LiveAndLetLive: Ένα οδοιπορικό στην πολυτάραχη ζωή του Δ. Τσαφέντα

Την ταραχώδη ζωή του ανθρώπου που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, «αρχιτέκτονα του Άπαρτχαϊντ», Χέντρικ Φερβούντ, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα διερευνά το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
LiveAndLetLive: Ένα οδοιπορικό στην πολυτάραχη ζωή του Δ. Τσαφέντα
Μια άγνωστη πτυχή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας φέρνει στο φως
το ντοκιμαντέρ LiveAndLetLive, που προβάλλεται φέτος στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Μανώλη Δημελλά αποτελεί ένα οδοιπορικό στη ζωή του Δημήτρη Τσαφέντα, του ανθρώπου, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, «αρχιτέκτονα του Άπαρτχαϊντ», Χέντρικ Φερβούντ, βάζοντας τη χώρα στον δρόμο, που αργότερα οδήγησε στην απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα. Ο ίδιος ο Τσαφέντας δεν δικάστηκε ποτέ ουσιαστικά για το έγκλημά του, έζησε τα επόμενα χρόνια του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Πρετόριας και πέθανε ξεχασμένος σε ψυχιατρική κλινική το 1999.

Το LiveAndLetLive φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με πιο ενδιαφέρουσες και δραματικές πολιτικές δολοφονίες της σύγχρονης ιστορίας. Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ, στην Ενότητα «Η καταγραφή της μνήμης» και προβάλλεται στην κινηματογραφική αίθουσα Φρίντα Λιάπα, την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 18.00 και την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, στις 18.30 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη.

«Αν λησμονήσουμε τις αξίες μας, αν ξεχάσουμε τι πάει να πει άνθρωπος, αν κρίνουμε τον διπλανό μας από το χρώμα, από τη μυρωδιά ή από το αν μας μοιάζει ή όχι, τότε άνθρωποι σαν τον Μίμη Τσαφέντα θα αλλάζουν την ιστορία σαν θεοί και εμείς θα αναρωτιόμαστε ήταν τρελός ή ήρωας;» σχολιάζει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Μανώλης Δημελλάς.

Λίγα λόγια για τον Μ. Τσαφέντα

Γιος του Κρητικού Μιχάλη Τσαφαντάκη και της ντόπιας Αμίλια Βίλιανς, μεγαλώνει με τη γιαγιά του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από τα εννέα του χρόνια ζει με τη θετή του μητέρα στην Πρετόρια. Στην εφηβεία δουλεύει ως εργάτης, βρίσκεται οργανωμένος στο κομουνιστικό κόμμα. Στην ενηλικίωση ξεκινά -ως ναυτεργάτης- τα ταξίδια, που θα κρατήσουν 20 χρόνια. Στην Αφρική γυρίζει στις αρχές του 1960. Το απαρτχάιντ δεν τον δέχεται, γιατί είναι κολοράτος: ούτε άσπρος ούτε μαύρος.

Κομουνιστής αλλά και χριστιανός, γνωρίζει στο Κέηπ Τάουν μια οικογένεια μαύρων. Ζητά να αλλάξει το χρώμα, που αναγράφετε στο διαβατήριό του και να γίνει μαύρος, για να παντρευτεί την κόρη τους. Την ίδια περίοδο πιάνει δουλειά στην βουλή. Την 6/9/1966 καταφέρνει 4 μαχαιριές στον πρωθυπουργό της χώρας Φερβούντ. Στην ανάκριση είπε πως έπαιρνε εντολές από ένα σκουλήκι που ζούσε μέσα στο στομάχι του… Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τάφος, παρά μόνο μια πέτρα στο σημείο που είναι θαμμένος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v