Λύθηκε το μυστήριο του χαμόγελου της Μόνα Λίζα;

Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο Λεονάρντο ντα Βίντσι κατάφερε να ξεγελάσει την περιφερειακή μας όραση για να φτιάξει το σαγηνευτικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα.
Λύθηκε το μυστήριο του χαμόγελου της Μόνα Λίζα;
Η μυστήρια έκφρασή της έχει αποτελέσει εδώ και δεκαετίες αίνιγμα για τους επιστήμονες. Πώς εξηγείται το γοητευτικό χαμόγελό της; Μελετητές από τα Πανεπιστήμια του Sheffield Hallam και του Sunderland δοκίμασαν να ερευνήσουν τις μυστικές τεχνικές που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι για το πορτραίτο της Μόνα Λίζα και όπως φαίνεται, έβγαλαν άκρη.

Μελετώντας ένα προγενέστερο πορτραίτο του ντα Βίντσι, την Bella Principessa, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μέσα από μία ιδιαίτερη μείξη χρωμάτων που εκμεταλλεύεται την περιφερειακή μας όραση, το στόμα που απεικονίζεται φαίνεται να αλλάζει ανάλογα με τη γωνία που το βλέπουμε.

Όταν το παρατηρήσουμε ευθέως, έχει μια «κατηφορική» κλίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως όταν το βλέμμα μας περιπλανηθεί σε άλλα σημεία του πίνακα, το στόμα φαίνεται να παίρνει μια… ανοδική κλίση, δημιουργώντας ένα χαμόγελο το οποίο μπορεί κάποιος να δει μόνο εμμέσως, όπως ακριβώς και αυτό της Μόνα Λίζα.

Η οπτική αυτή ψευδαίσθηση ονομάστηκε «άπιαστο χαμόγελο», και δημιουργείται μέσα από μια επιδέξια ανάμειξη χρωμάτων, το sfumato. Και ενώ και άλλοι καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνική, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων, κανένας δεν τα έχει καταφέρει τόσο περίφημα, όσο ο ίδιος ο ντα Βίντσι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v