Ρόαλντ Νταλ: Τα παραμύθια που αγαπήσαμε

Η Ματίλντα, ο ΜΦΓ, ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, και άλλοι υπέροχοι ήρωες ενός από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες.
Ρόαλντ Νταλ: Τα παραμύθια που αγαπήσαμε
της Ηρώς Κουνάδη

Μια φορά κι έναν καιρό, στο Κάρντιφ της Ουαλίας το μακρινό 1916, γεννήθηκε ένας παραμυθάς που πολέμησε στην Βρετανική Αεροπορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ορκιζόταν όλη του τη ζωή ότι θυμόταν ακριβώς πώς ένιωθε και τι σκεφτόταν όταν ήταν παιδί.

Αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος για την τεράστια επιτυχία που γνώρισαν τα παιδικά βιβλία του. Σχεδόν όλα έγιναν σούπερ επιτυχημένες ταινίες, ενώ μέσα από τις σελίδες του ζωντάνεψαν ήρωες που αγάπησαν γενιές και γενιές παιδιών: Η Ματίλντα, ο φανταστικός κύριος Φοξ, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, ο Τσάρλι με το Εργοστάσιο Σοκολάτας και (στοιχηματίζουμε πως δεν το ξέρατε) τα Γκρέμλινς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Τα Γκρέμλινς (1943): Τα συμπαθέστατα τερατάκια που έκανε διάσημα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ήταν οι πρωταγωνιστές του πρώτου παιδικού βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ. Η πλοκή, βέβαια, και η ιστορία άλλαξε αρκετά στην ταινία του Σπίλμπεργκ, αφού στην αρχική υπόθεση τα Γκρέμλινς είναι τερατάκια που τρυπώνουν στα αεροσκάφη της ΡΑΦ και κάνουν ζημιές, μέχρι που ένας πιλότος, ο Γκας, τα πείθει να πολεμήσουν μαζί του ενάντια στον Χίτλερ και τους Ναζί.

Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο (1961): Ο Τζίμης είναι ένα ορφανό πιτσιρίκι από την Αγγλία, που μια μέρα τρυπώνει μέσα σε ένα γιγάντιο, μαγικό ροδάκινο και ζει την περιπέτεια της ζωής του σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο, παρέα με επτά μεταλλαγμένα ζωύφια του κήπου.

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (1964): Ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του Βρετανού παραμυθά, διηγείται την ιστορία του πάμφτωχου Τσάρλι, ο οποίος ζει με τους γονείς και τους παππούδες του, και μία σοκολάτα τον χρόνο –στα γενέθλιά του. Ώσπου μια μέρα, βρίσκει μέσα στη σοκολάτα του ένα από τα πέντε εισιτήρια-προσκλήσεις για το Εργοστάσιο Σοκολάτας του εκκεντρικού και μυστηριώδους Γουίλι Γουόνκα. Και η περιπέτεια ξεκινά.

Ο απίθανος Κύριος Φοξ (1970): Ο απίθανος κύριος Φοξ ζει ήσυχα, παρέα με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, στην αλεπουδότρυπά τους, που γειτνιάζει με τις φάρμες των διεφθαρμένων αγροτών Μπόγκις, Μπανς και Μπιν. Όταν εκείνοι αντιλαμβάνονται πως ο κύριος Φοξ κλέβει συχνά τα κοτόπουλά τους, αρχίζουν να σκάβουν την αλεπουδότρυπα, με σκοπό να γκρεμίσουν το σπίτι και να τον σκοτώσουν. Ο κύριος Φοξ, όμως, είναι εξυπνότερος.

Ο ΜΦΓ (1982): Η Σόφι μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο, πράγμα που δεν της αρέσει πολύ. Ένα βράδυ, όμως, εκεί γνωρίζει τον ΜΦΓ, τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα, που την πηγαίνει στη Γιγαντοχώρα του και της εξηγεί ότι, παρ’ όλο που είναι Φιλικός, δεν έχει φίλους, γιατί οι άλλοι γίγαντες τρώνε ανθρώπους –κυρίως παιδιά– ενώ εκείνος όχι. Μαζί θα μπλέξουν σε μια περιπέτεια που περιλαμβάνει γίγαντες, όνειρα, και… τη βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία τελικά θα τους κάνει διάσημους στα πέρατα του κόσμου. Η ταινία έρχεται στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2016, διά χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ και με τον υπέροχο Mark Rylance, από το Bridge of Spies, στο ρόλο του ΜΦΓ.

Ματίλντα (1988): Αν και δύσκολο να μην έχετε δει την ταινία, πάμε ένα φρεσκάρισμα μνήμης: Η Ματίλντα είναι ένα πανέξυπνο κορίτσι, με ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά παραμελημένο από τους γονείς του. Όταν γίνεται φίλη με την δασκάλα της, ανακαλύπτει ότι έχει τηλεκινητικές ικανότητες, τις οποίες χρησιμοποιεί για να φτιάξει τις ζωές και των δυο τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v