Οι 10 καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας

Τις είδαμε, γελάσαμε, τις ξαναείδαμε, ξαναγελάσαμε. Αυτές είναι οι καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας.
Οι 10 καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αλήθεια είναι πως το είδος της κωμωδίας δεν ευδοκίμησε το ίδιο στα 00’s όσο στα 80’s και τα 90’s. Οι παραγωγές που πραγματικά έβγαλαν ποιοτικό γέλιο ήταν σαφώς λιγότερες, ενώ τα ταλέντα του είδους τόσο από πλευράς ηθοποιών όσο και σκηνοθετών ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παρ’ όλα αυτά, η δεκαετία που πέρασε (2000- σήμερα) μας χάρισε μπόλικες στιγμές γέλιου και οι παρακάτω ταινίες το απέδειξαν εμπράκτως. Μην διστάσετε να μοιραστείτε τις δικές σας αγαπημένες στα σχόλια του άρθρου.

Borat (2006)
Μέχρι το 2006, λίγοι ήξεραν και πολύ λιγότεροι είχαν εκτιμήσει το κωμικό ταλέντο του Sasa Baron Cohen. Και μετά βγήκε το Borat, ένα fake ντοκιμαντέρ στο οποίο ένας Καζακστανός δημοσιογράφος ερωτεύεται παράφορα την Pamela Anderson και κάνει τα πάντα για να την βρει. Το ένα ξεκαρδιστικό σκηνικό διαδέχεται το άλλο, το άναρχο χιούμορ είναι διάχυτο σε όλη την ταινία, οι καφρίλες επίσης. Το Borat είναι ίσως η πιο απολαυστική σατιρική ταινία της δεκαετίας, αρκεί να αφήσετε εκτός… δωματίου τα όποια αισθητικά σας όρια και να αφεθείτε στην σουρεάλ ατμόσφαιρά της. 



Zoolander (2001)
Ο Ben Stiller δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο ενός ηλίθιου μοντέλου σε αυτό το υπερθέαμα γέλιου, χαζομάρας και καφρίλας. Παραδόξως δεν κουράζει, ενώ ακόμα και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως ο Owen Wilson στον ρόλο του ξανθού Hansel και ο Will Ferell στον ρόλο του διαβολικού σχεδιαστή μόδας Mugatu, προσφέρουν άφθονο γέλιο.



Wedding Crashers (2005)
Δύο τριαντάρηδες εξασκούν με επιτυχία το ευγενές σπορ του "Wedding Crashing" (πάνε ακάλεστοι σε γάμους και πιάνουν γκόμενες) σε μια ταινία όπου οι Owen Wilson και Vince Vaughn μοιάζουν να γεννήθηκαν για τους ρόλους τους, ενώ ο «πολύς» Christopher Walken είναι απλά απολαυστικός στον ρόλο του πεθερού. Βλέπεται μονορούφι και ας πλησιάζει τις δύο ώρες διάρκειας.



Knocked Up (2007)
Η ταινία που ανέδειξε το κωμικό ταλέντο του γεματούλη και μονίμως φρικαρισμένου Seth Rogen, είναι μια αρκετά mainstream κωμωδία, αν αναλογιστεί κανείς τους προηγούμενους ρόλους του κωμικού, με αρκετές εκλάμψεις ξεκαρδιστικών gag (βλ. Dutchman) και συμπαθέστατους πρωταγωνιστές. Μπορείτε να την δείτε και με την κοπέλα σας.



Anchorman (2004)
Σίγουρα το χιούμορ του Will Ferrell δεν είναι για όλους, όμως αν θέλετε να μπείτε στον «κόσμο του» τότε η κατάλληλη ταινία είναι το Anchorman. Πιστέψτε μας δεν θα το μετανιώσετε. Σενάριο και σκηνοθεσία κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τα gags είναι στην πλειοψηφία τους απολαυστικά, όπως και οι ερμηνείες από την πλειοψηφία του καστ (πέρα από τον πρωταγωνιστή, οι Vince Vaughn, Ben Stiller, Steve Carell και… Tim Robbins δίνουν ρέστα).



Hangover (2009)
Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη κωμική «εμπειρία» με τα Road Trip και Old School, ο σκηνοθέτης Tod Phillips δεν χρειάστηκε να κάνει και πολλά για να γίνει το Hangover του μια από τις πιο πετυχημένες κωμωδίες της δεκαετίας. Ένα καθαρόαιμο buddy movie και ταυτόχρονα μια καθαρόαιμη politically incorrect κωμωδία με πληθώρα πετυχημένων gags, η απίστευτη ιστορία τριών φίλων (αφασία το πατριωτάκι Zach Galifianakis, εξίσου καλοί οι Bradley Cooper και Ed Helms) που ξυπνούν στο Λας Βέγκας χωρίς να θυμούνται τίποτα από την προηγούμενη νύχτα έγινε instant classic. Δυστυχώς το σήκουελ της δεν φάνηκε αντάξιο των προσδοκιών, ενώ κρατάμε επιφυλάξεις για το τρίτο μέρος.



The 40 Year Old Virgin (2005)
Ο Steve Carell δεν είχε και πολλές ευκαιρίες να αναδείξει το κωμικό του ταλέντο, μιας και περιοριζόταν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύοντες ρόλους. Στον «Παρθένο» υποδύεται έναν σαραντάρη που δεν έχει πάει ποτέ του με γυναίκα, και έτσι οι φίλοι του αναλαμβάνουν την… αποστολή να τον μετατρέψουν σε επιβήτορα. Πανέξυπνες ατάκες και gags και μπόλικο γέλιο σε μια ταινία η οποία δεν ντρέπεται γι’ αυτό που είναι: μια καθωσπρέπει κωμωδία με τα όλα της.



Superbad (2007)
Αν το American Pie είχε βγει μετά το 2000, τότε θα βρισκόταν σε αυτήν εδώ την θέση. Για έναν χρόνο διαφορά, λοιπόν το Superbad καταλαμβάνει την θέση της teen movie της δεκαετίας, και όχι άδικα. Παρά την χιλιοειπωμένη θεματολογία των losers του σχολείου που προσπαθούν να ξεχωρίσουν, η ταινία διαθέτει έξυπνους διαλόγους, ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς, πρόστυχες ατάκες και ένα σούπερ πρωταγωνιστικό τρίδυμο.



Napoleon Dynamite (2004)
Μπορεί να μην έχει τον blockbuster χαρακτήρα των υπόλοιπων κωμωδιών της λίστας, όμως ο «Napoleon» είναι ένας κρυφός κωμικός δυναμίτης που αξίζει να ανακαλύψετε, με το χιούμορ του να ακροβατεί μεταξύ South Park και The Simpsons. Αν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε κάπως θα την λέγαμε «κολλεγιακή κωμωδία για όσους σιχαίνονται τις κολλεγιακές κωμωδίες». Με εξαιρετικά χαμηλό budget και ψιλοάγνωστους πρωταγωνιστές, το Napoleon Dynamite κατάφερε να αποκτήσει φανατικό κοινό και cult χαρακτήρα.



Shaun of the Dead (2004)
Οι παρωδίες τρόμου είχαν εκλείψει από την μεγάλη οθόνη, μέχρι που την εμφάνισή του έκανε το Shaun of the Dead. Ένα ιδιόμορφο κράμα βρετανικού χιούμορ, ταινίας τρόμου, μαύρης κωμωδίας και… περιπέτειας, το οποίο έφερε στο προσκήνιο τον ταλαντούχο βρετανό σκηνοθέτη Martin McDonagh. Η ταινία βρίθει από το λεγόμενο “pub χιούμορ», ενώ ικανοποιεί εξίσου και τους λάτρεις των splatter b-movies.



Talladega Nights (2006)
Όταν ο Sasa Baron Cohen συνάντησε στο πλατό τον Will Ferell, το αποτέλεσμα ήταν μια ακόμα αλλοπρόσαλλη ταινία με ιδιαίτερο χιούμορ, την οποία είτε λατρεύεις είτε μισείς. Ο Will Ferell φαίνεται να απολαμβάνει πολύ τον ρόλο του κάφρου οδηγού στους αγώνες δρόμουNASCAR, με μια ακόμα σουρεάλ ερμηνεία, ενώ ο κινηματογραφικός Borat δίνει ρεσιτάλ στον ρόλο του gay Γάλλου ανταγωνιστή οδηγού. Shake 'n' Bake!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v