Σύμβολο: Το νέο λεύκωμα του Πλάτωνα Τσούλου

Ένα λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό 15 χρόνων, από εκκλησίες και ξωκλήσια σε κάθε εποχή και κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σύμβολο: Το νέο λεύκωμα του Πλάτωνα Τσούλου
Στις 15 Απριλίου παρουσιάζεται στην Αθήνα, από το Public και τις εκδόσεις ΖΩ2, το «Σύμβολο», το πέμπτο λεύκωμα του δημοσιογράφου Πλάτωνα Τσούλου. Στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public, το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γκιουλέκας, ο ποιητής-συγγραφέας Σωτήρης Γουνελάς, ο δημιουργός του βιβλίου, Πλάτωνας Τσούλος και ο δημοσιογράφος, Λάμπρος Πολύζος.

Πολλαπλό και ευανάγνωστο το μήνυμα, ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, από ένα βιβλίο αφιερωμένο στο οικουμενικό αποτύπωμα της πίστης, το Σταυρό, με φωτογραφικό υλικό 15 χρόνων, απ’ άκρο σε άκρο της Ελλάδας, από δεκάδες εκκλησίες, ξωκλήσια και διάβες πίστης. Στιγμές ενατένισης και προσωπικής στάσης, απεικόνισης -και δημιουργίας, κυρίως στο φυσικό χώρο- ενός Συμβόλου πανταχού παρόντος. Ανάλογα δε με το φωτισμό που συνοδεύει την ενατένιση αυτή, το βιβλίο διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες: φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι.

Προλογίζοντας το βιβλίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’, τονίζει: «Το έργο μπολιασμένο από την ποίηση και τη φιλανθρωπία της τέχνης του, ανακαλύπτει την ομορφιά μοναδικών τόπων και τοπίων της πατρίδας μας…Το φωτογραφικό λεύκωμα του κ. Τσούλου δεν μας εγκλωβίζει σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα, δεν μας επιβαρύνει με ένα δυσβάσταχτο φορτίο. Μας εμπνέει να διαβούμε από το «Σύμβολο» στον ουσιαστικότερο τρόπο της Χριστιανικής μας ύπαρξης, όπου δεν υπάρχει τέλος αλλά τελείωση»

Ο ίδιος ο Πλάτων Τσούλος, αφηγείται το ξεκίνημα της φωτογραφικής αυτής ιστορίας, κάπου σε ένα ξωκλήσι, σε ένα νησί των Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας τις αφορμές και την ένταση της έμπνευσης: «Αφορμές υπήρξαν. Ο Σταυρός στέκονταν πάντα μπροστά μου. Ήταν σαν να περίμενε στωικά. Σε χωρία και πόλεις, κάμπους ή βουνά, όλες τις εποχές του χρόνου, κάθε στιγμή. Η γενναιοδωρία της θρησκείας και η ελευθερία της τέχνης διασταυρώθηκαν αμέτρητες φορές».

Τα προηγούμενα λευκώματα του Πλάτωνα Τσούλου ήταν τα: «Ρόπτρα» (2002), «Οδοιπόρος» (2005), «Εργοστάσιο» (2009) και «Ρόπτρα – Θυρών Απόηχοι» (2011). Ο ίδιος ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1995, έχει συμμετάσχει σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας, ενώ οργάνωσε τρεις ατομικές εκθέσεις, στη Σουηδία, τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Το Σύμβολο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΖΩ2, σε διάσταση 42x32 cm, σε χαρτί velvet βάρους 170 gr, βιβλιοδετημένο με σκληρό εξώφυλλο, περιλαμβάνει δε 165 έγχρωμες φωτογραφίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v