γούνα» του Πολάνσκι, το «Παρελθόν» του Φαρχαντί και ο «Εγωιστής Γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ. 

Λαΐς 
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός
Τιμή εισιτηρίου: 7€, άνεργοι και μειωμένο 4€

Εκεί που το Μεταξουργείο συναντά το Γκάζι, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας έχει διαμορφώσει την ταράτσα του κτιρίου της στην πιο όμορφη, καθαρή, μίνιμαλ θερινή «αίθουσα» της πόλης, με τα όμορφα φαναράκια να «σκύβουν» πάνω από τις λευκές καρέκλες. Μπορεί φέτος να μην έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία της – αναμένεται μετά το πέρας των τρεχόντων αφιερωμάτων στις χειμερινές της αίθουσες – αλλά ανυπομονούμε ήδη για τα θρυλικά events της, όπως τα χιτσκοκικά αφιερώματα, τις «ελληνικές» εβδομάδες και τον βουβό κινηματογράφο με live μουσική.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v