Berlinale 2008: Το απόλυτο κινηματογραφικό... Satisfaction

Με το ντοκιμαντέρ του Σκορτσέζε για τους Rolling Stones ξεκινά απόψε το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες με τις εκτός συναγωνισμού ταινίες, τα αφιερώματα αλλά και τους παραλήπτες της φετινής Χρυσής Άρκτου. 
Berlinale 2008: Το απόλυτο κινηματογραφικό... Satisfaction
του Λουκά Τσουκνίδα

Με το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορτσέζε για τους Ρόλινγκ Στόουνς “ Shine A Light ”, ξεκινά το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου το βράδυ της εβδόμης του Φλεβάρη, το πρώτο μεγάλο σινε-γεγονός για το 2008. Φυσικά, οι προναφερθέντες θα δώσουν το παρόν στη λαμπερή βραδιά για να δουν μαζί με τους υπόλοιπους καλεσμένους μια ταινία, που δένει σκηνές από δυο μεγάλες συναυλίες του συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη, με αρχειακό υλικό και αυθόρμητες στιγμές στα παρασκήνια. Συμμετέχουν: ο Μπάντι Γκάι ως φάντασμα του ροκ παρελθόντος, ο Τζακ Γουάιτ ως φάντασμα του ροκ μέλλοντος και στο ρόλο της Καλομοίρας... η Κριστίνα Αγκιλέρα!

Το “ψωμί”, ως συνήθως, βρίσκεται στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε, που φέτος θα κρίνουν, του Κόστα Γκαβράς προεδρεύοντος: η δανέζα σκηνοθέτις Σουζάνε Μπίερ, η γαλλίδα ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ, ο γερμανός σχεδιαστής παραγωγής Ούλι Χάνις, η γερμανίδα ηθοποιός Ντάιαν Κρούγκερ, ο αμερικανός διευθυντής ήχου Γουόλτερ Μερτς, ο ουκρανός παραγωγός Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι κι η ηθοποιός απ' την Ταϊβάν, Σου Κι. Οι κράχτες της φετινής σοδειάς, είναι η καινούργια (και πολυπαινεμένη πλέον) ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον, “There Will Be Blood” με τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Πολ Ντάνο, η επιστροφή του βρετανού Μάικ Λι με το “Happy-Go-Lucky”, οι νέες ταινίες των Ιζαμπέλ Κοιξέ (“Elegy”), Χονγκ Σανγκσού (“Night and Day”), Έιμος Κόλεκ (“Restless”) και Τζόνι Το (“Sparrow”), καθώς και το καυτό ντοκιμαντέρ του οσκαρικού Έρολ Μόρις για την “περιποίηση” των κρατούμενων στις φυλακές του Αμπού-Γκράιμπ, “Standard Operating Procedure”.

Ύποπτες για το μπαμ, μεταξύ των υπολοίπων, φαίνονται το λιτό “Ballast” του Λανς Χάμερ, το πολυπρόσωπο (Νάνι Μορέτι, Ιζαμπέλα Φεράρι, Βαλέρια Γκολίνο, Ιπολίτ Ζιραρντό, Αλεσάντρο Γκάσμαν) “Quiet Chaos” του Αντονέλο Γκριμάλντι, το αμφιλεγόμενο “Heart of Fire” του Λουίτζι Φαλόρνι, βασισμένο στην αυτοβιογραφία μιας πρώην ανήλικης αντάρτισσας στην Ερυθραία, το περιβόητο (η πιο ακριβή βραζιλιάνικη παραγωγή στην ιστορία) “The Elite Squad” του Ζοζέ Παντίλια, το “Garden of the Night” του Ντάμιαν Χάρις με τον Τζον Μάλκοβιτς, το φινλανδικό “Black Ice” του Πέτρι Κότβικα και το κινέζικο (χώρα με παράδοση σε βραβεία) οικογενειακό δράμα “In Love We Trust” του Ζιάο-σουάι Γουάνγκ.

Εκτός συναγωνισμού, θα προβληθούν και θα ξεπουλήσουν μέχρι άνω διάζωμα γωνία: Το ντοκιμαντέρ του Σκορτσέζε, η αλλόκοτη κωμωδία “Be Kind Rewind” του Μισέλ Γκοντρί, το υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ, “Katyn” του Αντρέι Βάιντα, το “Fireflies in the Garden” του Ντένις Λι με την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Ράιαν Ρέινολντς και το “The Other Boleyn Girl” του Τζάστιν Τσάντγουικ με τις Νάταλι Πόρτμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον (άουτς!).

Στα άλλα τμήματα του φεστιβάλ, που αρκούν για να γεμίσουν όλες τις ημέρες του πορωμένου επισκέπτη, θα προβληθούν: η πρώτη (επιτέλους!) σκηνοθετική προσπάθεια της Μαντόνα με τον δυνατό τίτλο “Filth and Wisdom”, το “Boy A” του Τζον Κρόουλι με τον Πίτερ Μούλαν, το “Transsiberian” (που θα δούμε συντομα κι εδώ) του Μπραντ Άντερσον με τους Γούντι Χάρελσον και Μπεν Κίνγκσλεϊ, η νέα ταινία του εκκεντρικού καναδού Γκάι Μάντιν “My Winnipeg” και η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο Βερολίνο, η “Διόρθωση” του Θάνου Αναστόπουλου.

Στα αφιερώματα, δεσπόζει η ρετροσπεκτίβα του έργου του Λουίς Μπουνιουέλ (αν ήμουν εκεί θα τα έβλεπα και τα 32) ενώ βραβείο για την δική του προσφορά στο σινεμά θα παραλάβει ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόσι του οποίου θα προβληθούν επιλεκτικά 13 ταινίες. Το τμήμα “Forum” θα κάνει ένα μίνι αφιέρωμα στον ιάπωνα μαιτρ του ιαπωνικού σοφτ-κορ (σεξ και βία δηλαδή αλλά με μέτρο) Κότζι Γουακαμάτσου. Στο πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς πλήθος ακόμα ειδικών προβολών σχετικές ή όχι με τα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ.

Καλά γλέντια λοιπόν, σ' όσους πεταχτούν μια βόλτα μέχρι την Ποτσντάμερ Πλατζ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v