Berlinale 2011: Όσα παίζουν στο Βερολίνο

Με μία ρετροσπεκτίβα στον μεγάλο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ενδιαφέροντα ανερχόμενα ονόματα, καινούριες ταινίες των θαμώνων του και μεγάλους απόντες ανοίγει σήμερα αυλαία το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Berlinale 2011: Όσα παίζουν στο Βερολίνο
Το βράδυ της 10ης Φλεβάρη, η 61η Μπερλινάλε ανοίγει τις πόρτες της με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της νέας ταινίας των Αδερφών Κοέν, “True Grit”, ένα ριμέικ του ομώνυμου γουέστερν του Χένρι Χάθαγουεϊ με τον Τζεφ Μπρίτζες στο ρόλο που έπαιξε κάποτε ο Τζον Γουέιν. Μεγάλος απών του Φεστιβάλ, θα είναι ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε λίγο μετά την πρόσκληση των υπεύθυνων να έρθει στο Βερολίνο ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Η θέση του στο πάνελ θα κρατηθεί κενή ως κίνηση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας προς το καθεστώς του Ιράν.



Προεδρεύουσα της φετινής, λειψής κριτικής επιτροπής είναι η Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Μαζί της θα απονείμουν τα βραβεία, ο φίλος και συνεργάτης της, ο καναδός σκηνοθέτης Γκάι Μάντεν, η αυστραλή παραγωγός Τζαν Τσάπμαν, η γερμανίδα ηθοποιός Νίνα Χος, ο σούπερσταρ του Μπόλιγουντ Ααμίρ Καν και η ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ. Προς τιμήν του απόντος Παναχί, θα προβληθεί η ταινία του “Offside”, που είχε βραβευτεί απ' το Φεστιβάλ το 2006.

Μεταξύ των ταινιών που θα διαγωνιστούν, είναι και οι καινούργιες δουλειές των Μπέλα Ταρ (The Turin Horse), Χάουμε Κολέτ-Σέρα (Unknown), Ραλφ Φάινς (Coriolanus), Μιράντα Τζουλάι (The Future) και του συμπατριώτη του Παναχί, Ασγκάρ Φαραντί (Nader And Simin, A Separation), καθώς και το ντεμπούτο του Τζέι Σι Τσάντορ με το επίκαιρο χρηματοοικονομικό θρίλερ “Margin Call”. Εκτός συναγωνισμού θα δούμε και την τρισδιάστατη χορευτική ταινία του Βιμ Βέντερς, “Pina”, ένα ντοκιμαντέρ βασικά με θέμα του τη διάσημη χορεύτρια και χορογράφο Πίνα Μπάους.



Στα υπόλοιπα τμήματα του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα είναι ως συνήθως πλούσιο σε ονόματα και δημιουργίες που ίσως δεν έχουμε ξανακούσει, αλλά μπορεί να μας απασχολήσουν στο προσεχές μέλλον, αλλά και επιστροφές, όπως εκείνη του Κωνσταντίνου Γιάνναρη με την καινούργια ταινία του “Man at Sea”, του Χοσέ Παντίγια (Elite Squad 2), του Λι Ταμαχόρι (The Devil's Double), του Μίκα Καουρισμάκι (Mama Africa) και του Κέβιν Μακντόναλντ (Life in a Day). Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και η προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του ηθοποιού Μπουγιάρ Αλιμάνι με τίτλο “Αμνηστία” και μια ελληνοαλβανογαλλική συμμαχία στην παραγωγή.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν κι ένα τιμητικό αφιέρωμα μετά βράβευσης στον γερμανό ηθοποιό διεθνούς φήμης Άρμιν Μίλερ Σταλ. Η διοργάνωση θα κλείσει επισήμως το βράδυ του επόμενου Σαββάτου με την απονομή των Άρκτων και την προβολή της νικήτριας ταινίας.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v