7 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες

Επτά εξαιρετικά βιβλία, των οποίων την κινηματογραφική μεταφορά αναμένουμε μέσα στη χρονιά, και γιατί πρέπει να τα διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες.
7 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες
Το 2014 προμηνύεται εξαιρετική χρονιά όσον αφορά τη… σύσφιγξη των σχέσεων λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Περισσότερες από δεκαπέντε ταινίες βασισμένες σε βιβλία αναμένουμε στις σκοτεινές αίθουσες. Από αυτές, συγκεντρώσαμε επτά που πρέπει να… διαβάσετε πριν δείτε, όχι μόνο για να έχετε τον απαραίτητο στόμφο και βγαίνοντας από την αίθουσα να αποφανθείτε ότι «το βιβλίο είναι καλύτερο» αλλά και γιατί –πέρα από την πλάκα– πρόκειται όντως για επτά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν ήδη και στα ελληνικά.

Μνημείων Άνδρες των Robert M. Edsel and Bret Witter
Εκδόσεις Λιβάνη

Βρισκόμαστε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ομάδα ιστορικών τέχνης και επιμελητών μουσείων, σχηματίζουν την ομάδα “Μνημείων Άνδρες” και ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν σημαντικά για την ανθρωπότητα έργα τέχνης από τις καταστροφικές διαθέσεις των Ναζί. Η ταινία καταφτάνει στις σκοτεινές αίθουσες αρχές Φεβρουαρίου, με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους George Clooney και Bill Murray. Ίσα που προλαβαίνετε.

Η Κάθοδος των Τεσσάρων του Nick Hornby 
Εκδόσεις Πατάκη 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην ταράτσα του Πύργου Topper, του ουρανοξύστη που προτιμούν όλοι όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν στο βόρειο Λονδίνο. Τέσσερις άγνωστοι πρόκειται να ανακαλύψουν σύντομα ότι το να δώσεις τέλος στη ζωή σου δεν είναι απλό πράγμα. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τέσσερις αφηγηματικές ματιές, καθεμία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε έναν από τους χαρακτήρες. Αυτούς τους τελευταίους θα υποδυθούν τον Μάρτιο στη μεγάλη οθόνη οι Aaron Paul, Rosamund Pike, Imogen Poots και Pierce Brosnan.

Απόκλιση της Veronica Roth 
Εκδόσεις Πλατύπους 

Σε ένα δυστοπικό Σικάγο, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής: Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι –δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια. Στην ταινία, που βγαίνει στις αίθουσες τον Μάρτιο, πρωταγωνιστoύν οι Kate Winslet, Shailene Woodley, Theo James.

Το Λάθος Αστέρι του John Green 
Εκδόσεις Λιβάνη

Μια θαυματουργή θεραπεία που συρρικνώνει τους όγκους, εξασφαλίζει στη Hazel, η οποία πάσχει από καρκίνο στο τέταρτο στάδιο, μερικά χρόνια ζωής ακόμα. Σε μια ομάδα υποστήριξης για την ασθένειά της, γνωρίζει τον επίσης πάσχοντα Augustus, ένα αγόρι με πρόσθετο πόδι, ο οποίος προσποιείται ότι καπνίζει. Με κοινό γούστο στα βιβλία, και κοινή αίσθηση του χιούμορ (περισσότερο, του σαρκασμού) και παρά την αναπόφευκτη μοίρα τους, οι δυο τους ερωτεύονται τρελά. Η ταινία έρχεται στα σινεμά τον Ιούνιο, με πρωταγωνιστές τους Shailene Woodley και Ansel Elgort.

Ο Δωρητής της Lois Lowry
Εκδόσεις Κέδρος

Ο Τζόνας ζει σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο: έναν κόσμο δίχως συγκρούσεις, φτώχεια, ανεργία, διαζύγια, αδικία ή ανισότητα. Η αρμονία κυριαρχεί στις σχέσεις των μελών της κοινότητας και η Επιτροπή των Πρεσβύτερων ρυθμίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην κοινότητα ένας μόνο άνθρωπος κατέχει πραγματικά τη γνώση: ο Δωρητής. Μόνο αυτός γνωρίζει πώς ήταν ο κόσμος γενιές πριν, τότε που υπήρχαν ακόμα ζώα, που το ανθρώπινο μάτι μπορούσε ακόμα να βλέπει τα χρώματα, τότε που οι άνθρωποι ερωτεύονταν. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες τον Αύγουστο με ένα πολλά υποσχόμενο cast: Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård και Taylor Swift.

Σκοτεινός Τόπος της Gillian Flynn 
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έρχεται τον Σεπτέμβριο με πρωταγωνιστές τους Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult, Charlize Theron και Christina Hendricks.

Άγρια της Cheryl Strayed 
Εκδόσεις Key Books

Η Σέριλ νιώθει πως έχει χάσει τα πάντα. Μετά το θάνατο της μητέρας της η οικογένειά της διαλύεται και ο γάμος της καταρρέει, ενώ εκείνη παίρνει ναρκωτικά και κάνει ευκαιριακές σχέσεις. Απογοητευμένη από τον κόσμο και τον εαυτό της, ακολουθεί το ένστικτό της και παίρνει την πιο τολμηρή απόφαση της ζωής της. Ξεκινά ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής. Βιώνει μια απίστευτη περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, φλερτ, ανατροπές και χιούμορ, για να καταφέρει τελικά, δαμάζοντας τους φόβους της, να βρει τον εαυτό της και την ευτυχία. Πρωταγωνιστεί η Reese Witherspoon.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v