8 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να έχετε διαβάσει

Τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου για να ξεκινήσετε το αναγνωστικό ταξίδι σας στην αστυνομική λογοτεχνία.
8 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να έχετε διαβάσει
Είναι εθιστικά, διαβάζονται «μονορούφι», οι σελίδες γυρίζουν πιο γρήγορα και από τις καταιγιστικές εξελίξεις της πλοκής και οι χαρακτήρες είναι γεμάτοι μυστήριο και γοητευτικά – έως δολοφονικά – μυστικά. Η αστυνομική λογοτεχνία δεν θα φύγει ποτέ από την αναγνωστική «μόδα», και δικαίως, αφού ικανοποιεί όσους αναζητούν αυτόν τον μαγικό συνδυασμό της ωραίας, περίτεχνης γραφής με την «εύκολη» ροή που μας κάνει να ανυπομονούμε να μάθουμε τη συνέχεια.

Αν σκέφτεστε να κάνετε την πρώτη σας «βουτιά» στον μυστηριώδη κόσμο αυτού του είδους – ή αν έχετε διαβάσει κάποιους τίτλους και σας έχουν εξάψει την περιέργεια – παρακάτω σας παραθέτουμε οκτώ θρυλικά βιβλία μυστηρίου από τους καλύτερους «μάστορες» του είδους για να κάνετε την αρχή. Από τη νουάρ γοητεία του Τσάντλερ και τους ντετέκτιβ της Άγκαθα Κρίστι και του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μέχρι τα κατασκοπικά διαμαντάκια του Λε Καρέ και την σύγχρονη σκανδιναβική «φρενίτιδα» του Νέσμπο, ιδού οκτώ αστυνομικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας.

Ο μεγάλος ύπνος – Ρέιμοντ Τσάντλερ (1939)
Λος Άντζελες. O ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Mάρλοου αναλαμβάνει μια υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Στέρνγουντ. O γέρος Στέρνγουντ, καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, δέχεται εκβιασμό και ζητά από τον Mάρλοου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Όμως ο Mάρλοου έρχεται αντιμέτωπος και με ένα άλλου είδους πρόβλημα: Οι δύο ατίθασες, ανέμελες κόρες του Στέρνγουντ τριγυρίζουν στα κακόφημα στέκια της Πόλης των Aγγέλων. O Mάρλοου τις ακολουθεί κι αποσπάται από τη δουλειά του - και αυτό πριν καν σκοντάψει στο πρώτο πτώμα... Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στήνει τον σκοτεινό ιστό που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Χάμφρι Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ, σε ένα εμβληματικό νουάρ διά χειρός Χάουαρντ Χοκς.
Τιμή: 14,07€ από τις εκδόσεις Κέδρος  

Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ – Πατρίσια Χαϊσμίθ (1955)
Ο Τομ Ρίπλεϋ τα ήθελε όλα: τα χρήματα, την επιτυχία, την καλή ζωή. Ήταν έτοιμος ακόμα και να σκοτώσει για να τα αποκτήσει όλα αυτά. Όταν ένας πλούσιος Αμερικανός του ζητά να φέρει πίσω τον γιο του, ο όποιος έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία, θα καταστρώσει ένα διαβολικό σχέδιο: Να πάρει τη θέση του άσωτου υιού και να ζήσει με την ταυτότητα εκείνου μια ζωή ονειρεμένη. Τίποτα απλούστερο για τον Τομ: Χάρη στο ταλέντο του στην πλαστογραφία εξαπατά τις αρχές. Και σε ό,τι αφορά το φόνο, ένα απλό "δυστύχημα" θα του επιτρέψει να αλλάξει ταυτότητα, αφήνοντας συγχρόνως να φανεί η γοητεία που ασκούσε το θύμα στον θύτη του... Πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με ήρωα τον Ρίπλεϋ, η οποία ξεκίνησε το 1955 και ολοκληρώθηκε το 1990, "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ" αποτελεί το πιστοποιητικό γέννησης ενός από τους πιο απίθανους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας. O Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ" τιμήθηκε το 1956 και το 1957 με το Ειδικό Βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Έργων Μυστηρίου, το γαλλικό Grand Prix de Litterature Policiere, καθώς και το βραβείο Έντγκαρ Άλλαν Πόου της Ένωσης Συγγραφέων Έργων Μυστηρίου.
Τιμή: 16,23€ από τις εκδόσεις Άγρα  

Ο Χιονάνθρωπος – Τζο Νέσμπο (2012)
Σύντομα θα πέσει το πρώτο χιόνι. Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του. Ο άνθρωπος που έφερε το σκανδιναβικό αστυνομικό «δαιμόνιο» στο προσκήνιο και δημιούργησε ολόκληρη σχολή, παραδίδει ένα μυθιστόρημα που ήδη διαβάστηκε από περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί ιδανικό εφαλτήριο για να «βουτήξετε» στο σύμπαν του Χάρι Χόλε.
Τιμή: 16,84€ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  

Ο Τρίτος άνθρωπος – Γκρέηαμ Γκριν
Tο πιο σκοτεινό δημιούργημα του Γκρέηαμ Γκρην, Ο Τρίτος Άνθρωπος, αποτελεί μια ελεγεία για την ανδρική φιλία, την προδοσία και τη ματαίωση, σε ένα σκοτεινό κυνηγητό στους υπονόμους της μεταπολεμικής Βιέννης. Στον τόμο των εκδόσεων Άγρα θα βρείτε και την «Πτώση ενός ειδώλου», μια από τις καλύτερες ιστορίες του Γκρην, που ακολουθεί ένα αγόρι, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του στις φροντίδες ενός μπάτλερ και της ζηλότυπης γυναίκας του. Από το σκοτεινό υπόγειο του αρχοντικού, ξεκινά μια αναζήτηση του εφτάχρονου αγοριού στον κόσμο των μεγάλων.
Τιμή: 10,15€ από τις εκδόσεις Άγρα  


Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές – Άγκαθα Κρίστι (1934)
Γυρίζοντας στην Ευρώπη με το εξπρές οριάν, ο Ηρακλής Πουαρό, ελπίζει να φτάσει μια ώρα αρχύτερα. Έχει επιτελέσει το καθήκον του κι αφού δέχτηκε τα συγχαρητήρια των αρχών, επιβιβάζεται στο τρένο, βέβαιος πως τον περιμένει ένα ήσυχο ταξίδι. Όμως το τρένο θα ακινητοποιηθεί από τα χιόνια ανάμεσα στο Βίνκοβιτς και στο Μπρόντ της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένα πτώμα περιμένει υπομονετικά τον συνοδό του τρένου να το ανακαλύψει σε ένα κλειστό διαμέρισμα της κλινάμαξας. Έτσι αρχίζει η διαλεύκανση ενός από τα πιο γνωστά μυστήρια της Κρίστι, που θα ρίξει τον διάσημο ντετέκτιβ της στα «βαθιά».
Τιμή: 8,40€ από τις εκδόσεις Λυχνάρι  


Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο – Τζον Λε Καρέ (1963)
Σαράντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση και δεκαέξι από την πτώση του Τείχους, το μυθιστόρημα που χάρισε παγκόσμια φήμη στον Le Carre παραμένει η πιο αληθινή ιστορία που γράφτηκε ποτέ για τον παράλογο, αμοραλιστικό και συχνά απάνθρωπο κόσμο των κατασκόπων. Με την βαθύτητα, την ευστοχία και τη λεπτή ειρωνεία που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του καιρού μας, ο Le Carre αποδίδει όπως δεν το κατόρθωσε κανένας άλλος το παιχνίδι της εξαπάτησης και της προδοσίας των μυστικών υπηρεσιών που πήρε ασύλληπτες διαστάσεις στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Και στο φόντο του σκοτεινού Βερολίνου, της διχασμένης καρδιάς της Ευρώπης, δεν αφηγείται απλώς μια αξεπέραστη ιστορία αγωνίας και μυστηρίου, αλλά μια ιστορία για τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης σε συνθήκες που η σκοπιμότητα αντικαθιστά την ηθική και η απόκρυψη την αλήθεια.
Τιμή: 12,55 από τις εκδόσεις Bell  

Ο Σκύλος των Μπάσκερβιλ – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1902)
Γίνεται αστυνομική λογοτεχνία χωρίς τον Σέρλοκ; Ο Ντόιλ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον καθηγητή του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δόκτορα Τζότζεφ Μπελ. Ως χαρακτήρας, ο Χολμς είναι μια αινιγματική μορφή: Εκκεντρικός και ασκητικός, έχει περιόδους έντονης δράσης που εναλλάσσονται με περιόδους αδράνειας. Όταν το μυαλό του δεν απασχολείται έντονα με την επίλυση κάποιου προβλήματος, οδηγείται σε κατάθλιψη και καταφεύγει για ανακούφιση στην κοκαΐνη, κάτω από το αποδοκιμαστικό βλέμμα του πιστού συνεργάτη του, δόκτορος Γουότσον. Στο συναρπαστικό μυθιστόρημα Ο Σκύλος των Μπάσκερβιλ, ο Σέρλοκ Χολμς και ο δόκτορ Γουότσον καλούνται να εξιχνιάσουν τον μυστηριώδη θάνατο του σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ, που βρίσκεται νεκρός στο κτήμα του στο Ντέβον, με το πρόσωπο παραμορφωμένο από μια έκφραση φρίκης και το σώμα του εξαντλημένο, σαν να είχε προσπαθήσει να διαφύγει από κάτι ή κάποιον. Η μόνη ένδειξη ως προς τα αίτια του θανάτου του είναι τα χνάρια από τα πόδια ενός τεράστιου λαγωνικού. Ο Χολμς και ο Γουότσον επισκέπτονται τον ζοφερό βαλτότοπο του Ντέβον και καθώς ανακαλύπτουν τον αρχαίο μύθο για τον Σκύλο των Μπάσκερβιλ πλησιάζουν επικίνδυνα στο δικό τους θάνατο.
Τιμή: 14,78€ από τις εκδόσεις Νάρκισσος και σε graphic novel από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (9,86€)

Το Γεράκι της Μάλτας – Ντάσιελ Χάμετ (1929)
Μία από τις καλύτερες αστυνομικές ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, το θρυλικό Γεράκι της Μάλτας μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τρεις φορές. Η συναρπαστική αφήγηση διακρίνεται για τον ωμό ρεαλισμό, την ακρίβεια και την οικονομία της καθώς και για τους φυσικούς και δυνατούς διαλόγους. Η υπόθεση «περιστρέφεται» γύρω από έναν θησαυρό που γι' αυτόν αξίζει να φτάσεις στο φόνο. Ένας αμφιλεγόμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Σαμ Σπέιντ, με τον δικό του κώδικα ηθικής, ένας απατεώνας που μυρίζει λεβάντα, ο Τζόελ Κάιρο, ένας χοντρός άντρας ονόματι Γκάτμαν και η Μπρίτζιντ ΟΣόνεσι, μια όμορφη προκλητική γυναίκα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί, είναι τα συστατικά της ιστορίας του Ντάσιελ Χάμετ, η οποία γοήτευσε γενιές και γενιές αναγνωστών. 
Τιμή: 7,79€ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  

Κάνατε την αρχή και θέλετε κι άλλη αστυνομική λογοτεχνία; Δείτε εδώ μια λίστα με τα 100 βιβλία που ψηφίστηκαν ως τα καλύτερα όλων των εποχών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v