Τα παιδιά του Χούριν: Επιστροφή στη Μέση Γη

Στη γνώριμη Μέση Γη με γνώριμο κακό τον Σάουρον, αλλά πολύ πριν τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στην Πρώτη Εποχή, εκτυλίσσεται η ιστορία που ολοκλήρωσε ο Κρίστοφερ Τόλκιν, αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του. Για τους φανατικούς των Χόμπιτ και των... Ορκ, αλλά και για όσους αγαπούν τις φανταστικές ιστορίες εν γένει.
Οι περισσότεροι γνώρισαν τον Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν από την κινηματογραφική μεταφορά του θεωρούμενου βασικού του έργου, του ”Άρχοντα των Δακτυλιδιών”. Οι πιο ”φανατικοί” γνωρίζουν το ”Χόμπιτ”, το ”Σιλμαρίλιον”, ακόμα και τις επιστολές του.

Τώρα, έπειτα από προσπάθειες χρόνων του γιου του, Κρίστοφερ, μπορούν να απολαύσουν μια από τις ιστορίες που ο ίδιος δεν πρόλαβε να τελειώσει, ”Τα παιδιά του Χούριν”.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται πολύ πριν από αυτή που περιγράφεται στον ”Άρχοντα των Δακτυλιδιών”, στην Πρώτη Εποχή της Μέσης Γης. Ο Σάουρον, ο (γνωστός...) σκοτεινός άρχοντας, καταριέται τα παιδιά του Χούριν, ενός ανθρώπου που τον αψήφησε και τον πολέμησε, και στέλνει έναν τρομερό υπηρέτη του, τον Γκλάουρουνγκ, να πραγματώσει την κατάρα του.

Ο Τούριν και η Νίενορ, τα δυο παιδιά του Χούριν, ζουν χωρίς να το ξέρουν κατατρεγμένοι από τον πιο τρομερό εχθρό και, παρότι προσπαθούν να αντισταθούν και να ξεφύγουν, εκπληρώνουν τη μοίρα τους με τον πιο τραγικό τρόπο...

Στην ερώτηση ”Κι άλλος Τόλκιν;” η απάντηση είναι ”...και λίγος είναι”. Γιατί παρά τα όσα έχουν γραφτεί για την ευφυΐα του, τη συγγραφική του δεξιότητα και τη μυθοπλαστική του τέχνη, πραγματικά είναι λίγα.

Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για έναν άνθρωπο που όχι μόνο έπλασε έναν ολόκληρο κόσμο, αλλά και τον γέμισε με ιστορίες που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι πιστευτές, συνταιριάζοντας κλασικούς μύθους και μοτίβα αφήγησης για να δημιουργήσει κάτι νέο;

Το βιβλίο ”Τα παιδιά του Χούριν” είναι ένα τέτοιο δείγμα και το κατόρθωμα (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) του γιου του Τόλκιν να το ολοκληρώσει μόνο επαίνους αξίζει. Κι όχι μόνο από (εμάς) τους ”φανατικούς”, αλλά κι απ’ όσους ακόμα αγαπούν τα ωραία παραμύθια και τις φανταστικές (και όχι μόνο) ιστορίες.

Στα συν της έκδοσης και η εξαιρετική εικονογράφηση από τον Άλαν Λι. Όσοι δυσκολεύονται λίγο με τη φαντασία τους, θα τη βρουν και... χρηστική.

Χρήστος Ζαρίφης

(Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ”Τα παιδιά του Χούριν”, εκδόσεις ”Αίολος”, σελίδες 310, τιμή 23 ευρώ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v