5 βιβλία που θα σας κάνουν να γελάσετε

Ποιος είπε ότι η καλή λογοτεχνία είναι μόνο σοβαρή; Έχουμε πέντε σπαρταριστά μυθιστορήματα που μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο.
5 βιβλία που θα σας κάνουν να γελάσετε
Ένας τσιρκολάνος, μια καμήλα και 4.00.000 ερωτήσεις
του Andrew Nicoll
Εκδόσεις Διόπτρα

Τα μέλη ενός περιπλανώμενου τσίρκου από τη Βουδαπέστη οργανώνουν τη μεγαλύτερη απάτη του Μεσοπολέμου, βάζοντας έναν Γερμανό ακροβάτη στην θέση του βασιλιά της Αλβανίας. Βιτριολικό χιούμορ, απολαυστικές ανατροπές, αξιαγάπητοι χαρακτήρες και η παράνοια μιας Ευρώπης που παραπατάει ανάμεσα στο τέλος των αυτοκρατοριών της και στην απειλή του μεγαλύτερού της πολέμου, συνθέτουν ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάσετε πολύ –και να κλάψετε λίγο. Και να σοκαριστείτε όταν μάθετε πως αυτή η ιστορία υπάρχει περίπτωση να είναι αληθινή.

Καλοί Οιωνοί
των Neil Gaiman και Terry Pratchett
Εκδόσεις Sελίνι

Ο Αρμαγεδδώνας είναι προ των πυλών –για την ακρίβεια, θα συμβεί σε πέντε μέρες από τη στιγμή που ξεκινά η ιστορία μας– αλλά δύο άξιοι εκπρόσωποι των αντίπαλων στρατοπέδων, ένας άγγελος και ένας δαίμονας που έχουν περάσει πολύ καιρό στη Γη, θα προτιμούσαν να αποφευχθεί. Και μια αλάνθαστη προφήτισσα του 17ου αιώνα έχει αφήσει πίσω της ένα βιβλίο που ίσως τους βοηθήσει. Ίσως και όχι. Οι δύο μαιτρ της λογοτεχνίας του φανταστικού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σπαρταριστή ιστορία που ξεχειλίζει από το χαρακτηριστικό τους χιούμορ.

Οι Πύλες
του John Connolly
Εκδόσεις Bell

Ένα πιτσιρίκι με τον αξιαγάπητο σκύλο του πιάνουν τους γείτονές τους σε μια τελετή μαύρης μαγείας, την ίδια στιγμή που δυο υπεύθυνοι ασφαλείας στο CERN παίζουν Ναυμαχία… και κάτι πηγαίνει πολύ στραβά στον Επιταχυντή Σωματιδίων. Το πιο αστείο-και-ταυτόχρονα-σοφό βιβλίο του Ιρλανδού άρχοντα του τρόμου γράφτηκε για «νεαρούς ενήλικες» αλλά είναι ξεκαρδιστικό για κάθε ηλικία.

Κυανοπώγων
του Kurt Vonnegut
Εκδόσεις Θύραθεν

Ένας από τους πιο απολαυστικά στριμμένους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Ράμπο Καραμπεκιάν, διηγείται τη ζωή του καθώς μια γυναίκα-ανεμοστρόβιλος εισβάλλει στη μοναχική καθημερινότητά του και τον αναγκάζει να γράψει. Το μαύρο χιούμορ του συγγραφέα που μας χάρισε το αριστούργημα που λέγεται «Σφαγείο Νούμερο 5» είναι κι εδώ παρόν, μαζί με την ακαταμάχητη ματιά ενός μηδενιστή που πιστεύει ακράδαντα στην ανθρωπότητα. Οξύμωρο, ναι.

Τι ωραίο πλιάτσικο
του Jonathan Coe
Εκδόσεις Πόλις

Δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψει κανείς μια περίληψη για αυτό το σπαρταριστό αριστούργημα των 525 σελίδων που διαβάζεται σε 3-4 μέρες (ακόμα και αν δεν είσαι άνθρωπος που διαβάζει γρήγορα) εξ ου και το οπισθόφυλλο αρκείται σε κριτικές και ακαδημαϊκές αναλύσεις. Ας πούμε απλώς ότι μια οικογένεια καθαρμάτων αριστοκρατών στη θατσερική Αγγλία καταστρέφει τις ζωές ανθρώπων της διπλανής πόρτας και εσύ ως αναγνώστης προσπαθείς να αποφασίσεις ποιος είναι ο χειρότερος, ελπίζοντας ταυτόχρονα να πάθουν στο τέλος όλοι τους ό,τι τους αξίζει. Φανταστείτε το όλο αυτό, σε ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από μαύρο, κατάμαυρο, βρετανικό χιούμορ και ανελέητη σάτιρα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v