Το βιβλίο γιορτάζει στην Βιβλιοθήκη της Alpha Bank

Η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank ανταποκρίνεται στο κάλεσμά της με πλήθος εκδηλώσεων για τους «βιβλιοφάγους».
Το βιβλίο γιορτάζει στην Βιβλιοθήκη της Alpha Bank
Όσοι προέβλεπαν πριν από μερικά χρόνια ότι το βιβλίο, ως μέσο άντλησης γνώσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, πνέει τα λοίσθια, μάλλον θα έχουν «απογοητευτεί» από τη δημοτικότητα που συνεχίζει να απολαμβάνει. Το βιβλίο αποτελεί μία σταθερή αξία και στην Ελλάδα και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Αθήνα αναλαμβάνει από τις 23 Απριλίου 2018 και για έναν ολόκληρο χρόνο τον ρόλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της UNESCO, σε συνέχεια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, με τη Μαδρίτη να γίνεται η πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2001, για να ακολουθήσουν μία σειρά από ιστορικές πόλεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Φέτος, είναι η σειρά της Αθήνας να πάρει το χρίσμα, με τους αρμόδιους φορείς να δείχνουν αποφασισμένοι να φέρουν το βιβλίο σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, δίνοντας την ευκαιρία σε βιβλιοφάγους και μη να «χαθούν» στη μαγεία του.



Το κάλεσμα προς όλους τους οργανισμούς που ασχολούνται με το βιβλίο έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό και από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν ήταν η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank, η οποία και θα είναι ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1984 και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και 578 τίτλους οικονομικών περιοδικών. Επιπλέον, διαχειρίζεται και τις εκδόσεις της Τράπεζας, που αριθμούν πλέον των 178 τίτλων βιβλίων, καθώς και 46 έντυπα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων. Πρόκειται για εκδόσεις οικονομικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, που αναφέρονται σε ποικίλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.



Η εμπλοκή της Alpha Bank ξεκινά από την πρώτη ημέρα που η Αθήνα θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Στις 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στον χώρο της Βιβλιοθήκης θα γίνονται ειδικές ξεναγήσεις, ενώ θα υπάρχει έκπτωση 40% σε όλες τις εκδόσεις της Τράπεζας.

Όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο, αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν την Έκθεση Σπάνιων Εκδόσεων από τη Συλλογή της Alpha Bank, που θα φιλοξενήσει ο εκθεσιακός χώρος του κεντρικού κτηρίου της Τράπεζας (Σταδίου 40 και Πεσμαζόγλου 12), στο κέντρο της Αθήνας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και στις οποίες περιλαμβάνονται έργα κλασικών συγγραφέων, Ευρωπαίων περιηγητών που γνώρισαν, κατέγραψαν και παρουσίασαν στον κόσμο τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, καθώς και εκδόσεις εικονογραφημένες από γνωστούς ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα.



Ακόμη, κατά τη διάρκεια του 2018, θα πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις επιλεγμένων εκδόσεων της Τραπέζης και άλλων εκδόσεων, οι οποίες θα απευθύνονται στο κοινό και θα γίνονται στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Alpha Bank (Πανεπιστημίου 41, 4ος όροφος).

Επιπλέον, ως συνιδρυτής και μέλος του Δικτύου συνεργασίας των Οικονομικών Βιβλιοθηκών, με την επωνυμία «ΔΙ.Ο.ΒΙ. – Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών», η Βιβλιοθήκη συμμετέχει σε μία σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του Δικτύου, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης των Αθηνών ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018, μία ημερίδα με τίτλο «Οικονομικές Βιβλιοθήκες: Δεξαμενές Πληροφόρησης και Κατάρτισης», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία εντάχθηκε πρόσφατα ως νέο μέλος στο ΔΙ.Ο.ΒΙ.



Τέλος, η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank εγκαινιάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη, ενώ συνοδεύεται και από σχετικό έντυπο υλικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v