Τα βιβλία του... οβελία

Ο Ν. Θέμελης μπλέκεται ανάμεσα σε δύο ζωές, ο Ι. Καλβίνο συλλέγει την άμμο, ο Τ. Μιχαηλίδης λύνει Πυθαγόρεια εγκλήματα, ο J.C. Carriere στοιχειώνεται από τα φαντάσματα του Γκόγια, ενώ η Π. Νάσιουτζικ μας στέλνει διακοπές στη Μύκονο. Αυτές είναι μερικές προτάσεις του in2life για τους βιβλιοφάγους τις ημέρες του Πάσχα.

του Χρήστου Ζαρίφη

Επειδή Πάσχα δεν είναι μόνο βόλτες και… σούβλες, αλλά και άραγμα σε μπαλκόνια με θέα τη θάλασσα (π.χ.), ένα καλό βιβλίο αξίζει μια θέση στο σακβουαγιάζ μας. Οι πλέον πρόσφατες εκδόσεις δίνουν μερικές πολύ καλές επιλογές.

Ξεκινάμε με έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς της τελευταίας δεκαετίας, τον Νίκο Θέμελη, και το νέο του μυθιστόρημα ”Μια ζωή δυο ζωές”. Σε αντίθεση με την τριλογία του ”Αναζήτηση” - ”Ανατροπή” - ”Αναλαμπή”, ο ήρωας του νέου του βιβλίου κινείται στο παρόν.

Είναι ο Οδυσσέας Πολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος μέσα από τη σχέση του με τρεις γυναίκες (τη σύζυγό του, μια συνάδελφό του και την κόρη ενός φίλου του) ουσιαστικά ανιχνεύει την προσωπική του πορεία, κάνει τον απολογισμό του, αποκτά διαφορετική ταυτότητα και θέση (Νίκος Θέμελης, ”Μια ζωή δυο ζωές”, εκδόσεις ”Κέδρος”, σελίδες 408, τιμή 18 ευρώ).

Στα ελληνικά μεταφράστηκε πρόσφατα και το τελευταίο βιβλίο (πριν από τον πρόωρο θάνατό του) ενός γνωστού και κλασικού –πια- συγγραφέα, του Ίταλο Καλβίνο, με τίτλο ”Η συλλογή της άμμου”.

Για όσους έχουν αγαπήσει τα έργα του, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να τον γνωρίσουν ακόμα καλύτερα ως άνθρωπο και ως συγγραφέα (όπως λέει και ο ίδιος άλλωστε), καθώς σ’ αυτό περιγράφει τις εντυπώσεις του από παράξενες και μη εκθέσεις που ο ίδιος επισκέφθηκε, από βιβλία που διάβασε και τον προκάλεσαν, ενώ μερικά στιγμιότυπα από ταξίδια του τον σπρώχνουν να κάνει κάποια νοητικά ταξίδια από αυτά που τόσο πολύ του άρεσαν (Ίταλο Κλαβίνο, ”Η συλλογή της άμμου”, εκδόσεις ”Καστανιώτης”, σελίδες 328, τιμή 18,81 ευρώ)

Επιστροφή στους Έλληνες συγγραφείς, με ένα από τα πιο επιτυχή (και όχι μόνο από άποψη πωλήσεων) μυθιστορήματα που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, τα ”Πυθαγόρεια εγκλήματα” του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Ο μαθηματικός Μιχαήλ Ιγερινός καλείται να αναγνωρίσει το πτώμα του, επίσης μαθηματικού, φίλου του Στέφανου Κανταρτζή. Η αναπόληση της κοινής του διαδρομής δεν τον απομακρύνει από το κυρίως ερώτημα: ποιος και γιατί σκότωσε τον φίλο του.

Άκρως γοητευτικός και… ευανάγνωστος συνδυασμός μυστηρίου και μαθηματικών για τους λάτρεις του είδους (Τεύκρος Μιχαηλίδης, ”Πυθαγόρεια εγκλήματα”, εκδόσεις ”Πόλις”, σελίδες 271, τιμή 15 ευρώ).

Περνώντας σε περισσότερο ”mainstream” (τρόπον τινά) αναγνώσματα συναντούμε το βιβλίο του Jean-Claude Carriere, ”Τα φαντάσματα του Γκόγια” (η κινηματογραφική ταινία προβάλλεται αυτή την περίοδο στους κινηματογράφους).

Η μούσα του Γκόγια, η Ινές, κατηγορείται ως αιρετική και οδηγείται σε δίκη από την Ιερά Εξέταση. Ο Γκόγια θα προσπαθήσει να τη σώσει μέσω ενός φίλου του κληρικού και υπέρμαχου της αναβίωσης και τη δράσης της Ιεράς Εξέτασης. Η κατάληξη της ιστορίας θα αφήσει στον ζωγράφο τα ίχνη της και, με τρόπο δραματικό, νέα θέματα και εικόνες να τον βασανίζουν (Jean-Claude Carriere, ”Τα φαντάσματα του Γκόγια”, εκδόσεις ”Νέα Σύνορα Λιβάνη”, σελίδες 388, τιμή 14 ευρώ)

Σε ένα (μάλλον αγαπημένο της) θέμα επιμένει η Παυλίνα Νάσιουτζικ με το νέο της βιβλίο ”Μύκονος Μπλουζ”. Αποφασίζει να στείλει διακοπές τις... ”Μαμάδες βορείων προαστίων” στην –πού αλλού;- Μύκονο.

Βαρετές ζωές, πολύ ”δήθεν”, γεμάτες λάμψη και ματαιοδοξία, ανακατεύονται στην προσπάθειά τους να γεμίσουν τον χρόνο και να καλύψουν κενά και απουσίες απλώς… περνώντας καλά. Ένα βιβλίο που απευθύνεται, όπως σημειώνεται, ”σε εσάς που έχετε το θάρρος να πείτε ότι δεν περνάτε καλά” (Παυλίνα Νάσιουτζικ, ”Μύκονος Μπλουζ”, εκδόσεις ”Νέα Σύνορα Λιβάνης”, σελίδες 295, τιμή 15 ευρώ)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v