Οι Αέρηδες ανοίγουν σε όλο τους το μεγαλείο!

Επισκέψιμο για πρώτη φορά στο σύνολό του, στη νεότερη Ιστορία, είναι πλέον το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου στην Πλάκα, μνημείο γνωστό και ως «Αέρηδες».
Οι Αέρηδες ανοίγουν σε όλο τους το μεγαλείο!
Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως οι «Αέρηδες» της Πλάκας, αποδίδεται στο σύνολό του, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, στους επισκέπτες του χώρου και την επιστημονική κοινότητα.

Το κτίσμα του 1ου αιώνα π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», βρισκόταν σε φάση εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών και έγιναν εξειδικευμένες εργασίες από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και πλέον μπορούμε να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε το μνημείο στο σύνολό του.

Τι είναι οι Αέρηδες;

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για οκταγωνικό πύργο πάνω σε τρεις βαθμίδες, από πεντελικό μάρμαρο. Έχει κωνική στέγη, κυλινδρικό πρόσκτισμα στη νότια πλευρά και δύο κορινθιακά πρόπυλα στα ΒΑ και στα ΒΔ.

Κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα. Εξωτερικά υπήρχαν ηλιακά ρολόγια, ενώ εσωτερικά λειτουργούσε υδραυλικό ρολόι.

Ο πύργος των Ανέμων μετατράπηκε την παλαιοχριστανική εποχή σε εκκλησία ή σε βαπτιστήριο κάποιας γειτονικής εκκλησίας, ενώ στο χώρο έξω από την ΒΑ είσοδο υπήρχε χριστιανικό κοιμητήριο. Το 15ο αιώνα το μνημείο αναφέρεται από τον Κυριακό εξ Αγκώνος ως ναός του Αιόλου, ενώ σε ταξιδιωτική περιγραφή ανώνυμου περιηγητή ως εκκλησία. Το 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τεκές των Δερβίσηδων.

Πληροφορίες για ώρες, ημέρες και τιμές επίσκεψης στο μνημείο θα βρείτε εδώ

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v