Παμούκ: Το 1ο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Τουρκία

Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2006 βραβεύθηκε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, ”αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέτειρας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών”.

Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2006 απονεμήθηκε στον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, ”αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέτειρας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών”.

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952. Tελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτιο σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Iνστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Kωνσταντινούπολης. Έζησε τρία χρόνια στις HΠA, όπου εργάστηκε σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και στο Kολούμπια της Nέας Yόρκης. Άρχισε να γράφει το 1974.

To πρώτο του μυθιστόρημα, Tζεβντέτ μπέης και υιοί, βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Kεμάλ.

Tο δεύτερο βιβλίο του, Το σπίτι της σιωπής (1982), μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Prix de la découverte Européenne. Το ιστορικό του μυθιστόρημα Το λευκό κάστρο (1985 – ”Ωκεανίδα” 2005) μεγάλωσε τη φήμη του μέσα κι έξω από την Τουρκία.

Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Το μαύρο βιβλίο (1990 – ”Ωκεανίδα” 1997), ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα έργα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, και Η καινούργια ζωή (1994 – ”Ωκεανίδα” 1999) και Με λένε Κόκκινο (1998 – ”Ωκεανίδα” 2002).

Το 2005 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το αυτοβιογραφικό του βιβλίο Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις. ”Η μοίρα της Ιστανμπούλ είναι και δική μου μοίρα, είμαι αφοσιωμένος στην πόλη επειδή σε αυτήν οφείλω αυτό που είμαι”, εξομολογείται ο Ορχάν Παμούκ σ’ αυτό το γοητευτικό βιβλίο που διαβάζεται σαν δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, ιστορία, οδηγός πόλης και μυθιστόρημα μαζί. Τα βιβλία του Ορχάν Παμούκ έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες.

Το πολυαναμενόμενο τελευταίο του, πολιτικό μυθιστόρημα, Χιόνι, που τιμήθηκε με το ”βραβείο Μεντισίς”, ενώ οι ”New York Times” το κατέταξαν στη λίστα με τα ”10 καλύτερα βιβλία του 2004”, θα κυκλοφορήσει το 2007 από τις εκδόσεις ”Ωκεανίδα”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v