49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: The time has come

Επίσημες προβολές, ενδιαφέρουσες πρωινές διαλέξεις, νέες ταινίες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, μοναδικά αφιερώματα, ένα δυναμικό ελληνικό τμήμα και άλλα events περιλαμβάνει το πολυαναμενόμενο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που αρχίζει στις 14/11.
49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: The time has come
Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του στις 14 Νοέμβρη κι απ' ό,τι φαίνεται θα είναι ένα γεμάτο δεκαήμερο για όποιον αποφασίσει να το παρακολουθήσει απ' την αρχή μέχρι το τέλος. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να προγραμματίσουν καλά την επίσκεψή τους γιατί αν η κίνηση είναι πιο ανεβασμένη από πέρυσι, θα βρίσκουν εισιτήρια μόνο για τις πρωινές προβολές... Αν και σ' αυτή την περίπτωση ακόμα, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κάνει την επίσκεψη ν' αξίζει έτσι κι αλλιώς.

Το βράδυ της Παρασκευής λοιπόν, η έναρξη θα δοθεί επίσημα με την προβολή της ταινίας «The Wrestler» του Ντάρεν Αρονόφσκι, που βραβεύτηκε με το «Χρυσό Λέοντα» στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας. Για το ποιος θα κερδίσει το δικό μας «Χρυσό Αλέξανδρο», απ' τους νέους -κατά τον κανονισμό του Φεστιβάλ- σκηνοθέτες που παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα, θ' αποφασίσει η κριτική επιτροπή που φέτος αποτελείται απ' τον προεδρεύοντα συγγραφέα του «Άγγλου Ασθενή» Μάικλ Οντάτζε, την τουρκάλα σκηνοθέτιδα Γεσίμ Ουστάογλου, τον σινε-κριτικό κι ιστορικό Ντέιβιντ Ρόμπινσον, τη σεναριογράφο του «Τζούνο» Ντιάμπλο Κόντι, τον μουσικό Διονύση Σαββόπουλο, την παραγωγό Λίτα Στάντιτς και την «Ροζέτα» των αδερφών Νταρντέν, την ηθοποιό Εμιλί Ντεκέν. Ανάμεσα σ' αυτούς που θα κριθούν, είναι και δυο φρέσκοι έλληνες δημιουργοί, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου (Τρεις Στιγμές) κι ο Αλέξανδρος Αβρανάς (Without).

Το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται όλο και πιο πολύ στις πρωινές διαλέξεις (masterclass), όπου οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ προσπαθούν να προγραμματίζουν την παρουσία πολύ τρανταχτών ονομάτων του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η λίστα για φέτος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όσο και μεγάλη. Οι αδελφοί Νταρντέν θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15/11 για να πάρουν τη σκυτάλη ο Όλιβερ Στόουν, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Ουίλεμ Νταφόε, ο Τακέσι Κιτάνο, ο βετεράνος έλληνας σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο μουσικός Γκουστάβο Σανταολάγια, οι σκηνοθέτες Τέρενς Ντέιβις και Ρίτσαρντ Τζόμπσον, η σεναριογράφος Ντιάμπλο Κόντι κι οι διευθυντές φωτογραφίας Χάρης Ζαμπαρλούκος και Γκιγιέρμο Ναβάρο. Πιστεύω ότι είναι δυνητικά μια απ' τις καλύτερες εμπειρίες που προσφέρονται στο δεκαήμερο, αλλά συχνά θέλει να ξυπνάς νωρίς για να βρεις θέση, ακόμα και στα σκαλιά.

Ανάμεσα στις δεκάδες ταινίες που θα προβληθούν υπάρχουν και κάποιες που χτυπάνε πιο πολύ στο μάτι. Οι πολυαναμενόμενες προβολές περιλαμβάνουν τις νέες ταινίες των: Τζόναθαν Ντέμι (Rachel Getting Married), Κλερ Ντενίς (35 Rhums), Όλιβερ Στόουν (W), Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (Three Monkeys), Κιμ Τζι-Γουν (The Good, the Bad and the Weird), Τακέσι Κιτάνο (Achilles and the Tortoise), Γουόνγκ Καρ-Βάι (Ashes of Time Redux), Βάλτερ Σάλες & Ντανιέλα Τόμας (Linha de Passe). Σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα θα προβληθεί κι νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Η Σκόνη του Χρόνου» ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή της νέας ταινίας του Ρον Χάουαρντ, «Frost/Nixon: Η αναμέτρηση».

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ θα προβληθούν οι περισσότερες ταινίες των αδελφών Νταρντέν, του ιδιαίτερου βρετανού δημιουργού Τέρενς Ντέιβις και του σπουδαίου σεναγαλέζου σκηνοθέτη και συγγραφέα Ουσμάν Σεμπέν. Θα δούμε επίσης και μια ανθολογία ταινίων που έχουν σχέση με τη Μέση Ανατολή (ανάμεσά τους και την αναμενόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων του Άρι Φόλμαν, «Waltz with Basir»), μια επιλογή από Ρουμάνικα φιλμ μικρού μήκους κι ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο τουρκικό κινηματογράφο. Το φετινό θέμα του τμήματος Focus θα είναι το «κοινόβιο» ενώ το Πειραματικό Forum θ' ασχοληθεί με το Ουγγρικό πειραματικό σινεμά μέσα απ' το ιστορικό Μπέλα Μπαλάζ Στούντιο και τις μικρού μήκους του κροάτη Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, που θα δηλώσει το παρόν αυτοπροσώπως αλλά και με μία καλλιτεχνική εγκατάσταση στο χώρο του Γιαχουντί Χαμάμ στα Λουλουδάδικα.

Το Ελληνικό τμήμα περιλαμβάνει φέτος 22 ταινίες μυθοπλασίας κι 7 τεκμηρίωσης, ένα αφιέρωμα στον βετεράνο του παγκόσμιου σινεμά, Μάνο Ζαχαρία, το κάπως πιο αναβαθμισμένο Digital Wave με δουλειές που δε μεταφέρθηκαν σε φιλμ και φυσικά τις βραβευμένες στη Δράμα ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, το νεοσύστατο υπό-τμήμα Generation Next φιλοδοξεί να προβάλλει τη δουλειά νεοφώτιστων ελλήνων σκηνοθετών, αλλά και να τους εντάξει στις διαδικασίες της κινηματογραφικής αγορά που λαβαίνουν χώρα στις παρυφές του Φεστιβάλ.

Με χαρά είδα τέλος, ότι το φετινό κομμάτι των Ημερών Ανεξαρτησίας που ασχολείται με τους νέους αμερικάνους σκηνοθέτες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. 6 μεγάλου μήκους ταινίες που φαίνονται ν' αξίζουν την προσοχή και κυρίως το «Ballast» του Λανς Χάμερ και το «Sugar», η καινούργια δουλειά (μαζί με την Άννα Μπόντεν) του Ράιαν Φλεκ —σκηνοθέτη του «Half Nelson». Εξαιρετικές είναι κι οι επιλογές τεσσάρων κλασικών φιλμ, που θα προβληθούν διάσπαρτα και σκοπεύω να τιμήσω χωρίς δεύτερη κουβέντα: «Η νύχτα και η πόλη» του Ζυλ Ντασέν, το σπάνιο «Μυστήριο του Πύργου του Άιφελ» του Ζυλιέν Ντυβιβιέ, το βουβό «Η άμαξα φάντασμα» του Βίκτορ Σγιέστρεμ (έχω δει τον «Άνεμο» που τα σπάει) με συνοδεία ζωντανής μουσικής και το μέχρι πρότινος χαμένο «Οι εξόριστοι» του Κεντ Mακένζι.

Φυσικά, όλ' αυτά συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι κι ατέλειωτους καφέδες στην παραλία και την αποθήκη Γ. Το Φεστιβάλ έφτασε. Κουράγιο και καλά τρεχάματα...

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v