Επισκέψιμο μνημείο το Φετιχιέ Τζαμί της Αθήνας

Το τζαμί του 1458, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του, φιλοξενώντας την πρώτη του έκθεση.
Επισκέψιμο μνημείο το Φετιχιέ Τζαμί της Αθήνας
Το παλαιότερο, μεγαλύτερο και σημαντικότερο τζαμί της οθωμανικής περιόδου της Αθήνας κτίστηκε το 1458. Γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου ή Τζαμί του Πορθητή (όπως είναι η μετάφραση του ονόματός του) μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία του Αγίου Διονυσίου το 1687 από τους Ενετούς, και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας, αλληλοδιδακτικό σχολείο, σιταποθήκη και αποθήκη αρχαιοτήτων μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Το τζαμί, που βρίσκεται μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, παρέμενε για χρόνια σιωπηλό και εγκαταλελειμμένο, καθότι δεν είχε συντηρηθεί ποτέ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας.

Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το Φετιχιέ Τζαμί είναι για πρώτη φορά επισκέψιμο. Ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων, παρουσιάζει την ιστορία του μνημείου αλλά και του έργου αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η έκθεση αυτή είναι μια συνεργασία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Εφορείας που είχε την επίβλεψη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v