Berlin 2011 Awards: Το παρασκήνιο και οι νικητές

Έντονο πολιτικό χρώμα είχε η φετινή Μπερλινάλε, με την απουσία του κριτή Τζαφάρ Πανάχι, λόγω φυλάκισής του από το ιρανικό καθεστώς, και τη Χρυσή Αρκούδα να απονέμεται στον συμπατριώτη του, Ασγκάρ Φαράντι, για το «Nader And Simin, A Separation».
Berlin 2011 Awards: Το παρασκήνιο και οι νικητές
του Λουκά Τσουκνίδα

Με την απουσία του Τζαφάρ Πανάχι απ' το πάνελ των κριτών, εν μέσω μάλιστα των αναταραχών που ξεσπούν στις αραβικές χώρες και στο Ιράν για περισσότερη δημοκρατία, έληξε η φετινή Μπερλινάλε. Το ανοιχτό γράμμα του φυλακισμένου δημιουργού δεν έκρυβε αποκαλύψεις, παρά μόνο την αίσθηση της στωικής αποδοχής όσων του συμβαίνουν και την εναπόθεση του βάρους στους υπόλοιπους να γεμίσουν το κενό του στα 6 χρόνια που θα είναι πολιτικός κρατούμενος και στα 20 χρόνια που έχει καταδικαστεί να περάσει μακριά από την καρέκλα του σκηνοθέτη.

Δεν ξέρω κατά πόσο έπαιξαν ρόλο όλα αυτά, αλλά με τη Χρυσή Αρκούδα φεύγει από το Βερολίνο ο συμπατριώτης του Πανάχι, Ασγκάρ Φαράντι (είχε εντυπωσιάσει πρόσφατα με το «About Elly»), για το «Nader And Simin, A Separation». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα βραβεία ερμηνείας τσίμπησαν από κοινού όλοι οι άντρες κι όλες οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην ταινία του Φαράντι παίρνοντας το βήμα κι εκπροσωπώντας όσο είναι δυνατόν τον απόντα συνάδελφό τους.

Δείτε το trailer του «ασημένιου» The Turin Horse


Τα υπόλοιπα βραβεία
Το δεύτερο βραβείο, που αντιστοιχεί σε μια Αργυρή Αρκούδα, πήρε πίσω στην Ουγγαρία ο βετεράνος των φεστιβάλ Μπέλα Ταρ για το καινούργιο του πόνημα με τίτλο «The Turin Horse», ενώ για τη σκηνοθεσία του «Sleeping Sickness» βραβεύτηκε ο γηγενής Ούλριχ Κέλερ και για το σενάριο τους (The Forgiveness Of Blood) οι Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι. Το «The Prize», της Πόλα Μάρκοβιτς, χάρισε το βραβείο καλλιτεχνικής διεύθυνσης από κοινού στον διευθυντή φωτογραφίας Βόιτσεκ Στάρον και την διευθύντρια παραγωγής Μπάρμπαρα Ενρίκες. Για την ταινία του “If Not Us, Who”, ο Άντρες Βάιελ έφυγε με το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ, που απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της διοργάνωσης.

Σε άλλα βραβεία, για το ντεμπούτο του «On the Ice» βραβεύτηκε στο τμήμα των πρωτοεμφανιζόμενων ο Άντριου Οκπεάχα Μακλίν, ενώ στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους πρώτευσε ο διάσημος Κορεάτης Τσαν-Γουκ Παρκ με το «Night Fishing», μια ταινία που γύρισε εξ ολοκλήρου σε ένα iPhone 4 μαζί με τον αδελφό του Τσαν-Κυόνγκ Παρκ!

Δείτε το trailer του «Night Fishing»

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v