Νίκος Ξυδάκης: Ο πολιτισμός στον δημόσιο βίο

Ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού μίλησε στην τελετή παράδοσης/ παραλαβής του Υπουργείου για την Αμφίπολη και για το… τι θα πει πολιτισμός.
Νίκος Ξυδάκης: Ο πολιτισμός στον δημόσιο βίο
του Γιάννη Ασδραχά

Βρεθήκαμε στην τελετή παράδοσης/ παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού, και σταχυολογήσαμε δηλώσεις, εξαγγελίες, σκέψεις και παραλειπόμενα. Μεταξύ άλλων, ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, είπε τα εξής:

- Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε με βάση όσο προηγήθηκαν. Έχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες και ξέρουμε βήμα βήμα προς τα πού πρέπει να πορευτούμε.

- Ο ρόλος της αρχαιολογίας και της ιστορίας δεν είναι να οδηγεί ένα λαό σε συνθήκες και αισθήματα υπεραναπλήρωσης και κομπλεξισμού.

- Να είμαστε αυτό που είμαστε. Να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είμαστε, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο. Αυτό είναι το μέτρο. Αυτό το χάσαμε στα νεώτερα χρόνια ρέποντας είτε προς τον κομπλεξισμό είτε προς την υπεραναπλήρωση.

- Για εμάς πολιτισμός είναι ό,τι συνετέθη στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους. Μία παράδοση που περιέχει τον σύγχρονο, τον υψηλό και τον λαϊκό πολιτισμό. Περιέχει την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Τσιτσάνη μαζί με τον Σεφέρη και τον Ρίτσο. Περιέχει τον Θεόφιλο μαζί με τον Τσαρούχη, τον Μόραλη και τον Παπαλουκά. Είμαστε όλα αυτά, φωνές πολλών ανθρώπων.

- Συχνά καυχιόμαστε ότι εξάγουμε τις εκθέσεις μας και τις αρχαιότητες μας. Είναι σωστό αυτό; Το ίδιο συχνά λησμονούμε ότι όταν εξάγουμε τόσο πολύτιμα πράγματα κάτι πρέπει να παίρνουμε ως αντάλλαγμα. Γιατί έχουμε συνηθίσει μόνο να προσφέρουμε σε άλλους χωρίς να ζητάμε κάτι ουσιώδες για τους δικούς μας πολίτες.

- Προπάντων πολιτισμός για εμάς είναι η διάχυση του πολιτισμού στον δημόσιο βίο. Όχι μόνο στο μουσείο και τη βιβλιοθήκη, αλλά στην καθημερινότητα, στο καφενείο, στον δρόμο, στη δουλειά. Πολιτισμός είναι η αξιοπρέπεια των λαϊκών ανθρώπων που υπέμειναν μία κρίση πενταετή που τους κατεδάφισε τις ζωές.

- Θα είμαστε εδώ, όχι από μία θέση εξουσίας, αλλά μία θέση εργασίας να κριθούμε για αυτό που κάνουμε και για αυτό που λέμε, και να κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Κάποια παραλειπόμενα:
Όταν αναφέρθηκε η απερχόμενη Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη στον Ευάγγελο Βενιζέλο ευχαριστώντας τον για την υποστήριξή του, ακούστηκαν δυνατά επικριτικά σχόλια . Τότε η Λίνα Μενδώνη είπε «Αυτός είναι ο πολιτικός σας πολιτισμός;». Ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανού μακρηγόρησε. Όταν είπε «θα αναφέρω ακόμα δύο περιστατικά» ακούστηκε ένα δυνατό «Ήμαρτον πια τελειώστε».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v