7 βιβλία για τον Αύγουστο

Το in2life παίρνει τον σελιδοδείκτη του και τον σφηνώνει μέσα σε επτά καινούριες κυκλοφορίες βιβλίων, Ελλήνων και μη λογοτεχνών, που θα μας κρατήσουν παρέα αυτόν τον Αύγουστο. Κι ας γεμίσουν άμμο οι σελίδες τους –έτσι μας αρέσει!
7 βιβλία για τον Αύγουστο
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Μαγιό, μέσα. Πετσέτες κι αντηλιακά, μέσα. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, mp3 player, όλα βρίσκονται μέσα στην τσάντα θαλάσσης σας, κι εσείς είστε έτοιμοι για να σαλπάρετε και να μας αφήσετε πίσω στην Αθήνα αυγουστιάτικα. Εμείς, όμως, όχι μόνο δεν σας κρατάμε κακία, αλλά φροντίζουμε να σας θυμίσουμε ότι κάτι ξεχάσατε να ρίξετε στην τσάντα σας. Καλοκαίρι χωρίς βιβλίο γίνεται;

Προφανώς και δεν γίνεται. Είναι μέρος εκείνης της ιεροτελεστίας της αμμουδιάς, όπου το αεράκι φυσά ευχάριστα όσο εμείς διαβάζουμε, για να μας χαρίσει ως soundtrack τον παφλασμό του κύματος και το πετάρισμα των σελίδων.

Το ζήτημα είναι, όμως, ποιες θα είναι αυτές οι σελίδες που θα πεταρίζουν, κάνοντάς μας παρέα σε μια παραλία, στο μπαλκόνι, ή έστω και στην πόλη, αν οι διακοπές έχουν πάρει φέτος… επ’ αόριστον αναβολή. Το in2life συγκεντρώνει επτά νέες κυκλοφορίες από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, για να έχετε να διαλέξετε: Έλληνας ή ξένος λογοτέχνης; Μυθιστόρημα ή διηγήματα; Ανάλαφρο ή «βαρύ»; Διαβάστε παρακάτω τις υποθέσεις του καθενός, διαλέξτε και… καλή καλοκαιρινή ανάγνωση.

Τίτλοι τέλους, του Τομ Ράχμαν
Εκδόσεις Κέδρος
Σελίδες: 384, Τιμή: 17€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Οι Τίτλοι τέλους είναι η ιστορία των ιδιόρρυθμων, αγχωμένων, αξιαγάπητων εργαζομένων μιας αγγλόφωνης εφημερίδας που έχει την έδρα της στη Ρώμη. Είναι η ιστορία των συντακτών, των διεθνών ανταποκριτών και των διορθωτών της. Αλλά είναι και η ιστορία του μυστηριώδους Σάιρους Οτ, ιδρυτή της εφημερίδας στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, και των αμφιλεγόμενων διαδόχων του.

Με την κρίση στο χώρο του Τύπου να θεριεύει από μέρα σε μέρα και να βάζει σε δοκιμασία την επιβίωση της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να γεμίσουν τις σελίδες της με ελκυστικά θέματα. Όμως για τους εργαζόμενους της εφημερίδας το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι η προσωπική τους ζωή. Και καθώς το κλίμα τρόμου που γεννά η οικονομική κρίση σκεπάζει κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, οι ήρωες του βιβλίου αγωνίζονται να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Τι να περιμένετε: «Εκπληκτικό... έξυπνο και με αριστοτεχνικά σχεδιασμένη πλοκή» έγραψαν για το βιβλίο οι New York Times. Σύμφωνα, δε, με τη Washington Post αποτελεί ένα «απολαυστικό ντεμπούτο, για έναν συγγραφέα που αποδεικνύεται οξυδερκής παρατηρητής και διαθέτει εντυπωσιακή αίσθηση του χιούμορ...».

Φεβρουάριος, του Θοδωρή Γεωργακόπουλου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελίδες: 352, Τιμή: 15€


Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Τον Φεβρουάριο του 2011 ένας νέος άνδρας χάνει τη γυναίκα του σε τροχαίο ατύχημα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την απώλειά της, αλλά και για την απώλεια της δουλειάς του, του μέλλοντός του, της ταυτότητάς του, για την απώλεια κάθε ελέγχου στη ζωή του, για τις απότομες και μεγάλες απώλειες μιας χώρας ολόκληρης. Έχει, βεβαίως, τους δικούς του, προσωπικούς λόγους που γράφει. Όπως έχει και μυστικά να αποκαλύψει, από εκείνα που μόνο σ’ ένα μήνα σαν αυτόν, τον Φεβρουάριο του εξαγνισμού, μπορούν να φανερωθούν.

Τι να περιμένετε: Σφιχτοδεμένη αφήγηση, απολαυστική πρόζα, ρεαλιστική καταγραφή γεγονότων που σας είναι οικεία. Ο Φεβρουάριος ήταν ένα πρωτοφανές εγχείρημα «δημόσιας» συγγραφής: κάθε μέρα και επί έναν μήνα ο συγγραφέας ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στο www.februarios.com, ενώ οι αναγνώστες το διάβαζαν και το σχολίαζαν. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι διαδραματίζεται σε μια Ελλάδα πραγματική, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες δόσεις αλήθειας να περνούν μέσα στο κείμενο, όπως μια ξαφνική νεροποντή, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εμπρησμός δεκάδων κτηρίων στην πόλη, η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από τη Βουλή, ο εκτροχιασμός μιας κοινωνίας προς έναν αβέβαιο προορισμό.

Σκοτεινά Μυστικά, των Μίκαελ Γιουρτ και Χανς Ρούσενφελντ
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 480, Τιμή: 14,40€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Όλα ξεκινούν με ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία και τη δήλωση εξαφάνισης ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού, του Ρότζερ. Λίγες μέρες μετά, μια ομάδα προσκόπων ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα του σ’ ένα βάλτο έξω από την πόλη του Βεστερός. Είναι γεμάτο μαχαιριές και λείπει η καρδιά. Ο ψυχολόγος Σεμπάστιαν Μπέργκμαν, εγκληματολόγος και ένας από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες στη Σουηδία σε δολοφονίες κατά συρροή, βρίσκεται τυχαία στη Βεστερός για ένα προσωπικό του θέμα.

Ύστερα από το χαμό της γυναίκας και της κόρης του στο τσουνάμι στην Ινδονησία, έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και έχει κλειστεί στον εαυτό του. Όμως, η αστυνομία χρειάζεται τη βοήθειά του. Και ο Μπέργκμαν βυθίζεται σιγά σιγά σε μια υπόθεση που κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά.

Τι να περιμένετε: Στα ίχνη του Χένινγκ Μάνκελ και του Στιγκ Λάρσον, δύο νέα ονόματα έρχονται να ταράξουν τα νερά της σύγχρονης σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένταση και αγωνία, σφιχτοδεμένη πλοκή, γρήγορη αφήγηση και δράση μέχρι την τελευταία σελίδα.

Όταν όλα καταρρέουν, της Νικόλ Κράους
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελίδες: 400, Τιμή: 16,60€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Στη Νέα Υόρκη ένας χιλιανός ποιητής περνά το τελευταίο βράδυ του στην πόλη με μια συγγραφέα. Της εμπιστεύεται προς φύλαξη το γραφείο του, ένα παλιό, βαρύ έπιπλο με πολλά συρτάρια. Λίγο αργότερα ο ποιητής εξαφανίζεται στα χέρια της μυστικής αστυνομίας του Πινοσέτ. Στο Λονδίνο, ένας άντρας φροντίζει την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και ανακαλύπτει, ανάμεσα στα χαρτιά της, μια μπούκλα που θα σταθεί η αφορμή να αποκαλυφθεί ένα τρομερό μυστικό. Στην Ιερουσαλήμ, ένας αντικέρ συλλέγει τα έπιπλα του γραφείου του πατέρα του, το οποίο λεηλατήθηκε από τους Ναζί στη Βουδαπέστη του 1944. Ένα όμως κομμάτι τού λείπει…

Τι να περιμένετε: Λεπτοδουλεμένο δίχτυ ανθρώπινων ζωών που καλύπτει διαφορετικές ηπείρους και πολλές δεκαετίες, το μυθιστόρημα της Νικόλ Κράους αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία για την αγάπη, την απώλεια και τη δύναμη να επιβιώνεις ακόμα κι όταν όλα καταρρέουν.

Οδός Μπριτάννια Αριθμός 22, της Αμάντα Χότζκινσον
Εκδόσεις Πατάκης
Σελίδες: 464, Τιμή: 16,65€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Ο πόλεμος αλλάζει τους ανθρώπους, δεν κάνει εξαιρέσεις, και μερικές φορές δύσκολα αναγνωρίζουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό… «Νοικοκυρά ή οικιακή βοηθός;» ρωτάει ο στρατιώτης τη Σιλβάνα, καθώς εκείνη και ο οχτάχρονος Όρεκ ανεβαίνουν στο πλοίο που θα τους μεταφέρει από την Πολωνία στην Αγγλία, στον Γιάνουζ, τον σύζυγό της, τώρα που ο πόλεμος τελείωσε. Όμως δεν είναι σίγουρη αν είναι πια η γυναίκα του –αν είναι πια γυναίκα– ούτε αν έχει σπίτι. Ύστερα από τα χρόνια που έζησε μακριά από τον πολιτισμό, μέσα στο άγριο δάσος, το μόνο που ξέρει πια είναι πως εκείνη κι ο Όρεκ κατάφεραν να επιβιώσουν.

Τι να περιμένετε: Το πρώτο μυθιστόρημα της Αμάντα Χότζκινσον, με ηρωίδα μια Πολωνή που επιβίωσε το Άουσβιτς, είναι καλογραμμένο και συγκινητικό χωρίς να υποπίπτει σε σπαραξικάρδιο μελό. Εστιάζοντας στη σχέση μητέρας και γιου, και εναλλάσσοντας τις οπτικές και τις αναμνήσεις των δύο ηρώων του από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, το Οδός Μπριτάνια Αριθμός 22 μιλά για το παρελθόν και τα αναπόφευκτα σημάδια που αφήνει στις ζωές των ανθρώπων.

Δαγκωμένο Πορτοκάλι, της Γκαμπριέλα Τζενίζι
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Σελίδες: 320, Τιμή: 13€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Αχ! είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στην υπηρεσία του νόμου. Αν μάλιστα έχεις και βαθμό -Αστυνόμος παρακαλώ!- τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αν δε, είσαι και όμορφη, ζουμερή, χυμώδης, γυναικάρα ρε παιδάκι μου -μ' άλλα λόγια, αν όλοι στο Τμήμα σε κοιτάνε σαν ξερολούκουμο, τότε η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα ακόμα και παραμονές Χριστουγέννων. Φυσικά το όνομά σου δεν βοηθάει και πολύ την κατάσταση. Είναι ποτέ δυνατόν να τρομάξουν τα κακοποιά στοιχεία μπροστά σε μια Λολίτα; Χμμ... Θέλετε να το ζορίσουμε ακόμα περισσότερο; Πώς να τα βγάλεις πέρα, όταν στην πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνεις στο καινούργιο σου πόστο βρίσκεις μπροστά σου κατηγορούμενο τον πρώτο σου γκόμενο; Εδώ σε θέλω, κούκλα μου!

Τι να περιμένετε: Απολαυστική πρόζα, γρήγορους, κινηματογραφικούς διαλόγους, ενδιαφέρουσα πλοκή, και πολύ, βιτριολικά σεξιστικό χιούμορ από μια Ιταλίδα συγγραφέα που –όπως δηλώνει η ίδια στο βιογραφικό της– «γεννήθηκε το 1965 στο Μπάρι, όπου ζει και μαγειρεύει για το σύζυγο, τα παιδιά της και τις γάτες της και κάθε είδους πλάσματα. Έχει κυκλοφορήσει τρία ακόμα βιβλία. Το Δαγκωμένο πορτοκάλι είναι η πρώτη περιπέτεια της αστυνόμου Λολίτα Λομπόσκο».

Πεθαμένοι στα Γέλια, του Πάμπλο Τουσέτ
Εκδόσεις Opera
Σελίδες: 272, Τιμή: 16€

Τι διαβάσαμε στο οπισθόφυλλο: Η Ισπανία σε Εμφύλιο. Όχι σαν τον προηγούµενο, µεταξύ των Εθνικιστών του Φράνκο και των Δηµοκρατικών, αλλά σε έναν µοντέρνο εµφύλιο, γλωσσολογικής φύσης και αφορµής. Καταλανοί εναντίον Καστιλιάνων, Βάσκοι εναντίον Καταλανών, Καστιλιάνοι εναντίον Καταλανών, Ανδαλουσιανοί εναντίον Βαλενθιανών, ΕΤΑ εναντίον εξουσιαστών, βασίλισσα εναντίον σοσιαλιστών και βασιλιά, υπουργοί εναντίον άλλων υπουργών... και τρεις γελαστοί νεκροί στην Κόστα Μπράβα. Το ανεξήγητο φαινόμενο δεν δείχνει να προβληματίζει τον ενωμοτάρχη της χωροφυλακής Ραφαέλ Κοράλες («Θα τους τσίμπησαν τίποτα μέδουσες...»), όμως ο γιαπωνέζος Επιθεωρητής της Ιντερπόλ και διδάσκαλος ζεν, Σακαμούρα, που ερευνά την υπόθεση, έχει εντελώς άλλη άποψη. Υποψιάζεται (δικαίως) πως πίσω από αυτούς τους πεθαμένους στα γέλια κρύβεται πολιτικός δάκτυλος, κάτι που αναγκάζει τον διοικητή της περιφέρειας της Καταλονίας να αναθέσει στην εξωπραγματικά χυμώδη πράκτορα 69 να μποϊκοτάρει τις έρευνές του, χρησιμοποιώντας τον σεξουαλικό της εξοπλισμό και τη λευκή της porsche...

Τι να περιμένετε: Ανατρεπτικό χιούμορ, αδυσώπητη ειρωνεία, απολαυστική πρόζα και το απαραίτητο πέπλο μυστηρίου που δεν σηκώνεται παρά μόνο στην τελευταία σελίδα, από έναν συγγραφέα που μας έχει συνηθίσει στους αξιαγάπητους αντι-ήρωες και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v