Τίτλοι τέλους για ένα ακόμα επιτυχημένο κινηματογραφικό Πανόραμα

Πανηγυρικά έληξε για ακόμα μία χρονιά το Πανόραμα Κινηματογράφου 2009 του Δήμου Αθηναίων με διεθνείς παρουσίες και σημαντικές βραβεύσεις. Μία σύντομη επισκόπηση της τελετής λήξης στον κινηματογράφο Ιντεάλ.
Τίτλοι τέλους για ένα ακόμα επιτυχημένο κινηματογραφικό Πανόραμα
Την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου στις 20.30 στον κινηματογράφο Ιντεάλ, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, με παράλληλη απονομή βραβείων σε τιμώμενα πρόσωπα και ταινίες, και την avant premiere της ταινίας Tetro του Φράνσις Φορντ Κόπολα, παρουσία του κορυφαίου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Η τελετή λήξης του φετινού Πανοράματος πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο Ιντεάλ, γεμάτο από εκπροσώπους του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού, δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου, αλλά και απλούς σινεφίλ. Παρουσιάστρια της τελετής, ήταν η Εβελίνα Παπούλια, πρωταγωνίστρια της ταινίας Guilt του Βασίλη Μαζωμένου, με την οποία και άνοιξε φέτος την αυλαία του το φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς εξήρε την προσφορά του φεστιβάλ στον πολιτισμό, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Πανόραμα διοργανώνεται πλέον από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να πει ένα μεγάλο μπράβο στον καλλιτεχνικό διευθυντή και ψυχή του φεστιβάλ, Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Με τη σειρά του ο κ. Μικελίδης ευχαρίστησε τον κ. Μοσχονά και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς χάρη στη δική του πρωτοβουλία, το φεστιβάλ «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Αθηναίων, μετά το πέρας μιας συνεργασίας 21 χρόνων με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο διευθυντής του φεστιβάλ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εδώ και χρόνια μόνιμους υποστηρικτές του Πανοράματος, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αλλά και έναν καινούριο συνεργάτη, το νεοσύστατο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ειδική μνεία, έκανε και στους φετινούς φιλοξενούμενους της διοργάνωσης, τους σκηνοθέτες Φράνσις Φορντ Κόπολα, Εμίρ Κουστουρίτσα, Ατόμ Εγκογιάν, Τζον Χίλκοουτ και Βλαντιμίρ Πασκάλιεβιτς και τις ηθοποιούς Βαλέρια Γκολίνο και Βαλεντίνα Τσέρβι.

Οι απονομές των βραβείων ξεκίνησαν με εκείνη του Βραβείου Κοινού, με πενταμελή κριτική επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» να ξεχωρίζει μία από τις 10 ταινίες που συμμετείχαν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Το βραβείο δόθηκε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαργαρίτας Μαντά, «Χρυσόσκονη». Συγκινημένη, η σκηνοθέτιδα και επί χρόνια συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει για εκείνη μεγαλύτερο βραβείο στην πρώτη της ταινία, από αυτό του κοινού.

Σειρά είχε το βραβείο της τριμελούς επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) που φέτος αποτελούνταν από τους Ulrik Eriksen (“Dagbladet”, “Morgenbladet” “Film & Kino”), Dubravka Lakic ("Politika“) και Νίκος Κουρμουλής («Ο κόσμος του Επενδυτή»). Το βραβείο της Fipresci κέρδισε η ταινία «Η Πόλη του Διαβόλου», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βλαντιμίρ Πασκάλιεβιτς, γιου του καταξιωμένου Σέρβου σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς.

Το Βραβείο του Πανοράματος απένειμε Διεθνής Κριτική Επιτροπή (International Jury), αποτελούμενη από προσωπικότητες του χώρου, με πρόεδρο τον Ian Hayden Smith (κριτικό και διευθυντή του International Film Guide) και μέλη τους Valentina Cervi (ηθοποιό - πρωταγωνίστρια της τελευταίας ταινίας του Σπάικ Λι, «The Miracle at St. Anna»), Vecdi Sayar (διευθυντή του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Antalya), Αντώνη Καφετζόπουλο (ηθοποιό και σκηνοθέτη) και Ανδρέα Πάντζη (σκηνοθέτη). Το βραβείο δόθηκε στην ταινία της Κατρίν Μπρεγιά, «Ο Κυανοπώγων» (La Barbe Bleu), ενώ η επιτροπή έδωσε εκτός προγράμματος και ένα ακόμη βραβείο πιο συγκεκριμένα στη Βαλέρια Γκολίνο για την εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία, «Η Τζούλια Δεν Πάει Ραντεβού Το Βράδυ» του Τζουζέπε Πιτσιόνι. «Είμαι πολύ συγκινημένη που βραβεύομαι τελικά στη χώρα μου, για μια ερμηνεία για την οποία ήμουν υποψήφια για πολλά βραβεία στην Ιταλία, και τελικά δεν πήρα κανένα» αστειεύτηκε η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός.

Με την ολοκλήρωση των βραβείων, είχε έρθει η ώρα για τις τιμητικές βραβεύσεις, οι οποίες και ξεκίνησαν με εκείνη του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, με την αφορμή της επετειακής προβολής στο πλαίσιο του φεστιβάλ της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Η Αναπαράσταση», 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα της. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσφέρατε στην τέχνη, στον κινηματογράφο, στην Ελλάδα» απηύθυνε στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, Ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς, ενώ ο σκηνοθέτης με τη σειρά του, αφιέρωσε το βραβείο του στην επί χρόνια συνεργάτιδά του Μαργαρίτα Μαντά.

Συνεχίζοντας την παράδοση, να βραβεύει κάθε χρόνο το φεστιβάλ έναν βετεράνο ηθοποιό, ο Αντώνης Καφετζόπουλος ήταν εκείνος που έδωσε το βραβείο στην αγαπημένη ηθοποιό Μάρω Κοντού.

Αναμφίβολα κορυφαία στιγμή της τελετής, όταν η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου απένειμε βραβείο στον Φράνσις Φορντ Κόπολα, με την αίθουσα να σείεται από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του παρευρισκομένων. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, τόνισε ότι το βραβείο αυτό δεν είναι προσωπικό, αλλά ουσιαστικά, δίδεται στην εταιρία παραγωγής του, American Zoetrope, μέσω της οποίας τα τελευταία σαράντα χρόνια βγήκαν δημιουργίες τόσο του ίδιου, όσο και άλλων κινηματογραφιστών. Μετά την τελετή λήξης, οι θεατές παρακολούθησαν την avant premiere της ταινίας «Tetro» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η προβολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής, Feelgood Entertainment.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, έντονη ήταν η παρουσία του Johnnie Walker Black Label, του No1 Deluxe whisky στον κόσμο, που αποτελεί προϊόν ανάμειξης 40 διαφορετικών αποσταγμάτων που έχουν ωριμάσει σε διαφορετικές συνθήκες για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Η βραδιά έκλεισε στο bar-restaurant Mataroa, όπου η εορταστική διάθεση από καλεσμένους και διοργανωτές, ήταν κυρίαρχη.

Το φετινό Πανόραμα έκανε την πανηγυρική πρεμιέρα του στις 22 Οκτωβρίου 2009, με την πρεμιέρα της ταινίας του Βασίλη Μαζωμένου «Guilt». Κατά τις έντεκα συνεχείς ημέρες προβολών, οι φίλοι του «κινηματογράφου με ουσία» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότερες από 100 ταινίες, μέσα από σειρά αφιερωμάτων που προβλήθηκαν στις αίθουσες των κινηματογράφων Ιντεάλ και Τριανόν Filmcenter και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν 3 εικαστικές εκθέσεις, σχετικές με αφιερώματα του φεστιβάλ και, πιο συγκεκριμένα, μια εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από τον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας (στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε και φωτογραφική έκθεση από το αφιέρωμα στο Κραχ στον Κινηματογράφο, ενώ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας και αφίσας εμπνευσμένη από το αφιέρωμα στον Κυπριακό Κινηματογράφο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η προβολή της βουβής ταινίας «Ο Ένοικος» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, συνοδεία ζωντανής μουσικής ειδικά γραμμένης για την προβολή η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παλλάς, ενώ την παράσταση, όπως αναμενόταν άλλωστε, έκλεψε το masterclass που παρέδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009 διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, ανανεώνοντας μια υπόσχεση με το κοινό, που τηρείται εδώ και είκοσι δύο χρόνια, και αφορά στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού, μαζί και του ελληνικού κινηματογράφου, χωρίς να παραγνωρίζονται κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009
Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων
22 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Τριανόν Filmcenter
και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v