ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Τα παλιά σας βιβλία πάνε στον παράδεισο

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης κάηκε από τον ISIS. Οι κάτοικοι της πόλης την ξαναφτιάχνουν. Και θέλουν τη βοήθειά σας: Τα παλιά σας βιβλία.

Τα παλιά σας βιβλία πάνε στον παράδεισο

της Ηρώς Κουνάδη

Το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1967. Ήταν ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του Ιράκ. Η βιβλιοθήκη του αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία στα αραβικά και τα αγγλικά, μεταξύ των οποίων ιστορικούς χάρτες και χειρόγραφα της οθωμανικής περιόδου, και ένα Κοράνι του 9ου αιώνα.

Όταν ο ISIS κατέλαβε την πόλη το 2014, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να κάψει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Κάτι λιγότερο από 2.000 βιβλία γλίτωσαν την καταστροφή, και συντηρήθηκαν από εθελοντές μετά την ανακατάληψη της πόλης.

Τώρα, η βιβλιοθήκη της Μοσούλης χρειάζεται τη βοήθειά σας. Με πρωτοβουλία ενός blogger που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της πόλης και δίδασκε σε αυτό όταν το κατέλαβε ο ISIS, η βιβλιοθήκη ξαναχτίζεται. Βιβλία καταφτάνουν κάθε μέρα, απ’ όλο τον κόσμο –από Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, οργανισμούς και ιδιώτες σαν εμάς.

Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 10.000 βιβλία –ο στόχος είναι να φτάσουν τα 200.000, για να ανοίξει ξανά η βιβλιοθήκη. Μπορείτε να στείλετε βιβλία σε οποιαδήποτε γλώσσα, και οποιασδήποτε θεματικής –λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, την Ιλιάδα του σχολείου, ό,τι έχετε και αντέχετε να αποχωριστείτε.

Η διεύθυνση για την αποστολή των βιβλίων είναι αυτή:

Mosul Eye campaign to revive the libraries of Mosul
Address: Iraq, Erbil, Sadunawa behind Erbil International Hotel (Sheraton) building.Και το blog για την καμπάνια επαναλειτουργίας της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Μοσούλης αυτό εδώ


SPONSORED LINKS

"Αν πηγαίνεις μπροστά απ’ το κοπάδι, ρίχνε καμιά ματιά πίσω πού και πού, για να βεβαιωθείς ότι είναι ακόμα εκεί."

Ουιλ Ροτζερς

  • 1846- Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ζάκαρι Τέιλορ, παγιδεύονται στη μεξικανική πόλη Μοντερρέι.
    1866- Το Jerome Park, που παίρνει το όνομά του από τον ιδρυτή του Λέοναρντ Τζερόμ, ανοίγει στο Μπρονξ.
    1901-Η Βρετανία προσαρτά το Βασίλειο των Ασάντι στην αποικία της Χρυσής Ακτής.
    1904- Ο Τσαρλς Φόλις γίνεται ο πρώτος έγχρωμος που παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο όταν υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα των Σέλμπι Μπλουζ του Οχάιο.
    1904- Ο τσάρος της Ρωσίας διατάζει αναδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων στη Μαντζουρία.

© 2002-2017 MEDIA2DAY