Aριστουργήματα «ξαναγεννιούνται» με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Κατεστραμμένα ή χαμένα έργα τέχνης αναγεννιούνται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της 3D τεχνολογίας.
Aριστουργήματα «ξαναγεννιούνται» με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Χαμένα αριστουργήματα όπως τα Νούφαρα του Μονέ και τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ ξαναγεννιούνται χάρη στην τεχνολογία.

Υπεύθυνη για αυτήν την αναγέννηση έργων τέχνης η εταιρεία Factum Arte, μια ομάδα καλλιτεχνών και μηχανικών, η οποία απέκτησε τεράστια φήμη όταν κατάφερε να αναπαραστήσει με εκπληκτική ακρίβεια τον τάφο του Τουταγχαμών.

Το Κονσέρτο, ένας πίνακας του 17ου αιώνα δια χειρός Βερμίρ το οποίο εκλάπη το 1990 επίσης ανακατασκευάστηκε, μαζί με ένα πορτραίτο του 1954 του Τσώρτσιλ από τον Γκράχαμ Σάδερλαντ, το οποίο καταστράφηκε από τη γυναίκα του Τσώρτσιλ.



Η εταιρεία χρησιμοποιεί τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι αρχικά κατασκευάστηκαν για ιατρικούς σκοπούς, για να «σαρώσει» την επιφάνεια ενός πίνακα ή ενός αντικειμένου με ακρίβεια… πινελιάς. Οι εκτυπωτές αυτοί αναγνωρίζουν λεπτομέρειες που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να παρατηρήσει, καταγράφοντας όχι το χρώμα, αλλά την επιφάνεια.

«Αφαιρώντας το χρώμα από την επιφάνεια τα πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά», λέει ο ιδρυτής της ομάδας Άνταμ Λόου και προσθέτει ότι οι σαρωτές βοηθούν ώστε να αποδοθεί σωστά και το σχήμα του έργου.

Τα Νούφαρα του Μονέ για παράδειγμα υπέστησαν μεγάλη ζημιά από μια φωτιά του 1958 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Παρά την καταστροφή από τον καπνό, η ομάδα κατάφερε να εξάγει σημαντικές λεπτομέρειες για το χρώμα και την επιφάνεια του πίνακα, και να αναδημιουργήσει την κίνηση του φωτός στο νερό.



«Είναι εντυπωσιακό», λέει ο Λόου, «νομίζω ότι ακόμα και ο Μονέ θα πίστευε πως είναι δικό του το έργο».

Η ίδια σχεδόν διαδικασία ακολουθήθηκε και για τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, τα οποια καταστράφηκαν σε βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη πόλη Ασίγια το 1945.



Δεύτερη ζωή έχει δοθεί και στην «Αλληγορία της Ιατρικής» του Γκούσταβ Κλιμτ που κατασχέθηκε από τους Ναζί και κατέληξε σε ένα κάστρο της Αυστρίας, το οποίο καταστράφηκε από μια μονάδα των SS.



Τα αναγενημμένα αριστουργήματα, θα εκτίθενται από τις 2 Μαΐου στην περιοδεία της έκθεσης Mystery of the Lost Paintings. 

Πηγή: Guardian

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v