Οι 15 αγαπημένες μας animation ταινίες

Η πατρική φιγούρα του Μουφάσα, η μνήμη χρυσόψαρου της Dory, ο gourmet Ρατατούης, το αιώνιο κυνήγι του βελανιδιού από τον Scrat και άλλες 11 «κινούμενες» ιστορίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, αλλά τελικά, μας ξανακάνουν παιδιά.
Οι 15 αγαπημένες μας animation ταινίες
του Γιώργου Κόκουβα

«Μα καλά, βλέπεις παιδικά;» Είναι η ερώτηση που οι λάτρεις των animation ταινιών αναγκάζονται να ακούν συχνά και τους σηκώνονται τα φρύδια πιο ψηλά από το κεφάλι τους, όπως ακριβώς των ηρώων στις αγαπημένες τους ταινίες, αφού με έναν χαρακτηρισμό υποβιβάζεται μια ολόκληρη τέχνη. Όχι, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά. Μπορούν να το πιστοποιήσουν χιλιάδες ενήλικες που μεγάλωσαν με αυτές και συνεχίζουν να τις βλέπουν με ευχαρίστηση, εκατοντάδες γονείς των οποίων οι μπόμπιρες τούς δίνουν μια καταπληκτική δικαιολογία να χαχανίσουν μπροστά στην κινηματογραφική οθόνη και εκατομμύρια θεατές που επιβραβεύονται με την όλο και πιο ώριμη παραγωγή animation διαμαντιών.

Είτε είστε ανήλικοι, είτε ενήλικοι, λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να εκτιμήσετε ένα καλό animation film. Όπως επίσης είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην εκτίμησε έστω μία από τις αρετές των 15 ταινιών που περιλαμβάνει η παρακάτω λίστα. Διαθέτοντας από αγνό γέλιο μέχρι κατάμαυρο χιούμορ, και από βαθιά νοήματα μέχρι ενήλικη αισθητική, αυτά είναι τα δεκαπέντε διαμαντάκια που θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά.

Εν αρχή ην ο Disney…
Ξεκινώντας από τα αριστουργήματα που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Walt Disney με τα χέρια του, μέχρι και τα τελευταία δείγματα της παραδοσιακής τεχνικής animation στην δεκαετία του ’90, οι παρακάτω ταινίες έθεσαν τα standards για όλες τις επόμενες γενιές.

Fantasia

Ίσως σήμερα να φαντάζει απλοϊκό, αλλά το πρώτο από τα αριστουργήματα του Disney θεωρείται «η αρχή όλων», με αψεγάδιαστο σχέδιο, υπέροχη κλασική μουσική και αισθητική που θα ζήλευαν πολλοί ακόμη και σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά την δημιουργία του. Άλλωστε, ήταν η πρώτη μεγάλη απόδειξη για την… φαντασία του Walt, που συνέχισε να τρέχει χωρίς σταματημό.

Lion King

Ο Σίμπα και η Νάλα, ο βασιλιάς της ζούγκλας και η απολαυστικά σατανική φωνή του θείου Σκαρ, ο χοντρός Πούμπα και το «Χακούνα Ματάτα» του Τιμόν έχουν εντυπωθεί στο DNA κάθε ανθρώπου που γεννήθηκε πριν τα ‘90s. Τα sequels και τα musicals στο Broadway που ακολούθησαν, φρόντισαν να τα περάσουν και στην επόμενη γενιά. Μία από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγές της Disney χωρίς τον «δάκτυλο» των υπολογιστών, το «Lion King» κυκλοφόρησε το 1994 και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους με το απλό αλλά βαθύτατο επιμύθιο της πίστης στον εαυτό μας. Το κλασικό των κλασικών…

Toy Story

Κοιτάζοντας την γραφική τελειότητα των ζωντανών παιχνιδιών στο δωμάτιο του Andy, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το Toy Story 1 δημιουργήθηκε το 1995. Η Pixar, όχι μόνο έδωσε το σύνθημα της νέας, 3D εποχής στην βιομηχανία του animation, αλλά δημιούργησε «σχολή», καταλήγοντας σε μια απολαυστική τριλογία, το τελευταίο μέρος της οποίας απολαύσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και μόλις βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αστροναύτης εναντίον cowboy, σημειώσατε χι (χι χι χι)!

Ο 21ος αιώνας

Ψάχνοντας τον Νέμο

Ακόμη και στις animation ταινίες αποδεικνύεται πως οι β’ ρόλοι είναι συχνά πιο απολαυστικοί και από τους πρωταγωνιστικούς. Μπορεί ο Νέμο να χάθηκε, ο μπαμπάς του, το ψάρι-κλόουν να τον ψάχνει, αλλά την παράσταση κλέβει η Dory, το μπλε ψαράκι με την απώλεια μνήμης που μιλάει φαλαινέζικα και διδάσκει στα υπόλοιπα την χαρά της ζωής –έστω κι αν αυτή εκτυλίσσεται στον βυθό της Ωκεανίας (και συγκεκριμένα κοντά στην διεύθυνση P.Sherman, Wallaby 42, Sydney). Υποκλινόμαστε στην Δήμητρα Παπαδοπούλου για μία από τις ελάχιστες φορές που η μεταγλώττιση πρόσθεσε πόντους σε ταινία, καθώς η Ελληνίδα κωμικός δίνει ερμηνευτικά ρέστα. Συγκινητικό όσο και ξεκαρδιστικό, το «Finding Nemo» καταλαμβάνει με άνεση μία από τις τιμητικές θέσεις αυτής εδώ της λίστας.

Μπαμπούλας Α.Ε.

Ένα από τα πιο γλυκά κοριτσάκια που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία, ακόμη κι αν η καλύτερη ατάκα της ήταν ένα απλό «Boo», κρύβεται πίσω από τον χνουδωτό «γατούλη» της εταιρίας «Monsters Inc». Τι πιο ευφάνταστο, από μια επιχείρηση που έχει ως πρώτη ύλη τα ουρλιαχτά των παιδιών όταν βλέπουν τέρατα και… μπαμπούλες; Οι όροι, όμως, αντιστρέφονται και η πιο τρομακτική σχέση στο μυαλό των παιδιών γίνεται μια πανέμορφη περιπέτεια.

Ratatouille

Η Pixar συνεχίζει να μεγαλουργεί –εξαγορασμένη από την Disney πλέον-, κάνοντας όλο τον κόσμο να αγαπήσει έναν αρουραίο. Το παριζιάνικο τρωκτικό, ο Ρεμί, λατρεύει την μαγειρική και θέλει να γίνει σεφ. Αλλά ποιος θέλει έναν αρουραίο στην κουζίνα του; Ύμνος στο motto «Ακολούθησε το όνειρό σου» με μοναδική «παριζιάνικη» αισθητική και χιούμορ που σχεδόν μπορείς να… μυρίσεις.

Wall-e

Η Pixar ξεπερνά τον εαυτό της και χτίζει μία οικολογική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ρομπότ. Ο Wall-e και η Eva κινούν τα γρανάζια τους στο μέλλον, τότε που η Γη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από την μόλυνση και όλοι έχουν μετοικήσει σε άλλους πλανήτες. Ο «Έρωτας στα χρόνια της περιβαλλοντικής χολέρας» είναι τολμηρότατος, καθώς η τεράστια εναρκτήρια σκηνή του είναι από τις λίγες στα κινηματογραφικά χρονικά στις οποίες δεν ακούγεται ούτε λέξη, και παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

Up

«Ψηλά στον ουρανό» πετάει ο συμπαθής παππούλης του Up, καθώς αποφασίζει στα γεράματα να πραγματοποιήσει αυτό που ονειρευόταν η γυναίκα του κάποτε. Να ταξιδέψουν στις απόκρημνες ομορφιές της Νότιας Αμερικής. Ο 78χρονος κύριος Fredricksen παίρνει –και δίνει- μαθήματα νεανικότητας και εμείς κοιτάμε με το στόμα ανοιχτό να πραγματοποιείται το όνειρο κάθε παιδιού: ένα ιπτάμενο σπίτι που το σηκώνουν στον αέρα χιλιάδες πολύχρωμα μπαλόνια. Φυσικά, αξιομνημόνευτη είναι η σκηνή που διηγείται σε λίγα δευτερόλεπτα όλη την συγκινητική ιστορία του ζευγαριού, που θα μπορούσε άνετα να είναι μία εξαιρετική μικρού μήκους ταινία από μόνη της.

Ice Age 1 (και 2, και 3...)

Αξίζει μόνο και μόνο για τον Σκρατ και το αέναο κυνήγι του βελανιδιού που αποκτά φετιχιστικές διαστάσεις. Όχι πως η συγκινητική ιστορία του μαμούθ δεν είναι αρκετή για να κάνει τους πιο ευαίσθητους να βουρκώσουν ή ότι τα μηνύματα της ιστορίας, με το μοναδικό «παγωμένο» περίβλημα, παρ' ότι επιτηδευμένα διδακτικά, δεν άγγιξαν κάθε θεατή, αλλά ο Σκρατ ήταν το κερασάκι σε μία πεντανόστιμη κινηματογραφική τούρτα για μικρούς και μεγάλους.

Οι… εναλλακτικές μας

Corpse Bride

Υπέροχη αισθητική, υπέροχο μαύρο χιούμορ, υπέροχη μουσική. Ο Τιμ Μπάρτον έκανε animation αριστουργήματα και μετά τον «Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα». Το αποδεικνύει η υποτιμημένη «Νεκρή Νύφη» του, που έφερε τον Johnny Depp στον κάτω κόσμο για να την παντρευτεί. Καφκικές φιγούρες και το γνωστό θεοσκότεινο ύφος του Burton, που ωστόσο σε κάνει να χαμογελάς, είναι ένα παραμύθι για ενήλικες.

Αζουρ και Ασμάρ

Ένα γαλλικό διαμαντάκι που πέρασε απαρατήρητο από το ευρύ κοινό, διηγείται την ιστορία δύο αγοριών με διαφορετικές καταβολές που μεγάλωσαν σαν αδέρφια, αλλά έγιναν εχθροί. Ο ρατσισμός γνώρισε με το «Azur and Ashmar» τον πιο αγνό «καταπέλτη» του, και το κάθε καρέ από αυτήν την ανατολίτικου αρώματος ταινία είναι ένα εικαστικό κομψοτέχνημα, εμπνευσμένο από τον μετρ Michel Ocelot.

Persepolis

Ασπρόμαυρο, με έντονο κοντράστ και σεναριακή προσέγγιση κανονικής ταινίας, το «Persepolis» φέρνει στον κόσμο του animation την ενήλικη οπτική, την πολιτική άποψη και την χειραφέτηση των γυναικών της Ανατολής με το πιο ιδιαίτερο στιλ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Το τρίο της Μπελβίλ

Η γαλλική φινέτσα επικρατεί σε αυτό το ιδιαίτερο animation film, όπου μία γιαγιά αναζητά τον εγγονό της που έχει απαχθεί εν μέσω του ποδηλατικού του αγώνα. Σύμμαχοί της στην αναζήτηση, τρεις ξεπεσμένες σταρ, που δίνουν το έναυσμα για τραγούδι και μουσική – την υπέροχη και μελαγχολική μουσική του Benoit Charest. Ψηφιακή τεχνική, συνδυασμένη πρωτότυπα με το παραδοσιακό σκίτσο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που κανένας σινεφίλ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Spirited Away

Ο Hayao Miyazaki και τα Studio Ghibli θεωρούνται η ιαπωνική «Disney». Ο Miyazaki κατάφερε με την αφρόκρεμα των ταινιών του –το «Spirited Away»- να γίνει ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει Όσκαρ animation για μη αγγλόφωνη ταινία. Στην χώρα του ξεπέρασε σε εισιτήρια ακόμη και τον «Τιτανικό» που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή. Το «Spirited Away» αποτελεί την περιπέτεια ενός δεκάχρονου κοριτσιού που προσπαθεί να σώσει τους δικούς της, καταλήγοντας σε έναν κόσμο θαυμάτων και τεράτων. Εικόνα, μουσική, αισθητική τοποθετούν την δημιουργία του Miyazaki στις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της Άπω Ανατολής.

Boundin’

Τα στούντιο της Pixar είναι προφανώς η αγαπημένη μας πηγή animation. Εκτός από τις παραπάνω χορταστικές δόσεις, όμως, φρόντισε και για μικρές «ενέσεις» απόλαυσης, με τα σπαρταριστά μικρού μήκους ταινιάκια της, όπως το «Boundin’» που μπορείτε να δείτε πιο πάνω. Τόσο απλά, τόσο μικρά, τόσο μοναδικά.

Πείτε μας ποια είναι η δική σας αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v