8 «διαβαστερά» βιβλία για να ξεχειμωνιάσουμε

Οκτώ από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις ξένης λογοτεχνίας για να ξεχειμωνιάσουμε διαβάζοντας συναρπαστικά βιβλία.
8 «διαβαστερά» βιβλία για να ξεχειμωνιάσουμε
Όσο φθινοπωριάζει, τόσο περισσότερο μας μοιάζει ειδυλλιακή η ιδέα να αράξουμε τα βροχερά απογεύματα στην πολυθρόνα μας με ένα συναρπαστικό βιβλίο και να διαβάσουμε πίνοντας αχνιστό καφέ. Κι έχουμε οκτώ πολύ καλές πρόσφατες εκδόσεις ξένης λογοτεχνίας για να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο: Με ιστορίες γεμάτες σασπένς, ενδιαφέρουσα γραφή και ουσία.

Το Νησί του Σημείου Νέμο  
Jean-Marie Blas de Roblès
Εκδόσεις Πόλις, σελίδες: 448, τιμή: 20€
Το Νησί του Σημείου Νέμο, του Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές (που τον γνωρίσαμε από το βιβλίο του Εκεί που ζουν οι τίγρεις), είναι ένα συναρπαστικό, πολύπλευρο μυθιστόρημα που κινητοποιεί τη φαντασία και παρασύρει τον αναγνώστη στην ξέφρενη δίνη της πλοκής του.
Η υπόθεση: Όλα αρχίζουν με την κλοπή ενός θρυλικού διαμαντιού από το χρηματοκιβώτιο της Λαίδης Μακ Ρέι. Ο αναγνώστης αναζητεί τα ίχνη του μαζί με τον βαθύπλουτο οπιομανή δανδή Μαρσιάλ Καντερέλ, τον πιστό του μπάτλερ Γκριμό ντε Λα Ρενιέρ, τον παλιό του φίλο Τζον Σάιλοκ Χολμς και την πολυμήχανη οικονόμο του Μις Σέρινγκτον, που παίρνουν τον Υπερσιβηρικό καταδιώκοντας τον δαιμόνιο Δρασκελιστή Νο, ο οποίος πάντα κατορθώνει να διαφεύγει… Παράλληλα, και μέσα από μια ιλιγγιώδη αφήγηση γεμάτη ανατροπές, παρακολουθούμε την ιστορία μιας βιομηχανίας πούρων στο Περιγκόρ της Γαλλίας, όπου, όπως και στην Καραϊβική, συνεχίζεται η παράδοση της δημόσιας ανάγνωσης περιπετειωδών μυθιστορημάτων για το προσωπικό, κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει: Το καπνεργοστάσιο έχει πλέον περάσει στα χέρια των Κινέζων και ειδικότερα του κυρίου Γουάνγκ, ηδονοβλεψία περιωπής, που διευθύνει μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης.

Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο
Anthony Marra
Εκδόσεις Ίκαρος, σελίδες 372, τιμή: 15,90€
Ο Anthony Marra μετά την κυκλοφορία του «Αστερισμού ζωτικών φαινομένων» επανέρχεται με ένα ακόμη βιβλίο-έκπληξη, που ξεχωρίζει για την ιδιόμορφη δομή του: Μια συλλογή εννέα διηγημάτων που διαβάζεται ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα.
Η υπόθεση: Την δεκαετία του 1930 στο Λένινγκραντ, ένας ζωγράφος-διορθωτής επεξεργάζεται επίμαχες φωτογραφίες για λογαριασμό του Κόμματος του Στάλιν, σβήνοντας και αλλοιώνοντας πρόσωπα με τον αερογράφο του. Μαγεμένος από την εικόνα μιας μπαλαρίνας, βρίσκεται κατηγορούμενος για σχέση με την πολωνική κατασκοπεία. Μια ομάδα γυναικών αφηγείται τις ιστορίες της αλλά και αυτές των γιαγιάδων τους, πρώην κρατουμένων της Γκουλάγκ, που εγκαταστάθηκαν σε πόλη ορυχείων της Σιβηρίας. Δύο ζεύγη αδερφών μοιράζονται μια άγρια, προστατευτική αγάπη. Νεαροί άνδρες σε ολόκληρη τη πρώην Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι και στο στρατόπεδο. Μεγάλες θυσίες γίνονται και στο όνομα ενός πετρελαιοειδούς τοπίου, το οποίο είναι συνηθισμένο εκτός από το σχεδόν ακατανόητο ειρηνικό παρελθόν που απεικονίζει. Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, με εκπληκτική πρόζα μιλά για τη ματαιότητα της προσπάθειας να εξαλειφθούν άνθρωποι και γεγονότα, για την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, το παράλογο της ζωής και του πολέμου, αλλά και το πόσο μικρή είναι η ζωή μας σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος και σκιαγραφεί μια πλειάδα αξέχαστων χαρακτήρων των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται μεταξύ τους με τρόπο σπαραχτικό.

Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του
Γιούνας Γιούνασον
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 360, τιμή: 13,95€
Ξεκαρδιστικό και σπαρταριστό, το νέο ανατρεπτικό μυθιστόρημα του Γιούνασον έρχεται μετά την παγκόσμια επιτυχία του «Εκατοντάχρονου που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» και κυκλοφορεί ήδη σε 27 χώρες.
Η υπόθεση: Σε έναν παλιό οίκο ανοχής και νυν φθηνό ξενοδοχείο, συναντιούνται τυχαία τρεις εντελώς διαφορετικοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι: μια πρώην ιερέας, που έχει μόλις αποπεμφθεί από την Εκκλησία, ο κατεστραμμένος εγγονός ενός πρώην εκατομμυριούχου, ο οποίος εργάζεται πλέον ως ρεσεψιονίστας, και ο Άντερς ο Φονιάς, δολοφόνος που έχει μόλις αποφυλακιστεί. Οι συνέπειες της γνωριμίας τους θα είναι ξεκαρδιστικά ολέθριες, καθώς η τριάδα θα ιδρύσει μια ασυνήθιστη επιχείρηση με πελάτες… πλούσιους γκάνγκστερ.

Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ένλτριτς
Φίλιπ. Κ. Ντικ
Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 296, τιμή: 13,50€
Γραμμένο το 1965, το πιο μεταφυσικό μυθιστόρημα του Philip K. Dick και ένα από τα σημαντικότερα έργα του, επιστρέφει από τις εκδόσεις Κέδρος σήμερα και εξερευνά την ιδέα της ύπαρξης του απόλυτου κακού, που κυβερνά το σύμπαν και καταστρέφει τα πάντα.
Η υπόθεση: Στις ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες αποικίες του διαστήματος στον εικοστό πρώτο αιώνα, η εξαθλίωση και η παρακμή της ζωής μπορούν να γίνουν υποφερτές μόνο με τη χρήση του Καν-Ντι, ενός ναρκωτικού που επιτρέπει στον χρήστη να μεταφερθεί μαζί με τους συγκατοίκους του στις αποικιακές τρώγλες σε έναν κοινό χώρο ψευδαισθήσεων. Όταν όμως ο αινιγματικός μεγιστάνας Πάλμερ Έλντριτς επιστρέφει από ένα διαπλανητικό ταξίδι, στις αποσκευές του κουβαλάει ένα νέο ναρκωτικό, το Τσου-Ζεντ, που προσφέρει μια ασύγκριτα πιο εθιστική εμπειρία από το Καν-Ντι. Θα μπορούσε άραγε αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση νάρκωσης και ψευδαισθήσεων να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διαβολικού σχεδίου;

Ο άρχοντας των μυγών 
Γουίλιαμ Γκόλντινγκ
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 272, τιμή: 14,84€
Ένα από τα κλασικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας επιστρέφει σε επανέκδοση, για να μας θυμίσει την αλληγορική και ευφυώς ειρωνική γραφή του νομπελίτσα Γκόλντινγκ.
Η υπόθεση: Ένα αεροπλάνο πέφτει σε κάποιο απομονωμένο και ακατοίκητο νησί. Οι μόνοι επιζώντες είναι μια παρέα από σχολιαρόπαιδα, που μαζεύονται στην παραλία με την ελπίδα ότι θα έρθει βοήθεια. Σύντομα, στο φως της ημέρας, ανακαλύπτουν έναν τόπο με πανέμορφα πουλιά και βαθυγάλανα νερά· όμως τα όνειρά τους στοιχειώνονται, στο σκοτάδι της νύχτας, από την απειλητική εικόνα ενός τρομακτικού τέρατος. Αφού εκλέξουν έναν αρχηγό, τον Ραλφ, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη ζωή τους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Ωστόσο οι δυσκολίες που βρίσκουν μπροστά τους, αλλά και οι μνήμες από τη ζωή που άφησαν πίσω τους, τα αναγκάζουν στην πορεία να επιστρατεύσουν πρότυπα ίδια με εκείνα των ενηλίκων και της πολιτισμένης κοινωνίας τους. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Η αθωότητα θα αφανισθεί από την επέλαση μιας αρχέγονης βίας.

Οι καρτ ποστάλ
Βικτόρια Χίσλοπ
Εκδόσεις Διόπτρα, σελίδες 424, τιμή: 16,92€
«Πιστό στην αριστοτεχνική γραφή της Χίσλοπ, είναι σίγουρο ότι και αυτό το μυθιστόρημά της οι αναγνώστες της θα το λατρέψουν», έγραψε για το ολοκαίνουριο βιβλίο της συγγραφέα του «Νησιού» η Sunday Express.
Η υπόθεση: Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή. Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την έχει ήδη μαγέψει. Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της. Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο. Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή, η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.

Η υπέροχη φίλη μου 
Έλενα Φεράντε
Εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 440, τιμή: 14,16€
Η πιο δημοφιλής ενεργή ιταλίδα συγγραφέας ξεκινά το 2016 μια άκρως ενδιαφέρουσα τετραλογία, το πρώτο μέρος της οποίας είναι αυτή η ιστορία που μας μεταφέρει στη Νάπολη.
Η υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με σχολαστική µατιά, η Φερράντε ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.

Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί 
J.K. Rowling
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 416, τιμή: 14,94€
Σας είχε λείψει ο μαθητευόμενος μάγος που συνάρπασε μικρούς… κάθε ηλικίας; Ήρθε η ώρα το παραμύθι να ξαναρχίσει, αυτή τη φορά με τον γιο του Χάρι.
Η υπόθεση: Πλέον ο Χάρι εργάζεται σκληρά στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος αλλά και πατέρας τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Ενώ ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από αυτό, ο νεότερος γιος του, ο Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος ανακαλύπτουν τη δυσάρεστη αλήθεια: Κάποιες φορές το σκοτάδι αναδύεται από μέρη που δεν το περιμένεις. Βασισμένο σε μια πρωτότυπη νέα ιστορία από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Τζον Τίφανι και τον Τζακ Θορν, Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί είναι η όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ και η πρώτη επίσημη που ανεβαίνει στη σκηνή. Η ειδική αυτή έκδοση είναι στην ουσία το σενάριο αυτής της μεγάλης θεατρικής παραγωγής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v