Athens Street Art: Οι τοίχοι στέλνουν μηνύματα

Ογδόντα καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, «βάφουν» την Αθήνα της κρίσης και το In2life ανακαλύπτει τον πυρήνα του Athens Street Art Festival.
Athens Street Art: Οι τοίχοι στέλνουν μηνύματα
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Φωτογραφίες: Αντζέλικα Έντερ

«Τέχνη του Δρόμου». Τι σας έρχεται στο μυαλό; Τύποι να ραπάρουν; Νεαροί να κάνουν graffiti σε τοίχους; B-boys να χορεύουν breakdance; Η τέχνη του δρόμου είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και το καθένα από αυτά ξεχωριστά. Αν όμως μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την ιδανικότερη έκφραση της τέχνης αυτής, τότε σίγουρα θα επιλέγαμε το graffiti.

Θέλοντας να βάλει τέλος στη σύγχυση του τι πραγματικά είναι και τι εκφράζει η τέχνη αυτή του βαψίματος, αλλά και να αποδείξει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση μπορεί να δηλώσει παρούσα στις ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές εξελίξεις, μια ομάδα ανθρώπων έστησε το Athens Street Art Festival.

Οι τοίχοι αποκτούν χρώμα

«Ξεκινήσαμε από πέρυσι ως μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική, μη επιδοτούμενη και μη επιχορηγούμενη προσπάθεια με στόχο να αποδείξουμε ότι το street art είναι Τέχνη. Να αναδείξουμε τη διαφορά μεταξύ της ρύπανσης και της καλλιτεχνικής αξίας», λένε στο In2life η Γωγώ Κολυβήρα και ο Ανδρέας Τσουράπας, οι άνθρωποι πίσω από αυτό το πρωτότυπο καλλιτεχνικό φεστιβάλ «δρόμου».

Το πρώτο μέρος του φεστιβάλ έκανε «πρεμιέρα» πέρυσι τον Νοέμβριο με 22 Ευρωπαίους καλλιτέχνες να μεταμορφώνουν χώρους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στον Δήμο της Νίκαιας και να καλούν το κοινό, μικρούς και ενήλικες, να λάβουν μέρος σ' αυτή τη μεταμόρφωση. Φέτος, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει παραπάνω από 80 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν σε τρία επίπεδα: στον Δήμο Νίκαιας, στο Smart Park στα Σπάτα και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, στο Smart Park στα Σπάτα Έλληνες καλλιτέχνες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα ζωγραφίζουν ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, μια φορά ή και δύο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, θα έρχεται μια ομάδα ευρωπαίων καλλιτεχνών. Για παράδειγμα αυτήν την εβδομάδα «βάφουν» οι Ελβετοί Swiss Intake, ενώ τον Απρίλιο θα μας επισκεφθούν writers από το Ισραήλ, την Ισπανία και την Γαλλία και τον Μάιο μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών από τέσσερεις διαφορετικές χώρες.

«Κάθε καλλιτέχνης θα κάνει τουλάχιστον τρεις δράσεις. Μια στο Smart Park, μια στη Σχολή και μια στη Νίκαια. Έτσι η Αθήνα γίνεται ένα ανοιχτό μουσείο, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στον δήμο της Νίκαιας, ενώ αναμένεται να μπουν και άλλοι Δήμοι στο project όπως ο Χολαργός, ο Δήμος Παπάγου, ο Δήμος Ταύρου και ο Δήμος Μοσχάτου», λένε οι διοργανωτές.

«Crisis [?] What Crisis [?]»
… αναρωτιέται το σλόγκαν του φεστιβάλ θέτοντας το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία όμως σύμφωνα με την ομάδα του Athens Street Art δεν θα πρέπει να μας πτοήσει.

«Τα δύο ερωτηματικά στο μότο θέτουν ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς είναι η κρίση στην χώρα μας. Είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομική; Μήπως είναι κρίση αξιών; Μήπως θα έπρεπε να την είχαμε δει από πριν να έρχεται; Οι καλλιτέχνες απαντούν σε αυτό με τον τρόπο που θέλει ο καθένας. Δεν τους βάζουμε όρια, τους αφήνουμε να εκφραστούν ελεύθερα αρκεί τα έργα τους να μην προσβάλλουν ή θίγουν οποιονδήποτε», μας λέει η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ και δηλώνει την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες διατίθενται εθελοντικά να συμμετέχουν με τα έργα τους:

«Είμαστε ευγνώμονες που έρχονται με καλυμμένα μόνο τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς. Είναι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν σε μια χώρα που υποφέρει και να δείξουν ότι μπορούν να συμβάλλουν σε κάτι. Δεν φεύγει κάποιος από την χώρα του χωρίς θετικά μηνύματα στην καρδιά. Θα πρέπει να βλέπει κάτι εκεί, ιδιαίτερα αν δεν έχει αμοιβή».

Μερικοί από τους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στου φεστιβάλ είναι οι iNO, LOAF, STMTS, CACAO ROCKS, COOKLESS, SINKE WFC, BILLY GEE, SAKE DAST TAM, SAME84, LUNE82, ενώ μεταξύ των ξένων συμπεριλαμβάνονται οι Chromeo, Robi The Dog και Bane.

«Το φεστιβάλ δεν είμαστε εμείς που το οργανώνουμε, είναι οι καλλιτέχνες του. Δεν θα υπήρχε χωρίς τους καλλιτέχνες. Δεν θα υπήρχε επίσης χωρίς τους φορείς του, όπως η Ανώτατη Σχολή που άνοιξε τις πόρτες της και οι Δήμοι που βοηθούν όσο μπορούν. Δεν είμαστε μόνο εμείς, εμείς βοηθούμε μόνο στην οργάνωση», λένε οι διοργανωτές και καλούν όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να βοηθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ στην σελίδα του στο Facebook και δείτε στην Photo Gallery εντυπωσιακές εικόνες από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των artists.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v