Ο Τζο Νέσμπο δεν παίζει να ξεμείνει από έμπνευση

Προσιτός, ομιλητικός και ιδιαίτερα ευχάριστος ο συγγραφέας των τεράστιων best seller βρέθηκε για μια βράδια στον Πολυχώρο Μεταίχμιο για να συζητήσει με Nesbomaniacs και μη.
Ο Τζο Νέσμπο δεν παίζει να ξεμείνει από έμπνευση
Χαλαρος, με τζιν τζάκετ, αθλητικά παπούτσια και έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο απο τις ώρες αναρρίχησης που “έγραψε” στην Κάλυμνο, ο συμπαθέστατος Jo Nesbo συνάντησε τους Έλληνες Nesbomaniacs στον Πολυχώρο Μεταίχμιο για μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο Νορβηγός αστέρας του noir αφού επιβεβαίωσε τον κανονα ότι οι Σκανδιναβοί δεν γουστάρουν να χρησιμοποιήσουν αντηλιακό, απάντησε σε μπόλικες ερωτήσεις από φαν και δημοσιογράφους σχετικά με τον ήρωά του, Χάρι Χόλε, την πρόσφατη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του “Χιονανθρώπου” - που δεν έχει δει ακόμα, την Τότεναμ και πολλά ακόμα.

«Φοβάστε μήπως ξεμείνετε ποτέ από έμπνευση;», τον ρωτά ένας νεαρός από το κοινό. «Ποτέ. Για να φανταστείτε κάθε φορά που έχει αναταράξεις στο αεροπλάνο σκέφτομαι "γαμώτη, δε θα προλάβω να γράψω τα βιβλία που θέλω!"».

Ένα μικρό κοριτσάκι που προφανώς ήρθε με τη μητέρα της, τον ρωτά σε άπταιστα αγγλικά ότι παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή για να διαβάσει τα βιβλία του, αναρωτιέται αν... ζηλεύει τον Χάρι Χόλε.

Ο Νέσμπο γελά και περιχαρής της απαντά «Υπάρχουν πολλές φορές που τον ζηλεύω, είναι αλήθεια! Θυμάμαι παλαιότερα είχε έρθει ένα πολύ διάσημο μουσικό γκρουπ στο Όσλο για μια συναυλία και ζήτησαν να με γνωρίσουν. Όταν, λοιπόν, πήγα στα παρασκήνια για να τους συναντήσω, με υποδέχτηκαν λέγοντας μου "Εσύ δεν είσαι ο Χάρι Χόλε;"»!

Σινεφίλ προσανατολισμό δώσαμε εμείς στις ερωτήσεις που απευθύναμε στον νορβηγό στάρ.

«Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη και μετά το νορβηγικό 'Κηνυγοί Κεφαλών' το 2011 να δώσετε δικαιώματα σε βιβλίο σας, ενώ είχατε πει ότι δε θα δίνατε καμία από τις περιπέτειες του Χάρι Χόλε στο Χόλιγουντ;».

«Η αλήθεια είναι πως στην αρχή φοβόμουν να το κάνω, ειδικά στο Χόλιγουντ. Είχα πει μάλιστα πως μόνο αν τη σκηνοθετούσε ο Σκορσέζε θα δεχόμουν», μας απαντά. Το τηλεφώνημα από τον ατζέντη του Μάρτιν Σκορσέζε ήρθε, η πρόταση έγινε, όμως εν τέλει τα ηνία της σκηνοθεσίας ανέλαβε ο Τόμας Άλφρεντσον και ο Σκορσέζε έκανε την παραγωγή, λόγω έλλειψης χρόνου.

«Πιστεύετε ότι τα βιβλία σας μπορούν να γίνουν εύκολα ταινίες;», συνεχίζουμε.

«Ζούμε σε μια εποχή που η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αρχίζουν και πλησιάζουν ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ένα βιβλίο. Απλώς κάνει μια άλλη μορφή τέχνης. Παλιότερα ένας φίλος του Μάικλ Οντάατζε που είχε δει στο σινεμά τον 'Άγγλο ασθενή' και δεν του άρεσε καθόλου, είχε πει δυσαρεστημένος στον Οντάατζε "Ρε συ, κοίτα τι έκαναν στο βιβλίο σου!" κι εκείνος του απάντησε "Το βιβλίο δεν έπαθε απολύτως τίποτα!”».

Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας αναφέρθηκε και στην... αγάπη του για την Τότεναμ. «Εξαναγκάστηκα να γίνω φαν της. Όταν ήμουν 8 χρονών, ο μεγαλύτερος αδερφός μου με είδε να κοιτάω τις φανέλες της Άρσεναλ και μου λέει: «"Όχι Τζο! Δε θα γίνεις Άρσεναλ. Θα γίνεις Τότεναμ. Κι έχεις μέχρι τη Δευτέρα για να μάθεις όλη την ενδεκάδα!"».

Η βραδιά έκλεισε με τον Νέσμπο να υπογράφει βιβλία και να συμμετέχει εν αγνοία του στην παρακάτω σέλφι του συντάκτη.



Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v