Χαρίστε βιβλία: Οδηγός για δώρα με... περιεχόμενο

Είναι βιβλία, αλλά μπορούν να ευχαριστήσουν... φανατικούς αναγνώστες και μη. Λευκώματα, κόμικς, ημερολόγια είναι από τις καλύτερες επιλογές για ”έξυπνα”, αλλά και κλασσικά δώρα τις ημέρες των Εορτών. Δείτε και διαλέξτε δώρα με... στυλ και χαρακτήρα.

Οι συστηματικοί αναγνώστες σίγουρα θα τα απολαύσουν. Οι μη συστηματικοί θα μπορέσουν... άφοβα να ασχοληθούν μαζί τους και να τα ευχαριστηθούν εξίσου. Και οι εναγωνίως αναζητούντες ιδέες για δώρα θα είναι ήσυχοι ότι μπορούν να καλύψουν εξίσου άνετα και τους μεν και τους δε. Το in2life προτείνει (και ως αφορμή για περισσότερο ψάξιμο στα βιβλιοπωλεία) μερικές εκδόσεις που ξεχωρίζουν, για δώρα με... στυλ και χαρακτήρα.

Μια καθ’ όλα εξαιρετική δουλειά είναι το λεύκωμα ”Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη” (εκδόσεις Άγρα, τιμή 110 ευρώ), στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες της Β. Παπαϊωάννου κυρίως από την περίοδο της Κατοχής. Η υψηλή ευαισθησία και το διεισδυτικό βλέμμα της φωτογράφου συλλαμβάνουν στιγμιότυπα που αναδεικνύουν μια άλλη διάσταση στην καθημερινή μάχη για τη ζωή την περίοδο εκείνη, μακριά από το ”τετριμμένα ηρωικό” που έχουμε συνηθίσει. Εξαιρετική δουλειά σε μια εξαιρετική έκδοση.

Αντίστοιχου (υψηλού) επιπέδου φωτογραφίες και στο λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Robert A. McCabe, ”Ελλάδα, τα χρόνια της αθωότητας 1954-1965” (εκδόσεις Πατάκης, τιμή 43,60). Ο φωτογράφος ανακαλύπτει την Ελλάδα βήμα προς βήμα μέσα από σκηνές της καθημερινής ζωής: από τον αγρότη που δουλεύει στο χωράφι του μέχρι τα παιδιά που παίζουν και από το αστικό τοπίο της Αθήνας μέχρι την επαρχιακή ζωή των νησιών. Πέρα από την αισθητική απόλαυση, ο ”αναγνώστης” μπορεί να μυηθεί και στην Ελλάδα που έζησαν οι γονείς του όταν ήταν μικροί και να κατανοήσει εικόνες, μορφές και αντιδράσεις.

Σε αντίστοιχο ύφος και κλίμα και το λεύκωμα ”Τα παιδιά 1946-1961” (Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ, εκδόσεις Ποταμός, τιμή 25 ευρώ). Πρόσωπα. Εκφράσεις, στιγμές, απεικονίσεις απλές και σύνθετες μιας πραγματικότητας η οποία αναπόφευκτα προκαλεί χαμόγελα και συγκρίσεις.

Η φράση ”υψηλό επίπεδο” αποκτά άλλη έννοια στο λεύκωμα του Δήμου Αυγερινού ”Όταν κοιτάς από ψηλά... Εκπληκτικές εικόνες της Γης από δορυφόρο” (εκδόσεις Σαββάλας, τιμή 44 ευρώ). Ο πλανήτης από ψηλά αποκτά διαστάσεις έργου τέχνης καθώς τα βουνά, τα ποτάμια, οι θάλασσες σχηματίζουν ένα τελείως διαφορετικό πορτρέτο του κόσμου όπου ζούμε.

Αντίστοιχης θεματολογίας και το λεύκωμα του Frans Lanting ”Life” (εκδόσεις Taschen, τιμή 40 ευρώ). Η ιδιαίτερη τεχνική του φωτογράφου αναδεικνύει με πραγματικά ιδιαίτερο τον πλανήτη μας όπως (συνεχίζει να) ζει και να εξελίσσεται, δίνοντας πανέμορφες εικόνες.

Δεδομένου ότι τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν γιορτή των παιδιών, αναζητούνται λύσεις για τους ανήλικους που γράφουν κάτι... ”άντα” (τουλάχιστον…) στην πλάτη τους. Για χάρη τους, ο all time classic ήρωας της Disney, Σκρουτζ Μακ Ντακ, αποκαλύπτει το παρελθόν δια χειρός του σκιτσογράφου Νταν Ρόσα στα βιβλία ”Ο Βίος και η πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ” και ”Τα χαμένα επεισόδια. Ο βίος και η πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ” (και τα δύο από τις εκδόσεις Χρήστος Τερζόπουλος, τιμή 30 και 24 ευρώ αντίστοιχα). Η ιστορία της πρώτης και τυχερής δεκάρας, η ζωή στο Κλοντάικ και πολλά πολλά άλλα, με χιούμορ, φαντασία και πολύ ωραίο σκίτσο.

Και μετά... Αρκάς (ο οποίος δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις). Σημειώστε απλά: το Σπουργίτι, ο Ισοβίτης με τον Μοντεχρήστο, η Λουκρητία και ο Καστράτο, ο Κόκκορας, ο Χλέμπουρας με την αρκούδα Βαγγέλη προσφέρουν απλώς... εγγυημένο γέλιο. Να σημειώσουμε απλά ότι κάποιες από τις συλλογές (όπως οι ”Χαμηλές πτήσεις”) προσφέρονται σε ενιαία έκδοση για... non stop ανάγνωση.

Τέλος, για τους αμετανόητα πρακτικούς, να θυμίσουμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή των ημερολογίων. Εκδίδονται άπειρα, με πολλά και ποικίλα θέματα (από κινηματογράφο και λογοτεχνία μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και σλόγκαν). Ξεχωρίζουμε τα ημερολόγια από τις εκδόσεις Taschen, κυρίως τις ”μονογραφίες” για ζωγράφους, για μέρες που θα αποκτούν πραγματικά... χρώμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v