Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη: Το ελληνικό σινεμά αυθαδιάζει

Εικοσιτρείς έλληνες κινηματογραφιστές, ανάμεσα τους οι Κ. Γαβράς και Γ. Λάνθιμος, απογοητευμένοι από την ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα και πολιτική, αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και οργανώνουν μία εβδομάδα προβολών των ταινιών τους στην Αθήνα.
Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη: Το ελληνικό σινεμά αυθαδιάζει
Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στα γενέθλια των 50 του χρόνων, δε θα έχει την τιμή να φιλοξενεί τις ταινίες που η ελληνική παραγωγή έβγαλε τη χρονιά που μας πέρασε. Ακούγεται μελοδραματικό, λόγω της όλης υπόθεσης με το πάρτι γενεθλίων, υποθέτω, που κάποιοι βασικοί καλεσμένοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον εορτάζοντα.

Τελικά, η εξήγηση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», όπως ονόμασαν την αυθόρμητη κίνησή τους κόντρα στη θεσμοθετημένη μιζέρια που βιώνουν στη δουλειά τους, έχει ένα σκεπτικό, αν και κάπως «απελπισμένο». Ο στόχος είναι η Πολιτεία κι εφόσον η αποχή τους απ' τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητος (τι γελοίο όνομα) δεν αποτελεί ιδιαίτερα βροντερή δήλωση, η αποχή απ' τη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλονίκης θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τρόπος να γίνει αισθητή η απουσία τους και συνεπώς η δυσαρέσκειά τους.

Όσο για το Φεστιβάλ, ούτε το Διεθνές Διαγωνιστικό ούτε τ' άλλα τμήματα πρόκειται να θιγούν, οπότε δε νομίζω ότι θα χάσει κάτι απ' τη λάμψη ή τον πλούτο του προγράμματός του. Απλώς, η ντόπια παραγωγή θα έχει μικρή (κάποιοι επέλεξαν να παν με τις ταινίες τους) έως καθόλου εκπροσώπηση στο δικό της Φεστιβάλ. Ας ελπίσουμε, με γνώμονα και τις υποσχέσεις του νέου Υπουργού, όχι άκαρπα.

Ωστόσο, οι αντάρτες κινηματογραφιστές αντιλήφθηκαν πως οι ταινίες τους θα πρέπει να προβληθούν με κάποιο τρόπο και το κοινό να έρθει κοντά τους όπως γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου το ελληνικό τμήμα έλκει πάντα μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον.

Γι' αυτό και οργάνωσαν μια εβδομάδα προβολών αμέσως πριν το Φεστιβάλ (απ' τις 5/11 έως και τις 11/11) στον κινηματογράφο «Έλλη» (Ακαδημίας 64) με τον προφανή τίτλο «Fog Films». Οι ταινίες που συμμετέχουν και άρα δε θα περάσουν φέτος τη Λαμία (κάποιες βέβαια έχουν ήδη βγει στις αίθουσες) είναι οι παρακάτω, ενώ πληροφορίες για το πρόγραμμα και γενικότερα για την κίνηση βρίσκει κανείς στο επίσημο site:

Οι ταινίες:
1. Ακαδημία Πλάτωνος, σκηνοθεσία Φίλιππος Τσίτος
2. Άλλος Δρόμος, σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης, ντοκιμαντέρ
3. Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ, σκηνοθεσία Παύλος Τσιαντός, ντοκιμαντέρ
4. Bank Bang, σκηνοθεσία Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
5. Guilt, σκηνοθεσία Βασίλης Μαζωμένος
6. Γκίνες, σκηνοθεσία Αλέξης Καρδαράς
7. Η ζωή στους βράχους, σκηνοθεσία Αλίντα Δημητρίου, ντοκιμαντέρ
8. Η περίπτωση Ευρυδίκη, σκηνοθεσία Φρέντυ Βιανέλης, ντοκιμαντέρ
9. Καπετάν Κεμάλ, σκηνοθεσία Φώτος Λαμπρινός, ντοκιμαντέρ
10. Κυνόδοντας, σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος
11. Μαύρο λιβάδι, σκηνοθεσία Βαρδής Μαρινάκης
12. Ξένες σε ξένη χώρα, σκηνοθεσία Δημήτρης Παναγιωτάτος, ντοκιμαντέρ
13. Όλα θα πάνε καλά, σκηνοθεσία Γιάννης Ξανθόπουλος
14. Παράδεισος στη Δύση, σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς
15. Πεθαίνω για σένα, σκηνοθεσία Νίκος Καραπαναγιώτης
16. Ricordi Mi, σκηνοθεσία Στέλλα Θεοδωράκη
17. Στο βάθος κήπος, σκηνοθεσία Κλεάνθης Δανόπουλος
18. Ρυθμοί και ρίμες, σκηνοθεσία Νίκος Σκαρέντζος, ντοκιμαντέρ
19. Στρέλλα, σκηνοθεσία Πάνος Χ. Κούτρας
20. Συντρίμια Ψυχής, σκηνοθεσία Jeremy Podeswa
21. Τα παιδιά της χορωδίας, σκηνοθεσία Λουκία Ρικάκη, ντοκιμαντέρ
22. Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων σκηνοθεσία Γιώργος Νούσιας
23. Χρυσόσκονη σκηνοθεσία Μαργαρίτα Μαντά

Καλή θέαση!

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v