Δωρεάν μουσεία στην Αθήνα: Τέχνη στο λαό!

Έξι άκρως ενδιαφέροντα αθηναϊκά μουσεία υπόσχονται να σας μάθουν πράγματα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο.
Δωρεάν μουσεία στην Αθήνα: Τέχνη στο λαό!
Θέατρο σκιών, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα του 18ου αιώνα, αποφάσεις εξορίας από τον Εμφύλιο και ιατρικά εργαλεία του 19ου αιώνα. Τι κοινό μπορεί να έχουν όλα αυτά; Εκτίθενται σε έξι σούπερ ενδιαφέροντα και εντελώς δωρεάν αθηναϊκά μουσεία. 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων 
Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ.: 210 3250198
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8.00-15.00

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.200 (!) ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα φιλοξενεί το καταπληκτικό αυτό μουσείο, έργο 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα.

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Λεωνιδίου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3243022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-21:00, Τετάρτη έως Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00

Το επιβλητικό κτίριο του πάλαι ποτέ μεταξουργείου, το οποίο «βάφτισε» την περιοχή που το φιλοξενούσε, στεγάζει εδώ και μερικά χρόνια την Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Στους εντυπωσιακούς χώρους του στεγάζεται η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης και φιλοξενούνται κατά καιρούς περιοδικές, εναλλασσόμενες εκθέσεις. Διαβάστε περισσότερα για την Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών
Πλατεία Κασταλίας, Βασ. Σοφίας και Δημητρίου Ράλλη, Μαρούσι, τηλ.: 210 6127245
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00, Κυριακές κατόπιν ραντεβού


Μια πολύ ιδιαίτερη τέχνη, αυτή του Καραγκιόζη, των φιγούρων, των ιστοριών και των μοναδικών τεχνικών του, φιλοξενείται στο μουσείο του Αμαρουσίου που στεγάζεται στο όμορφο νεοκλασικό της πλατείας Κασταλίας από το 1995. Δείτε λεπτομέρειες για την ιστορία του μουσείου, αλλά και για την γοητευτικότατη λαϊκή τέχνη που εκπροσωπεί στο επίσημο site

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα, τηλ.: 210 368 9500-5
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.30-14.30
Οικία Κλεάνθη-Schaubert (Παλαιό Πανεπιστήμιο), Θόλου 5, Πλάκα Υπήρξε το σπίτι των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, που έφτιαξαν το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, στέγασε επίσης το πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα μέσα του 19ου αιώνα, και έφτασε σήμερα να φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, επιστημονικά όργανα ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας του προηγούμενου αιώνα, φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και αναμνηστικά του Πανεπιστημίου. 

Μουσείο Μακρονήσου και Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210 3247820 και 210 3213488 αντίστοιχα
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-13.00 και Σαββατοκύριακο 11-14.00

Πώς ήταν η ζωή για τους εξόριστους του Εμφυλίου στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη; Πώς έμοιαζε η καθημερινότητα στην εξορία; Τα δύο παρόμοιας θεματικής μουσεία που συστεγάζονται στο εντυπωσιακό νεοκλασικό της Αγίων Ασωμάτων διηγούνται ιστορίες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Στις συλλογές τους περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, ταινίες και θεματική βιβλιοθήκη.

Στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων του Άη Στράτη, συγκεκριμένα, τα εκθέματα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες όπως η οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, ο αγώνας για επιβίωση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η καλλιτεχνική δημιουργία (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις και γλυπτά των εξόριστων καλλιτεχνών) και η συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v