Outview Film Festival: Σινεμά… έξω από την ντουλάπα

Με σύνθημα «δεν μας πέφτει ποτέ», το δημοφιλές φεστιβάλ queer κινηματογράφου επιστρέφει με φόρα, και οι διοργανωτές μάς αποκαλύπτουν τα highlights.
Outview Film Festival: Σινεμά… έξω από την ντουλάπα
του Γιώργου Κόκουβα

Σε μια περίοδο που η ομοφοβία γνωρίζει στη χώρα μας νέες «δόξες», σε μια εποχή που κάθε τι διαφορετικό αντιμετωπίζεται με ρατσισμό και κοινωνική προκατάληψη, το Outview Film Festival, το πιο δραστήριο φεστιβάλ queer κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει δυναμικά και δηλώνει ευθαρσώς «Δεν μας πέφτει ποτέ».

«Δεν πτοούμαστε», σπεύδει να επεξηγήσει το φετινό σύνθημα το δελτίο τύπου του φεστιβάλ, που φέτος κλείνει τα επτά και το γιορτάζει εν μέσω κρίσης με το πλουσιότερο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την ίδρυσή του. Έντεκα ημέρες ποιοτικού κινηματογράφου απαντούν, μέσα από 67 «πολυταξιδεμένες» ταινίες, σε όλες τις παράλογες προκλήσεις των ημερών. Το φετινό Outview θα μας υποδέχεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες από τις 18 Απριλίου, και μέχρι να μπούμε στις αίθουσες, η διοργανώτρια του Φεστιβάλ μας μιλά για την «τρέλα», το ρίσκο της διοργάνωσης, την ανάγκη να ακουστούν διαφορετικές φωνές και μας δίνει tips για τις πιο «καυτές» ταινίες του προγράμματος.

*Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Ο πολιτισμός και η διαφορετικότητα έχουν ένα κοινό σε αυτή τη «(δια)ταραγμένη περίοδο» που περνάμε: Βάλλονται από παντού. Κυρίως από την κρίση: «Δεν υπάρχει απλώς κρίση, αλλά κρισάρα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», μας λέει η Μαρία Σάιμπερ, μία εκ των διοργανωτών του Outview, και όταν την ρωτάμε πώς εξηγείται εν μέσω τέτοιας κρίσης, το πρόγραμμα του φεστιβάλ να εμφανίζεται πιο πλούσιο από ποτέ, μας απαντά: «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε τρελοί. Χρειάζεται πολλά guts αυτό που κάνουμε, είναι τεράστιο ρίσκο να ξεκινήσουμε σχεδόν χωρίς καθόλου χορηγούς και να παρουσιάσουμε 67 ταινίες, από τις οποίες οι 32 είναι χιλιοβραβευμένες.

»Σκεφτείτε πως αν κάποιος από την Ελλάδα θέλει να κάνει ένα tour στα μεγαλύτερα LGBT φεστιβάλ της Ευρώπης για να δει τα queer "διαμαντάκια" της χρονιάς, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο budget. Φέτος, δίνουμε την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να πάρει το μετρό, να κατέβει στο Σύνταγμα και να δει πραγματικά τα καλύτερα συγκεντρωμένα στο Outview»,
σημειώνει.

«Ευτυχώς, οι εταιρίες παραγωγής και διανομής απέδειξαν ότι σέβονται την ελληνική κρίση, και μας έδωσαν τις ταινίες σε καλές τιμές, συγκριτικά με άλλες διοργανώσεις. Κι εμείς με τη σειρά μας μπορέσαμε να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, να μείνουμε στο ύψος μας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και με πολλούς κι ενδιαφέροντες καλεσμένους - πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η παρουσία μεταξύ άλλων και των δύο Ιρανών πρωταγωνιστριών της ταινίας "Facing Mirrors" ως καλεσμένες, που είναι μεγάλη τιμή για εμάς».

*Γιατί να πάει κανείς σε ένα queer φεστιβάλ;

Κατ’ αρχάς, τονίζει η διοργανώτρια, γιατί πρόκειται για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου. «Βλέπεις μια ταινία στο σινεμά και όχι κατεβασμένη, στην οθόνη ενός μικρού λάπτοπ - και μάλιστα φεστιβαλικές ταινίες, αυτό που λέμε “καλό σινεμά”. Την τεράστια διαφορά κάνει η παρουσία των συντελεστών των ταινιών, που βρίσκονται εκεί μετά το τέλος της προβολής για να συζητήσουν μαζί σου. Αν βάζαμε έναν στόχο σαν Φεστιβάλ, αυτός θα ήταν να είχαμε παρόντες σε κάθε ταινία τους συντελεστές τους», λέει.

Όσο για το γιατί «queer» φεστιβάλ, και τι απαντά σε όσους θεωρούν πως οι gay διοργανώσεις αποτελούν αυτοπεριθωριοποίηση της LGBT κοινότητας, απαντά: «Είναι ακριβώς το αντίθετο. Σκεφτείτε δύο αδέλφια, ένα straight και ένα gay: Ο πρώτος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αν πει στην οικογένειά του ότι έχει σύντροφο, ενώ ο άλλος πρέπει να δώσει ολόκληρη μάχη. Με άλλα λόγια, πρέπει να δυναμώνεις τη φωνή σου και να δηλώνεις την ταυτότητά σου, για να γίνει αυτή ίση με όλες τις άλλες ταυτότητες. Και είμαστε χαρούμενοι, γιατί στο πάρτι λήξης του Φεστιβάλ, που θα γίνει στις 27 Απριλίου στο Faust μας στηρίζουν καλλιτέχνες που δεν είναι απαραίτητα ομοφυλόφιλοι».

Η δυνατή φωνή της διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο που, όπως αναφέρει η Μαρία Σάιμπερ, τα ανθρώπινα δικαιώματα τελούν υπό πτώχευση, και κανείς δεν νιώθει ασφαλής ακόμη και να περπατήσει στον δρόμο όταν υπάρχει η απειλή της Χρυσής Αυγής. «Αν αγαπάς και πιστεύεις σε μια τέχνη που διαμορφώνει ανθρώπινες συνειδήσεις, τότε αναγνωρίζεις ότι φέτος δεν θα μπορούσε ένα τόσο δυνατό πολιτιστικό φεστιβάλ να υιοθετήσει κάποιο άλλο σύνθημα, παρά εκείνο που νικά τον ύπουλο φόβο ότι όλα πέφτουν: αξίες, ηθικό, λίμπιντο, συναισθηματική βαθύτητα. Δεν μας πέφτει ποτέ! Με μια γροθιά ή με κάθε γροθιά μόνιμα υψωμένη, όσο επιτρέπει του καθενός μας το μπόι, τη σηκώνουμε και δεν τη λυγίζουμε», αναφέρει το φετινό editorial του προγράμματος. «Πάνω απ’ όλα όμως», μας λέει η διοργανώτρια, «θέλουμε να αγκαλιαστούμε από όσους αγαπούν την έβδομη τέχνη, ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων».

*Τα highlights του φετινού Outview



Ζητήσαμε από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ να μας απαριθμήσουν τα “best of” του προγράμματος για να σημειώσουμε όσα δεν πρέπει να χάσουμε και ιδού οι απαντήσεις:

-Η ταινία έναρξης: Λέγεται Call me Kucku, έχει αποσπάσει περί τα 20 βραβεία στο εξωτερικό και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ για την ομοφοβία (ασχολείται με την δράση του gay ακτιβιστή της Ουγκάντας, David Kato), που δεν σου επιτρέπει να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη ούτε δευτερόλεπτο.
-I’m a woman now: Ένα καταπληκτικό ταξίδι στο Παρίσι του ’50 και του ’60 και στον κόσμο των γυναικών του Moulin Rouge, οι οποίες ήταν… άνδρες – ήταν οι πρώτες που επιχείρησαν διόρθωση φύλου στην Καζαμπλάνκα. Στην ταινία βλέπεις πώς είναι σήμερα και θέλεις… να ήταν γιαγιάδες σου.
-Facing Mirrors: Το δυνατό ιρανικό δράμα είναι ένα από τα “must” του φετινού προγράμματος, καθώς θα είναι παρούσες οι βραβευμένες πρωταγωνίστριες της ταινίας.
-Parada: Κωμωδία και δράμα ταυτόχρονα, σε μια «αλμοδοβαρική» ταινία από την Σερβία. Γκέι ακτιβιστές προσπαθούν να διοργανώσουν φεστιβάλ περηφάνιας στο Βελιγράδι και η ταινία κατορθώνει να σε κάνει να κλαις από τα γέλια καθ’ όλη την διάρκειά της, και στο τέλος… απλώς να κλαις.

*Οι θεματικές ενότητες και τα events του Φεστιβάλ
Στο φετινό Outview, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ταινίες με τις εξής θεματικές:
-Αφιέρωμα «Ομοφοβία»
-Ελληνικές συμμετοχές (ταινίες όπως αυτές του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, της Ελιάνας Αμπράβανελ, του Άλκη Παπασταθόπουλου και του Κωνσταντίνου Μενελάου)
-Αφιέρωμα “Bear
-Queer Icons (ταινίες – ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε ανοιχτά gay καλλιτέχνες)
-Έκθεση «…Connecting people»
-Events: «Kiss me» women’s party στο Booze Upstairs (19/4), «Queer Israeli Party με τον περφόρμερ Uriel Yekutiel στο Apartment (26/4) και τελετή λήξης με live από τη Μαριέττα Φαφούτη και τους Minor Project στο Faust (27/4).

Info:
Outview Film Festival 2013, Ημέρες Queer Κινηματογράφου
18-28 Απριλίου
Πρόγραμμα προβολών: Δείτε το εδώ http://www.outview.gr/calendar-node-field-show-date/day/2013-04-18
Προβολές: Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)
Τιμές εισιτηρίων:
5 ευρώ (αίθουσα 1)
3 ευρώ (αίθουσα 2)

Για τις απογευματινές προβολές 30 άνεργοι θα έχουν δωρεάν είσοδο με επίδειξη κάρτας ανεργίας.
*Δεν υπάρχει προπώληση εισιτηρίων. Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα τις ημέρες του φεστιβάλ από τις 17.00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v