Σινε-αφιερώματα: Η 7η τέχνη γιορτάζει στην Αθήνα

Από τον Χίτσκοκ μέχρι το ισπανικό σινεμά, κι από την Γερμανία ως το γαλλικό Νέο Κύμα, η Αθήνα πλημμυρίζει μίνι καλοκαιρινά φεστιβάλ κινηματογράφου.
Σινε-αφιερώματα: Η 7η τέχνη γιορτάζει στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη 

Κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα αστέρια, γνωριμίες με πολλά υποσχόμενους δημιουργούς από χώρες που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, εορταστικά αφιερώματα σε μεγάλους κοσμαγάπητους σκηνοθέτες (γιατί θερινή κινηματογραφική σαιζόν χωρίς Άλφρεντ Χίτσκοκ δε νοείται). Απ’ όλα έχει το κινηματογραφικό καλοκαίρι στις οθόνες της πόλης. Ιδού μια επιλογή από τα καλύτερα σινεφιλικά αφιερώματα των επόμενων ημερών.

Open Air Cinema στην Τεχνόπολη
12-14 Ιουλίου

Με αφετηρία ταινίες μυθοπλασίας, η Τεχνόπολη μας ταξιδεύει σε πόλεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά αποτελούν –η καθεμία με τον τρόπο της– το σκηνικό πάνω και μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ηρώων. Με τα τοπία, την κουλτούρα, την ενέργεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, η κάθε πόλη διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στις διαδρομές που χαράσσουν οι ήρωες της εκάστοτε ταινίας, στις κουβέντες και στις συναντήσεις τους.



Θα δούμε, μεταξύ άλλων, το αμερικανικό Αναζητώντας ένα φιλί τα Μεσάνυχτα, το ισπανικό Ζευγάρια στην Πόλη, το σέρβικο Εδώ και εκεί -Ραντεβού στο Βελιγράδι και τις αργεντίνικες Μεσοτοιχίες, που έκλεψαν πέρυσι τις εντυπώσεις, στα θερινά σινεμά της Αθήνας. Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, αναλυτικά στοιχεία για την κάθε ταινία. Το εισιτήριο του Open Air Cinema κοστίζει 5€, ενώ οι ώρες προβολής είναι στις 21.15 και στις 23.00.

Athens Open Air Film Festival
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Το τρίτο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει ακάθεκτο τις προβολές του σε πλατείες, πάρκα και κήπους ανά την πόλη, και προγραμματίζει τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ταινίες για τις επόμενες ημέρες. Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη.

Τετάρτη 10/7 - «Οι Απέναντι» του Γ. Πανουσόπουλου (1981) στην Πλατεία Αβησσυνίας.
Παρασκευή 12/7 - «Ένα Τρελό Θηριοτροφείο» («Αnimal House», 1978) του Τζον Λάντις στο Άλσος Πετραλώνων (πάνω από την οδό Τρώων).
Κυριακή 14/7 - «Η Ζαζί στο Μετρό» (1960) του Λουί Μαλ στον υπέροχο κήπο του Νομισματικού Μουσείου.
Πέμπτη 18/7 - «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παττάκη στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στη Νέα Ερυθραία.
Δευτέρα 22/7 - «Ζέλιγκ» του Γούντι Άλεν στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.



Επισκεφθείτε το επίσημο site του Φεστιβάλ, για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των προβολών, που ανακοινώνεται σταδιακά.

Χιτσκοκικό αφιέρωμα στο Άστυ
Έως τις 17 Ιουλίου

Ένα χορταστικό αφιέρωμα στον βρετανό μετρ του σασπένς βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες εν εξελίξει στον κινηματογράφο Άστυ. Καθημερινά προβάλλονται δύο ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ (η πρώτη στις 18.00 και στις 22.00 και η δεύτερη στις 20.00) ενώ το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 6€. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασικά αριστουργήματα όπως τα «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», «Σιωπηλός Μάρτυρας» και «Δεσμώτης του Ιλίγγου», αλλά και λιγότερο γνωστά διαμαντάκια, όπως «Η Ταβέρνα της Τζαμάικα» και «Υπόθεση Πάρανταϊν». Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών.

Σινεμά και Ηχοχρώματα στο Τραίνο στο Ρουφ
Τις Τετάρτες 10, 17 και 24 Ιουλίου

Σπάνιες ταινίες μεγάλων δημιουργών του γερμανικού σινεμά προβάλλονται στην ατμοσφαιρική αποβάθρα του Τραίνου στο Ρουφ, συνοδεία live μουσικής από τον συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen. Θα δούμε ταινίες της Λότε Ρέινινγκερ, του Βάλτερ Ρούτμαν και του Ερνστ Λιούμπιτς. Οι προβολές ξεκινούν στις 21.00, και το εισιτήριο κοστίζει 5€. Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, αναλυτικά τις ταινίες ανά ημέρα.

Ισπανικές κωμωδίες στην Ταινιοθήκη
Έως τις 10 Ιουλίου

Ο ισπανικός κινηματογράφος… πέρα από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, έχει την τιμητική του αυτήν την εβδομάδα στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, την πανέμορφη Λαΐδα, όπου προβάλλονται δύο ταινίες την ημέρα, με εισιτήριο μόλις 4€. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των προβολών από σήμερα έως και την Τετάρτη που τελειώνει το αφιέρωμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 8/07
21:00 Ο μικρός ταύρος (La vaquilla) του Χοσέ Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1985, 116’)
23:00 Μικρά μυστικά (Tapas) των Χοσέ Κορμπάτσο και Χουάν Κρούθ (2005, 94’)

Τρίτη 9/07
21:00 Η άλλη πλευρά του κρεβατιού (El otro lado de la cama) του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο (2002, 114’)
23:00 Στη μαμά μου αρέσουν τα κορίτσια (A mi madre le gustan las mujeres) των Ινές Παρίς και Ντανιέλα Φέχερμαν (2001, 96’)

Τετάρτη 10/07
21:00 Ο έρωτας βλάπτει σοβαρά την υγεία (El amor perjudica seriamente la salud) του Μανουέλ Γκόμεθ Περέιρα (1996, 117’)
23:00 Ο δήμιος (El verdugo) του Χοσέ Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1963, 87’)



Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη
9-27 Ιουλίου

Το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς μετατρέπεται για τρεις εβδομάδες σε ατμοσφαιρικό θερινό σινεμά, με δεκαέξι προβολές, εκ των οποίων δώδεκα πρεμιέρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καθώς και ταινίες που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία, και κινούνται γύρω από το χώρο της τέχνης, της μόδας, της μουσικής, του θεάτρου και της γαστρονομίας. Οι προβολές ξεκινούν στις 21.00 και το εισιτήριο κοστίζει 10€ με ποτό. Περισσότερες πληροφορίες, και αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, θα βρείτε εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v