Κουβανικός Κινηματογράφος: Μισός αιώνας επανάσταση στη μεγάλη οθόνη

Τα πενήντα χρόνια του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας γιορτάζει το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Κουβανικός Κινηματογράφος: Μισός αιώνας επανάσταση στη μεγάλη οθόνη
Με σκοπό τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ίδρυση του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας (ICAIC), η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η NEW STAR διοργανώνουν Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου, ως φόρο τιμής σε αυτό το πολιτιστικό ινστιτούτο, ένα από τα πιο ονομαστά στη Κούβα και την Λατινική Αμερική. Επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, Idelfonso Ramos Valdes.

«50 χρόνια προϋποθέτουν ωριμότητα, επιμονή, αντοχή, στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου σ’ αυτό τον πλανήτη. Το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά, φτάνοντας στο μισό αιώνα ζωής του. Ο Κουβανικός κινηματογράφος γεννήθηκε από, για, και μέσω του ICAIC. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε να τονίσουμε αυτή την επέτειο. Αυτά τα 50 χρόνια είναι η ζωή μας, αυτά τα 50 χρόνια είναι η υπερηφάνεια μας» τονίζουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους οι υπεύθυνοι του ICAIC.
 
«Η 50η επέτειος από την ίδρυση του ICAIC είναι μια σημαντική και υπερβατική ημερομηνία για την Κουβανική κουλτούρα, αφού ήταν το πρώτο ίδρυμα που δημιουργήθηκε μετά το θρίαμβο της Επανάστασης» λέει ο Omar Gonzalez, Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, γνωστό ως ICAIC, (Instituto Cubano del Arte e Industrias Cinematograficos) ιδρύθηκε από την επαναστατική κυβέρνηση στις 24/03/1959. Μέχρι τότε ο Κουβανικός κινηματογράφος είχε να επιδείξει ταινίες φτωχής καλλιτεχνικής αξίας, οι οποίες αναφέρονται ως «προεπαναστικές» θέτοντας αδιαμφισβήτητα ένα «πριν και μετά» από την ιστορική αυτή ημερομηνία.

«Το ICAIC δεν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός, υπήρχαν ήδη κάποιες βάσεις, οι προβολές που πραγματοποιούνταν πριν την Επανάσταση. Υπήρχε κάτι που μας ευνοούσε, η εποχή που ζούσαμε, όλη η αναταραχή, οι ριζικές αλλαγές της πραγματικότητας» υπογραμμίζει ο Tomas Gutierrez Alea, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του ICAIC.

Το ICAIC κατάφερε να ενσωματώσει την Κουβανική και Λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.

«Το ICAIC ήταν ένα συνεχόμενο σεμινάριο, περνούσαμε τη μέρα συζητώντας και υπήρχε μια συγκεκριμένη νοοτροπία, που πολλές φορές δέχτηκε κριτική, μας έκλεισαν πόρτες. Ασκούσαμε κριτική, συζητούσαμε για τα πιο όμορφα και τα πιο τρομακτικά πράγματα, μαλώναμε, όταν όμως φεύγαμε τα υπερασπιζόμασταν όλα, σαν να επρόκειτο για το τέλειο έργο» δήλωσε ο Αlfredo Guevara, Πρόεδρος του Διεθνούς φεστιβάλ Νέου Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου.

Η δεκαετία του ’60 αποτέλεσε τη Χρυσή δεκαετία του Κουβανικού κινηματογράφου με κάποιες από τις καλύτερες ταινίες του: μετά το επικό Historias de la Revolucion, έγινε ένα πέρασμα σε σατυρικές και πιο προσωπικές ταινίες: Las doce sillas, La muerte de un burocrata, Memorias del subdesarrollo, του Tomas Gutierrez Alea, El joven rebelde, του Julio Garcia-Espinosa, Lucia, του Humberto Solas, La primera carga al machete, του Manuel Octavio Gomez, Aventuras de Juan Quin Quin του Julio Garcia Espinosa είναι κάποιες από αυτές. Ο Κουβανικός κινηματογράφος είχε καθορίσει τα αισθητικά και θεματικά του όρια, βασιζόμενος στις ρίζες της πολιτιστικής του ταυτότητας.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 60, άρχισε να εδραιώνεται ο Κουβανικός κινηματογράφος με την δική του προσωπικότητα, που ήταν ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτική. Αν κοιτάξουμε τις 4 κλασσικές ταινίες της δεκαετίας Memorias del subdesarrollo, Lucia, La primera carga al machete και Aventuras de Juan Quin Quin, διαπιστώνουμε το εντελώς διαφορετικό του ύφος. Πιστεύω ότι αυτός ο πλουραλισμός ήταν το ζητούμενο και έτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα» λέει ο Julio Garcia-Espinosa, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του ICAIC.

Το ICAIC έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Santiago Alvarez στον τομέα του ντοκιμαντέρ, ο Juan Padron στο animation, ο Tomas Gutierrez Alea και ο Humberto Solas στις ταινίες μυθοπλασίας.

Αν και η κινηματογραφική δραστηριότητα του Ινστιτούτου έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν, και πάλι έχει να επιδείξει έναν εκτενέστατο κατάλογο με πολύ ενδιαφέροντες τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2009. “ El despertar de un sueno” , ντοκιμαντέρ του Luis Ernesto Donas, “ Los dioses rotos” , ταινία μυθοπλασίας του Ernesto Daranas και “ Ciudad en rojo” , της Rebeca Chavez.

«Ένα από τα βασικά επιτεύγματα του ICAIC είναι η παραγωγή πάνω από 6.000 ταινιών διαφορετικών ειδών» λέει ο Omar Gonzalez, Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.


Το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 3 έως Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 στoν κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 τηλ.: 210 3609695, 210 3612046

Προβολές καθημερινά με διαφορετικές ταινίες από 18:30 έως 00:30.
Ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο: 7 ευρώ

Δείτε στη Δεξιά Στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v