Στρατής Τσίρκας: 50 χρόνια «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα συμπληρώνουν μισό αιώνα από την έκδοσή τους, και οι εκδόσεις Κέδρος το γιορτάζουν με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην σπουδαία τριλογία.
Στρατής Τσίρκας: 50 χρόνια «Ακυβέρνητες Πολιτείες»
Το εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας που κατέκτησε το γαλλικό Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος το 1971 «κλείνει» τα 50 χρόνια του. Η τριλογία του Στρατή Τσίρκα, «Ακυβέρνητες Πολιτείες», που σφράγισε με την «Λέσχη», την «Αριάγνη» και τη «Νυχτερίδα» τα ελληνικά γράμματα του 20ου αιώνα και μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες, φέτος εκδίδεται για πρώτη φορά στα γερμανικά, ενώ ο Κέδρος επανεκδίδει την εξαντλημένη αγγλική έκδοσή της.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ολοκλήρωση της έκδοσης της τριλογίας, οι εκδόσεις Κέδρος μας καλούν σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στις Ακυβέρνητες Πολιτείες, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Ιωνικό Κέντρο.

Για την τριλογία θα μιλήσουν οι
-Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.) και υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
-Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο θα παρουσιάσει τους τόπους της ΛΕΣΧΗΣ του Στρατή Τσίρκα.
-Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Βασάλου.
-Αποσπάσματα από τις ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.

Λίγα λόγια για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες
Μια λογοτεχνική μαρτυρία με πολιτικό στόχο την αποκατάσταση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή. Μια σπάνια ισορροπία μεταξύ ιστορικής ακρίβειας και μυθοπλασίας, ένας καινούργιος λόγος σε συνδυασμό με μια αντιδογματική πολιτική οπτική, ένα έργο αναφοράς που, εκκινώντας από μια ήττα, περιγράφει ένα ανθρωποκεντρικό όραμα.

Λίγα λόγια για τον Στρατή Τσίρκα
O Γιάννης Xατζηανδρέας, που έμελλε να τιμήσει τα ελληνικά γράμματα με το όνομα Στρατής Tσίρκας, γεννήθηκε το 1911. Mοίρασε τη ζωή του - όση δεν του έκλεψε ο σκληρός βιοπορισμός - στην τέχνη και στους κοινωνικούς αγώνες. Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια, μόλις αποφοίτησε από την Aμπέτειο Σχολή (εμπορικό τμήμα), αναγκάστηκε να δουλέψει σε εκκοκκιστήριο βάμβακος ως λογιστής και κατόπιν διευθυντής του εργοστασίου στην Άνω Αίγυπτο, όπου πέρασε μια δεκαετία. Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια επίσης, διάβαζε άπληστα και άρχισε να δημοσιεύει σε περιοδικά της Αιγύπτου και της Ελλάδας ποιητικές μεταφράσεις και μικρά κείμενά του. Δείτε αναλυτικά το έργο του συγγραφέα στο διαδικτυακό αφιέρωμα των εκδόσεων Κέδρος.

Info:
50 χρόνια Ακυβέρνητες Πολιτείες
Ιωνικό Κέντρο
Αίθουσα Αέρηδες, Λυσίου 11, Πλάκα
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 20.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v