”Η συνωμοσία του Δαρβίνου”: Μία νορμάλ συνωμοσία

Η θεωρία του Δαρβίνου σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μας είναι λίγο-πολύ γνωστή. Πίσω όμως από κάθε σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα, συχνά κρύβονται ανθρώπινα πάθη και συνωμοσίες που μόνο ο χρόνος (ή ένας καλός μυθοπλάστης!) μπορούν να ξεσκεπάσουν.

του Χρήστου Ζαρίφη

Ο Ντον Μπράουν με τον ”Κώδικα Ντα Βίντσι” άνοιξε τα τελευταία χρόνια τον (ας πούμε) ασκό του Αιόλου στο λαμπρό πεδίο δόξης των... ιστορικών κενών και της συνωμοσιολογίας και ακολούθησαν πάμπολλοι που εζήλωσαν τη δόξα του.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλογραμμένα και επιτυχή είναι αυτού του είδους τα βιβλία, δεν παύουν να κινούνται στη σκιά των πραγματικών γεγονότων και να ανακατεύουν το ιστορικό με το αληθοφανές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το βιβλίο ”Η συνωμοσία του Δαρβίνου” του John Darnton, με μια μικρή διαφορά. Αναφέρεται στις σκιές της ζωής ενός από τους κορυφαίους επιστήμονες στην ιστορία της ανθρωπότητας, βάζοντας, όμως, σε ”υποψίες” τον αναγνώστη για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα (οποιοδήποτε) επιστημονικό επίτευγμα, φυσικά και στις μέρες μας: δεν υπάρχουν μόνο διαξιφισμοί επιστημόνων, αλλά και πάθη, μικρότητες, κακίες και άλλα συναφή, όλα καλυμμένα με τον μανδύα της γνώσης και της έρευνας.

Εν προκειμένω, ήρωες του βιβλίου είναι ο ανθρωπολόγος Χιου Κέλεμ και η ερευνήτρια Μπεθ Ντάλσιμερ, στις μέρες μας. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές παθιάζονται με τη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης και χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα να λύσουν το αίνιγμα γιατί ο Δαρβίνος περίμενε είκοσι δύο χρόνια μετά το εξερευνητικό ταξίδι του στον Ειρηνικό ωκεανό για να εκδώσει το περίφημο βιβλίο του ”Η καταγωγή των ειδών”.

Ανακαλύπτουν το ημερολόγιο και τις επιστολές μιας από τις κόρες του Δαρβίνου, της Ελίζαμπεθ, η οποία προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους φόβους, τις ανησυχίες και γενικώς την παράξενη συμπεριφορά του πατέρα της στο απόγειο ήδη της φήμης του ως επιστήμονα. Οι δύο σύγχρονοι ερευνητές τελικά βρίσκουν την άκρη σ’ έναν λαβύρινθο από αντιζηλίες, δολοπλοκίες, απάτες, μικροπρέπειες και μυστικά, με επίκεντρο πάντα τη θεωρία της εξέλιξης και την πατρότητα της ιδέας...

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και πειστικό. Η αφήγηση, με συνεχείς εναλλαγές στους χρόνους (από τον 21ο αιώνα και τις αναζητήσεις των δύο ερευνητών στον 19ο με τα ημερολόγια του Δαρβίνου και τις μαρτυρίες της κόρης του), σκιαγραφεί με αρκετή αληθοφάνεια τα γεγονότα, που είναι άλλωστε και το ”δυνατό” σημείο του βιβλίου. Οι χαρακτήρες είναι.. τόσοι όσοι (και... τόσο όσο) χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί η πλοκή.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και δίνει και μια ιδέα για έναν κόσμο τον οποίο εν πολλοίς οι κοινοί θνητοί έχουμε γενικώς... υπεράνω. Κοντολογίς, η αίσθηση που αφήνει είναι σαν αυτή μιας καλής πειρατικής περιπέτειας στο dvd μετά το μεσημεριανό της Κυριακής...

(John Darnton, ”Η συνωμοσία του Δαρβίνου”, εκδόσεις Νέα Σύνορα – Λιβάνης”, σελίδες 438, τιμή: 18 ευρώ)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v